Доц. Антоний Гълъбов, политолог: Никой не иска предсрочни избори, дори БСП, всички се надяват догодина управлението да е толкова изтощено, че да се стигне до промяна в разпределението на силите

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Интервю с политолога доц. Антоний Гълъбов за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

Водещ: Имайки предвид събитията от последните дни – водна криза, вот на недоверие, министерски рокади – какво да очакваме в първия работен ден на депутатите и как ще определите началото на политическата година?

Антоний Гълъбов: Нека да разделим нещата – няма вот на недоверие. Той не е депозиран, не е аргументиран, няма подобен факт, има само заявление от 30 декември. Онова, което е много важно в началото на този политически сезон, е трезвата преценка на реалната ситуация. Публичният интерес, българският национален интерес в момента е тази година да не бъде пропиляна, тъй като това е много важен период от време, в който трябва да се решават актуални проблеми и да се планира стратегическо развитие. От една страна това годината, в която приключват като хоризонт всички оперативни програми, но това е и периодът, в който България трябва да договори следващите 7 години. С други думи – дневният ред на българското общество и на българския публичен интерес е свързан със стратегическо планиране и с много ясна преценка за това къде се намираме. В това отношение имаме риск в момента партийни страсти да подменят този дневен ред и да ни въведат в една съвсем различна спирала на противопоставяне.

Водещ: Днес предстои гласуването на оставката на Нено Димов като министър на околната среда и водите след скандалната водна криза в Перник. Изкупителна жертва ли е той?

Антоний Гълъбов: Нека да кажем така – не е нормална ситуация, в която министър подава оставка от следствения арест. Очевидно има обществено напрежение и натиск за търсене на отговорност. Онова, което е много важно, е да се разграничи в хода на самото, в хода на работата на прокуратурата по въпроса от една страна, и от друга страна, управлението на самата криза. Онова, което е най-важно в момента, е хората да имат вода. Абсолютен приоритет е управлението на самата криза, а не толкова търсенето на отговорност за нея.

Водещ: Депутатите днес ще гласуват и назначаването на новия екоминистър в лицето на Емил Димитров-Ревизоро. От думите му вчера стана ясно, че той е готов да стане министър, за да не падне правителството. Звучи малко компромисно сякаш. Има ли обаче място за такива компромиси и способен ли е той наистина да овладее ситуацията?

Антоний Гълъбов: Да, това е мисия, която би трябвало да е мисия на всички политически сили, участващи в управляващата коалиция. България няма нужда от предсрочни избори през тази година, няма нужда от влизане в спирала на политическа нестабилност. Онова, което е важно, е посланието, което по някакъв начин управляващата коалиция дава с тази номинация. Г-н Димитров, освен прякора, който Любен Дилов-син му измисли, е по-известен с работата си като председател на парламентарната комисия, която има за цел да разследва възможни престъпления, свързани с отклоняване на финансови средства. Така че посланието, което поне аз виждам зад кандидатурата на г-н Димитров, е в това, че има нужда от цялостен преглед на съществуващата система на споделените отговорности на различните институции, свързани с управлението на водите. Така че аз смятам, че г-н Димитров в ролята си на човек, който има възможности, има необходимия капацитет да направи преглед на системата, би могъл да бъде полезен като министър. Разбира се, това е краткосрочен хоризонт. В сферата на околната среда предстоят изключително сериозни промени. Засега г-н Димитров би могъл да направи този преглед, да го направи по един систематизиран и добър начин, за да се види къде точно всъщност липсва координация между институциите, как се стигна до тази критична ситуация в Перник. С други думи в момента по-скоро управляващата коалиция ни предлага вариант, в който вниманието е насочено към преглед на системата, а не към задаване на стратегически хоризонт в нейното развитие.

Водещ: България няма нужда от предсрочни избори казвате.

Антоний Гълъбов: Да.

Водещ: Водната криза обаче предизвика и даването на заявка за четвърти вот на недоверие на БСП срещу правителството на Борисов. Днес се очаква левицата да представи мотивите си. Клати ли се властта?

Антоний Гълъбов: Не. Управляващата коалиция е съставена така, че тя непрекъснато изглежда в състояние на криза, но истината е, че никой не желае предсрочни избори. Когато казвам, че България няма нужда от предсрочни избори, това е различно, тъй като от гледна точка на българския интерес имаме нужда по-скоро от увеличаване на ритъма на промените и стабилизиране на управлението, а не от политическа нестабилност. Но партийните интереси са в същата посока – никой не желае предсрочни избори, включително и БСП. Точно затова витае този дух на… Това е специфичен тип политически цинизъм – никой не иска предсрочни избори, тъй като всички се надяват, че догодина управлението ще бъде толкова изтощено, че ще се стигне до промяна в разпределението на силите. Но играта със страховете на хората в момента е много опасно. Виждам през последната седмица все повече и повече тревога, която се установява у българското общество, хората започват да се вглеждат много повече отколкото обикновено във въпроси, свързани с чистотата на въздуха, с третирането на отпадъците, с качеството на водата. Само по себе си това е добре, лошото е, че се случва в резултат на инспирирана партийна стратегия, която има за цел  да създаде страх. Истината е, че управление, което се установява или по някакъв начин се атакува през страх в обществото, никога не е ефективно.

Водещ: Тоест, към момента според вас този вот на недоверие не би минал?

Антоний Гълъбов: Отново казвам, няма вот на недоверие, никой не е внесъл в Народното събрание подобно предложение и никой не го аргументирал – имаме говорене за този вот. Едновременно с това трябва да обърнем внимание на говорителите на този несъществуващ акт, защото те говорят повече за третиране на отпадъци. Търси се като ефект създаването на страхова психоза от разбирането за това, че се внасят някакви отпадъци от трети страни, че се обработва болничен отпадък, което незабавно създава предпоставка за българското общество за възникването на страх от зарази, от влошаване на биологичния риск. Всичко това е партийна игра, всичко това е политическа игра. И много важното в момента е наистина хората да бъдат спокойни затова, че институциите работят. Много важно е в момента правителството да получи необходимата подкрепа за решаването на спешния проблем с Перник, без да губим хоризонта на това, че това е много тежък проблем. Това е проблем за цялата страна, тъй като самият факт, че около 60% от питейната вода в България се губи, означава, че ние пилеем изключително ценен ресурс. Това е въпрос на политическо съгласие, не на политическо противопоставяне. Всяко следващо правителство трябва да залага в бюджета на страната поне през следващите 15 години минимум по 1 млрд. лева за поддържане и възстановяване на водопреносната инфраструктура. Така че на фона на този наистина национален интерес опитът за създаване на привидност за партийно противопоставяне и политическо заиграване със страховете на хората е неприемливо.

Водещ: А що се отнася до малката коалиция, там как стоят нещата, съществува ли възможност за разрив?

Антоний Гълъбов: Аз смятам, че по-скоро не. Първоначалната реакция на ВМРО беше разбираема, защото министър Нено Димов беше определен едва ли не като единственият отговорен за ситуацията в Перник – очевидно това не е така. Но смятам, че интересът от запазването на коалицията и завършването на мандата е по-силен, отколкото емоциите в момента.

 

Веселка ИВАНОВА