Доц. Антоний Гълъбов, политолог: Заинтересовани групи са в състояние да се опитат да радикализират всяка ситуация

Какво стои отвъд гражданските протести в Габрово? Има ли сценарий, кои са неговите автори, опитват ли се партии да се заиграват с националната сигурност?  Отговорите на тези и още въпроси търсим в предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“  в разговор с политолога доц. Антоний Гълъбов.

 

 

Водещ: Доц. Гълъбов, излезе ли случаят в Габрово извън рамките на криминалната хроника, в полето на етническото напрежение ли е или  е само средство за партийна употреба?

Антоний Гълъбов: Опитвам се да систематизирам максимално отговора си, защото той е важен. В момента има усилия наистина този криминален инцидент да бъде етнизиран. Това обаче не е първият случай. И точно за това трябва да се върнем малко назад, няколко години назад към случая „Катуница“. Само да изброя трите казуса – Катуница, Гърмен, Войводиново. Имената на селата са важни. Имената на селата са важни, защото те бяха използвани в самата пропаганда в случая. Става дума за нещо сериозно, което е обезпокоително в българското общество. Общият проблем е в рязкото намаляване на капацитета за интеграция на българското общество.   Както казва проф. Георг Краев – това са нашите цигани. С други думи те са такива, каквито ние сме ги направили. Отговорността за това е споделена и тази отговорност много ясно трябва да бъде очертана. Тя има своите много ясни адреси и трябва да бъде адресирана коректно. Големият въпрос е, че за първи  път имаме в градска среда опит за пробив на подобен сценарий. Точно за това ми се струва, че както поведението на вицепремиера Дончев, така и на министъра на вътрешните работи, така и на цялото правителство по този случай, според мен, за сега се развива в правилната посока. Целта е да бъде париран този опит за възпроизвеждане на същия сценарий. Какво представлява сценарият? Сценарият е всеки криминален случай, който може да бъде представен като противопоставяне между българи  и роми, да бъде форсиран към уж справедлив обществен протест, който забележете, върви към разрушаване и прогонване на ромите от населените места. Това е изключително опасна игра. Аз знам, че е игра. Знам че става дума за сценарий. Знам че има фигури, които са изключително заинтересовани от това. И точно за това казвам, че проблемът е сериозен. Той трябва да бъде адресиран правилно. В момента, в който говорим за ромите като за едно нещо, вече сме сбъркали. Не става дума за една група. Дори етнически по занаят и по вероизповедание, по традиционни връзки ромската среда е изключително многообразна вътре в себе си. Когато говорим за ромите въобще, ние всъщност не говорим за нищо. Ние просто пресъздаваме допълнителната среда на взаимно недоверие и слабост. И още нещо, което ми се струва много важно. Много важно е да се разбере, че има достатъчно заинтересовани групи, които са в състояние да се опитат да радикализират всяка ситуация. Нека само припомня, че подобен опит имаше в Кюстендил само преди два месеца. В Кюстендил, кметът успя да удържи да не бъде етнизиран един криминален случай, в който загина човек, защото както самият той каза – български и ромски мутри са се сбили. Тук няма етнически елемент. Така че в това отношение опитите продължават, както виждаме с Габрово.

Водещ: Вчера лидерът на „Воля“ Веселин Марешки каза, че случката в Габрово е инсценирана от партии с позатихнал рейтинг. Споделяте ли тази теза?

Антоний Гълъбов: Най-вероятно да. Аз по-скоро виждам по-опасни групи от интереси, които влияят и върху самите партии. Става дума за проблем на националната сигурност, но този проблем на националната сигурност не е ромски. Той е български. Има групи в българското общество, които са в състояние да сплашат хората, които са в състояние да спекулират със страховете на българските граждани и това е много опасно. Тези групи не са ромски, тези групи са български. Така че в това отношение много важно е тази линия, която избра правителството в момента, да бъде продължена и след затихването на проблемите в Габрово. Аз имам основание да смятам, че те ще се опитат тази вечер да радикализират протеста. Така че много важно е хората, които отговарят за управлението на кризата в Габрово много добре да се подготвят, защото имаме насреща си групи от интереси, които търсят провокация, които търсят възможност да се радикализира ситуацията, които търсят възможност да дестабилизират.

Водещ: Останахме с усещането, че след като снощи протестът е минал мирно и спокойно, нещата вървят към затихване?

Антоний Гълъбов: Аз нямам такова усещане, защото знам че днес е събота и знам че по сценариите досега на тези групи от интереси, те ще се опитат да придвижат хора към града. Така че неслучайно припомням, спомнете си, че в Катуница в рамките на часове успяха да докарат футболни агитки, които изобщо нямаха работа там. Така че имаме натрупване, имаме последователност: веднъж свързана с предизборна ситуация: втори път, свързана с генериране на етническо напрежение. трети път, свързана с много последователна работа в социалните мрежи и всяване на страх. Това е риск, който трябва да бъде пресрещнат много сериозно.

Водещ:  Резонно ли е твърдението, че случаят се използва, за да се заглуши скандалът с апартаментите?

Антоний Гълъбов: Не. Това е елемент от самата пропагандна. Тъй като тази седмица в известен смисъл казусът с апартаментите приключи, приключи го президентът Радев, защото се опита да удължи скандала, но всъщност го заглуши. Добре е да кажем в края на тази седмица, че имаме променена среда, в която това което беше използвано като пропагандна кампания, като атака срещу управляващите и т.н., трябва да се превърне във всекидневие. Точката на пречупване наистина беше Консултативният съвет, тъй като след като 1 г. не беше свикван КС, президентът реши да свика извънреден, за да удължи „Апартаментгейт“. Отново казвам, вместо да го удължи, всъщност постави неговия край, показвайки че всъщност институционална подкрепа за неговата теза няма. Президентът остана сам и се опита да обясни и да преразкаже собствената си позиция, но това всъщност сложи точка. Искам да кажа нещо много важно. Оттук нататък всички български политици, всички хора, които заемат важни позиции, трябва да очакват това. Това трябва да стане всекидневие. Това не е „гейт“. Това трябва да се превърне във всекидневие, което постепенно да морализира българския политически живот. Трябва да стане ясно, че всеки който е на публична позиция може да бъде принуден да отговаря и да обяснява произхода на средствата, с които разполага. В известен смисъл това е резултат от приетия преди 1 г. закон. Ако при предишната законова регулация обхващаше около 600 души и нямаше инструментариум, през който гражданският контрол, гражданите, медиите да могат да проверят данъчните декларации на политиците, в момента обхватът е много, много пъти по-голям. В тази ситуация, в едно съвременно информационно общество, всеки има възможност да провери каква е собствеността на хората, които го управляват. И това трябва да стане нормално състояние на нещата. Това е краят на „гейта“, това е краят на скандала. Това трябва да стане всекидневие.

Водещ: Оставките връщат ли доверието и усещането за справедливост у хората?

Антоний Гълъбов: Връщането на усещането за справедливост изисква много повече усилия. Тъй като усещането за несправедливост беше трупано през всички тези 30 г. в българското общество по различни причини. То дори не е адресирано единствено и само към съдебната власт или към управляващите. Българските граждани живеят с дълбокото усещане за несправедливост във всекидневния си живот и преодоляването на тези нагласи ще изисква много повече време и усилия. Вярно е, че в момента сме свидетели на едно абсолютно последователно и в същото време много радикално действие от страна на ГЕРБ. Ако си спомняте преди 20 г., Иван  Костов освободи тогава почти половината министри от кабинета, много редки са били случаите, в които сме имали подобно радикално действие, на което сме свидетели в момента. Но аз смятам, че в средносрочен план, тъй като става дума за последователност при ГЕРБ, това не е прецедент. Само преди няколко месеца ГЕРБ освободи 3 министри, които нямаха пряка вина за катастрофата, която отне 20 човешки живота. Така че малко по малко в средносрочен план този модел ще започне да дава резултати. Важно е да се разбере обаче, че българското общество страда от дълбоко усещане за несправедливост от натрупване на усещане за щети, които се отразяват върху живота на цели поколения. Така че този процес трябва да продължи. Аз за това настоявам оттук нататък да престанем да говорим за „Апартаментгейт“ и да стане ясно, че това ще бъде всекидневие. Всеки политик трябва да знае, че във всеки момент към него може да бъде отправен въпрос за произхода на неговите средства, за неговата собственост, за начина по който я е придобил.

Водещ: Каква е цената, която ГЕРБ като партия ще плати за всичко това?

Антоний Гълъбов: ГЕРБ е особен тип политическа организация. В началото много хора преди повече от 10 г. смятаха, че ГЕРБ е от типа на НДСВ, че е по-скоро временен политически феномен, който след време ще се разпадне. Всъщност се оказа, че през всичките тези повече от 10 г. около 1 милион български граждани се разпознават през тази политическа формация. В този смисъл става дума за реална политическа партия. С доста активен вътрешен организационен живот. Разбира се, че всички тези хора са много обезпокоени от това, че ключови за тях фигури, които имат изключителен авторитет за тях, претърпяват подобни събития, особено разбира се господин Цветанов. Така че в това отношение няма как да няма напрежение вътре в самата партийна структура на ГЕРБ, но аз смятам че това ги мобилизира. Поне първите няколко седмици след началото на тези проблеми, показват че самите активисти на ГЕРБ са по-активни, по-мобилизирани. Втвърдиха тона по отношение на опонентите си и изобщо не са готови да се предават на някакъв тип униние в резултат на случващото се. Така че в известен смисъл това е добре и за самата партия, защото след толкова години в управлението всяка политическа формация започва да изпитва трудности, свързани с мобилизацията на активистите си, с вътрешнопартийния си живот. Така че ми се струва, че това е по-скоро добре за самата партия ГЕРБ.

Водещ: Ще имат ли оставките ефект и върху резултатите на евроизборите в чисто процентно изражение?

Антоний Гълъбов: Аз смятам, че това което виждаме засега като сондажи на общественото мнение не е показателно за трайния резултат. Най-малкото, защото по-голямата част от българските граждани не мислят все още за тези избори. Мисията на политика е да превърне гражданите в избиратели. В смисъл да създаде залог за тях, да обясни какъв е смисълът от участие в изборите, да ги изведе на избори. За сега не виждаме това. Вместо това виждаме много партии, които бягат от предизборната кампания и на първо място това е БСП разбира се. БСП не желае да влезе в темата за Европа, защото особено след като ПЕС замрази членството на румънската социалистическа партия, все повече гласове поставят въпроса дали това да не се случи и с БСП. БСП не желае да влезе в тези избори, защото европейската проблематика всъщност не ги интересува или най-малкото те са се отдалечили толкова от европейската левица, че предпочитат да не говорят за Европа. В тази ситуация много трудно е да се прецени каква ще е дистанцията между ГЕРБ и БСП, доколко щетите, които ГЕРБ носи от атаките, ще се изразят в загуба на електорална подкрепа. Знаем че БСП не расте. Знаем че  БСП остава на това равнище през последните 2 г., което означава че радикалният подход на ръководството на БСП в момента не носи електорални ползи за БСП. Така че нека засега хората не се подвеждат по сондажите на общественото мнение. Истината е, че българските граждани все още не мислят за избори.

Росица АНГЕЛОВА