Доц. Галин Николов, директор ИАРА: Много хора не се възползват от правото си да поискат документ от търговеца за произход на рибата, която купуват

Директорът на ИАРА доц. Галин Николов, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Доц. Николов, ще има ли и тази година масирани проверки преди големия празник Никулден в търговската мрежа и пристанищата?

Доц. Галин Николов: При нас проверките са ежедневни, денонощни, ежеминутни. Няма да има нищо по-различно във връзка с предстоящия Никулден. Продължаваме традиционно да си проверяваме, както го правим целогодишно. Във Варна проверяваме рибарските пристанища, търговската мрежа, корабите, които разтоварват, продавачите „първа продажба“, които прекупуват рибата. Това правим ежедневно, няма да има нищо по-засилено за Никулден. Тази традиция отпадна още преди две години – да засилваме проверките само и единствено по Никулден. Нашата работа е целогодишна и ние искаме да работим, както лятото, така и зимата.

Фокус: Но не можем да не отчетем, че търсенето и предлагането преди и по време на празника се засилват, за какво трябва да се заостри вниманието на потребителите?

Доц. Галин Николов: На първо място, когато си купуват риба, хората могат да поискат документ за произход на стоката – от къде е рибата, дали е произведена от законен регистриран производител, дали е извадена от законен рибар. Много е важно във връзка с тяхното здраве, рибата, която ще си закупят за празника, а и не само за него, надявам се хората да купуват риба не само за Никулден, да са сигурни в нейните качества. Да гледат дали е прясна. Много хора не знаят и не използват възможността и правото си да поискат документ за произхода на рибата, която купуват.

Фокус: Т.е. всеки може, когато отиде на рибната борса или пък в специализираните магазини да поиска документ от търговеца и той е длъжен да го предостави?

Доц. Галин Николов: Да, абсолютно е така. Всеки има право да поиска документи и да се информира.

Фокус: А какво показват проверките от минали години покрай Никулден, открихте ли нарушения във Варна по-специално, около миналогодишните празници?

Доц. Галин Николов: За моя радост, нарушенията през последните години намаляват. За съжаление на инспекторите, защото те са амбицирани да пишат актове, но няма как да го правят, поради причината, че нарушенията са малко. Хубавото е, че хората „влизат в час“, казано на жаргонен език. Все по-малко нарушения откриваме не само по пазарите, но и при производителите и рибарите.

Фокус: На финала на разговора ни, кажете малко повече за кампанията, която стартира ИАРА наскоро и предвиждат ли се събития във Варна?

Кампанията, която стартирахме е под мотото „Обичам българската риба“. Тази година тДоц. Галин Николов: я ще бъде реализирана в четири града, като се надяваме догодина да продължи в цялата страна. Идеята й е да срещнем производители – рибари с консуматорите. За да могат те да видят как се добива рибата, как се произвежда, за да видят нейните качества и най-вече да вдигнем потреблението на българската риба. Планираме през следващата година да има такова събитие и във Варна. Като част от идеята е да се обособи традиционен рибен пазар по принципа на фермерските пазари. Както едно време имаше „Рибна сряда“. Дай Боже това да стане и на новото рибарско пристанище, което предстои да бъде изградено. Това ще е модерно за цялата страна пристанище, а и хората ще могат да отидат да си купят прясна риба директно от рибарите.

Диана СТОЕВА