Доц. Георги Йорданов, БСП: Трябва временно да бъде спряно лицензирането на нови частни заведения, за да се прецени и осмисли здравната карта на България

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Доц. Георги Йорданов, народен представител от „БСП за България“ и зам.-председател на комисията по здравеопазване в Народното събрание в интервю за сутрешния блок „ Добро утро България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Парламентарната група на БСП за България внася проекторешение за мораториум върху лицензирането на нови частни болници. Какви са техните притеснения и няма ли това проекторешение да доведе до недоволство? Отговорите ще потърсим с доц. Георги Йорданов, народен представител от „БСП за България“ и зам.-председател на комисията по здравеопазване в Народното събрание. Добро утро, доц. Йорданов.
Георги Йорданов: Добро утро.

Водещ: Нека да започнем с това какво ви притеснява в лицензирането на новите лечебни заведения, макар и частни?
Георги Йорданов: Какво ни притеснява? Един от поводите е вчерашната пресконференция, на която министърът на здравеопазването, главният прокурор, министърът на вътрешните работи обявиха, че има сериозни проблеми в сферата на здравеопазването и те започват разследване за нерегламентирани действия и съвместни такива между държавни и общински болници, частни болници. Ние мислим, че не трябва да възлагаме този процес на органите на прокуратурата или на органите на вътрешните работи. Просто Министерството на здравеопазването трябва да свърши своята работа, а тя е да издава лицензи на частни здравни заведения. Във всеки лиценз се посочва къде ще бъде базирано частното здравно заведение и каква дейност ще извършва. И в крайна сметка Министерството на здравеопазването, издавайки лиценза, може да прецени съвсем нормално и сериозно въпреки отсъствието на национална здравна карта дали в този район, е необходима нова болница. Тази болница веднага ще поиска договор с НЗОК и ще започне да черпи публичния ресурс. Ние не сме против там, където няма достатъчна медицинска помощ, да се разкриват нови частни заведения, но практиката показва, че те се разкриват в най-населените райони на страната, където има държавни, частни и общински заведения, които вече са достатъчни. Бих казал, че даже са прекалено достатъчни за нашите изисквания за медицинска помощ на територията на България. Това е основният мотив, с който ние искаме временно, да бъде спряно лицензирането на нови частни заведения, за да се прецени, осмисли здравната карта на България и там, където има нужда, те да се разрешат, а там, където няма, да не се дава разрешение.

Водещ: Както споменахте и вие, след изминалия брифинг министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви, че проверки ще бъдат направени на всички болници без изключение, открито и по определени процедури и правила. Според Вас какви ще бъдат резултатите от тези проверки?
Георги Йорданов: Не мога да кажа какви ще бъдат резултатите, но нека да не забравяме, че ние отдавна сигнализираме за нерегламентирани практики. Вие си спомняте, че когато имахме проблем с областната болница във Враца, когато имахме проблем с областната болница в Ловеч. Група народни представители от „Коалиция за България“ посетихме тези болници и установихме точно това, за което говори министър Ананиев. Да, там има частни структури на фона на областните болници, които изземват скъпо платени пътеки и по този начин фактически затварят възможността държавната болница да ги работи, което пък води до нейното лошо финансиране и оттам до проблемите, които има тя в своята дейност. Така че се радвам, че ръководството на Министерството на здравеопазването и лично министър Ананиев са осъзнали това, което сме говорили, и започват работа по него.

Водещ: А няма ли по някакъв начин това да доведе до някакво недоволство?
Георги Йорданов: Недоволство винаги ще има. Ако се запознаете с някои от финансовите параметри, които спомена министър Ананиев пред медиите, не може една дейност да се издържа на практика от държавната болница, а цялата печалба да отива в частната структура. Да, ние не сме против публично-частното партньорство, но при равнопоставени условия.

Водещ: Едногодишния мораториум върху заплащането от НЗОК на нови лекарства и върху откриването на нови болници и клиники, които да сключват договор със НЗОК, беше гласуван на второ четене през миналата седмица. Доц. Йорданов, с какво Ви притеснява в мораториумът върху новите лекарства и болници?
Георги Йорданов: Ние считаме, че мораториумът за новите лекарства при някои от тях нямат аналог в България, т.е. пациентите и болните, които ги очакват, нямат с какво друго лекарство да се лекуват. На второ място ние казваме, че те са нови лекарства, но те са за НЗОК и за изплащането, което се предполага, че тя ще извърши. Иначе това са лекарства, които са подадени за регистриране в България през 2015 г., т.е. те не са съвсем нови, но са иновативни в по-голямата си част. Тези средства, които трябва да се отделят прогнозно, казваме, че са около 25 милиона, а на фона на бюджета на НЗОК са пренебрежимо малко. Ние не можем да подкрепим този мораториум и сме искали той да отпадне. По този начин ние затваряме развитието на частните, общинските и заведения. Една нова дейност не започва в деня, когато е подадено искането за разрешението от Министерството на здравеопазването. Обикновено се касае за един период от около две години минимум, защото Министерството на здравеопазването предварително е дало разрешение за проектиране на новата дейност, за нейното развитие, извършени са необходимите строителни работи и е закупена апаратурата и изведнъж, представете си в рамките на един месец, се казва не, има мораториум върху тази дейност. Това поставя просто инвеститорите пред един свършен факт, който не води до добро в здравеопазването. Особено когато се касае за основното изискване – достъпната медицинска помощ и съвременно качество.
Деница УЗУНОВА