Дора Янкова: Програмата на БСП включва политики, които да направят България добро място за живеене

 

Дора Янкова, водач на листата на БСП за Смолянски избирателен район, в интервю за предаването “Червена линия“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Дора Янкова е водач на листата на БСП за Смолянския избирателен район – човек, който е запознат с конкретните проблеми в района. Освен народен представител от този район е и дългогодишен кмет на Община Смолян. Г-жо Янкова, очевидно се чувствате във свои води, но какви ще бъдат основните предизвикателства пред вас, като водач на листа?

Дора Янкова: Очаквам да събудим надеждата на родопчани, че има и по-добро, и че политиката може да бъде обърната към хората, които имат огромни проблеми, свързани с липсата на работа, перспективата за тях и за техните семейства. В последните пет-шест години Смолян е най-бързо обезлюдяващата се област. Искам с екипа, който сме подбрали като листа, с които ще влезем в кампанията като експертиза, реално да поговорим, че е възможно действително да се опрем на това, което все още е останало като човешки потенциал, като хора в нашия избирателен район, в Родопа планина. Заедно с успелите млади родопчани и тези, които са в страната, да работим, да дадем перспектива и поминък. Вече става въпрос за поминък и дори на много места е алтернативен поминък.

Водещ: Вие загатнахте, че в листата ще влязат професионалисти. Още малко да отворите вратата и да ни кажете какви хора предвиждате да ви следват конкретно в Смолян?

Дора Янкова: Ние разговаряхме в Областния съвет, имаме своя възглед, предоставили сме го на Националния съвет. В неделя ще бъде финализирана листата. В нея са хора, които са се утвърдили като общественици, местни и регионални политици, в това число загрижени и със социална тръпка, естествено като представители на лявото. Това са и предприемчиви хора, хора в сферата на здравеопазването, на образованието, хора от всички части на областта, представители на общините – един букет от социално ангажирани, изградени, заявени личности. Листата е прекрасна.

Водещ: На национално ниво стана ясно, че около 40% са новите лица сред водачите на листите на БСП. Поема ли партията риск с новите лица, могат ли те да се окажат подводен камък?

Дора Янкова: Отговорността в момента пред държавата е изключително голяма. И аз смятам, че всеки, който е останал насаме със себе си, си е казал „Аз отивам в българския парламент да регулирам обществени отношения, да стане по-добре в страната, неравенствата да се намалят“ – защото знаем, че основният проблем е бедността – надявам се, че всичките тези хора са отговорни преди всичко пред България, след това пред хората, които очакват решение. Така че очаквам да бъдем сериозен, национален екип, който мисли за страната със социална тръпка и чувство.

Водещ: 8 милиона българи и нито един на и под прага на бедност – това е една от целите, които си поставя БСП за следващ управленски мандат. Доколко постижима е тази цел, г-жо Янкова?

Дора Янкова: Винаги в основата на един парламентарен и управленски мандат се залагат  политики, които да дадат този резултат, за който се говори в нашата програма. Аз съм убедена, че можем да дадем, да предложим решение, което да облекчи състоянието на българите, да влязат повече средства в потреблението. А по отношение на демографския проблем – той е много по-сложен. Не бих искала да го меря с цифри. Това е сериозна политика, сериозни решения, за които една част от тях са казани, а другата част са развити в управленския проект по-подробно, но никъде не казваме, че цифрата ще я постигнем за един мандат. Това са политики, които да направят България добро място за живеене и хората да преценят, че могат да имат и поколение, и че в България може да се твори и да се работи.

Водещ: Вие вече споменахте, че обезлюдяването е един от ключовите проблеми на Смолянска област. За какво още бихте работили, ако получите доверието на избирателите в един бъдещ парламент?

Дора Янкова: Току-що се разделих с един много успял смолянчанин. Моя беше идеята да направим мрежа на успелите смолянчани, родопчани в София, в Пловдив, в света, където и да са. Заедно с техния капацитет, с тяхното чувство към Родопите да потърсим още няколко неща за нашия регион. В последните години, за разлика от други части на страната, смолянските деца са с висока успеваемост, с едно много високо качество на образование. Това ми дава основание смело да говоря, че ние можем да имаме технологични паркове. Разговарях с ІТ фирми в района, те могат да се сдружат. Ние можем да дадем друго качество, съвременен труд на хората, които са успели, и които могат да имат и друго заплащане, и да се стремим към една средна класа, която да направи ниво и качество на живот. Градът има много културни традиции. Едно прекрасно място за живеене, защо не и за  външни хора, когато има такъв тип отношения, които са свързани – индустриални, икономически, в това число и стопански. Обмисляме и алтернативно земеделие, което да предложим. Един от успелите родопчани е човек, който е свързан с местното говедовъдство – ръководи най-голямата асоциация. Така че това са все хора, които с капацитета си могат да увлекат и да направим по друг начин живота в планината. Но това, естествено, не са обещания от типа мечти, а реални управленски решения, които в кампанията ще успеем да развием с избирателите от Смолянския район и да предадем този опит дори на страната.

Водещ: Отворена ли е платформата на БСП и за такива конкретни регионални идеи и предложения?

Дора Янкова: Програмата на БСП е много модерна, тя е визионерска. Един регионален национален политик, ако няма възглед от 7 до 20 години напред, той не може да си изгради управленски решения, които да ги заложи в изграждането на политиката. Затова много хора се опитват да иронизират нашата програма, но тя ще даде много силни импулси за стопанството на страната и за България и затова програмата ни е отворена. Аз на моята „Фейсбук“ страница съм поканила всички хора, където и да се намират, да я дообогатят. Предизборната кампания е времето да предлагаш идеи, дообогатяваш и накрая финализираш управленска програма. Така че да, отворена е.

Водещ: За всички е ясно, че БСП влиза в тази кампания в една добра кондиция и в подем, но така или иначе, според социологическите проучвания, дори да спечели, няма да й достигне възможност за самостоятелно управление. Коалиционната политика на БСП към кои партии ще бъде насочена след изборите?

Дора Янкова: Ние стеснихме коалицията, с която ще се явим на изборите, в което няма лошо. Но паралелно с това, нашият председател сподели и аз го подкрепям, че сега е важно да спечелим изборите и след това с референдум да попитаме, според това какво е наредил българският народ, как да се включим в управлението на държавата.

Водещ: Има ли риск страната да влезе в политическа криза заради невъзможност да бъде сформиран кабинет след изборите?

Дора Янкова: Аз мисля, че не е възможно. Държавата е на изпитание, нека изчакаме резултатите от изборите. Мисля, че има как да се седне и в името на бъдещето на страната, и на перспективата да се разговаря.

Водещ: Възможно ли е в името на бъдещето на страната да има широко коалиционно управление между БСП и ГЕРБ?

Дора Янкова: На този етап разговаряме с българските граждани за управление на страната с нашата политика и платформа. След това, според резултата, ще питаме нашите членове, но аз смятам, че не е възможно.

Росица АНГЕЛОВА