Доставена е нова линейка в Центъра за спешна медицинска помощ – Благоевград

Снимка: Областна управа - Благоевград

Благоевград. Доставена е нова линейка в Центъра за спешна медицинска помощ – Благоевград. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пирин от Областна администрация – Благоевград. По-рано през деня се е състоял тържествен водосвет, отслужен от отец Андон. На церемонията са присъствали Областният управител Бисер Михайлов, Директора на ЦСМП, д-р Красимир Михайлов, представители на РЗИ – Благоевград, МБАЛ – Благоевград, лекари, медицински сестри и шофьори на линейки.

Специализираният автомобил е доставена в изпълнение на проект „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“, който се  финансира от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), чрез  Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020, с общ бюджет 163 897 815,62 лв. и срок за изпълнение – три години.

Проектът обхваща доставката на 400 оборудвани медицински превозни средства в цялата страна, както и строителство, реконструкция, ремонт, преустройство и подобряване на достъпа в 237 обекта от системата на спешна медицинска помощ и модернизиране на помещенията, чрез доставка на оборудване и обзавеждане.

Предоставената линейката е от тип С, предназначена е за превоз, интензивно лечение и мониторинг на пациенти. Разполага с необходимото за целта оборудване, което включва кислородна инсталация; дефибрилатор с ЕКГ; инфузионна помпа; респиратор/апарат за механична вентилация; аспиратор – стационарен и мобилен и др. Оборудвана е и с GPS устройство и паник бутон.

Към момента системата за спешна медицинска помощ в страната разполага с 693 санитарни автомобили/линейки, а ЦСМП Благоевград има на разположение 39 бр. линейки, които обслужват 17 мобилни екипа на територията на област Благоевград.

В рамките на проекта предстои поетапна подмяна на 17 бр. линейки за всички мобилни екипи на ЦСМП- Благоевград.