Доц. Георги Кючуков, ПП АБВ: АБВ има вече утвърдена коалиционна политика

Източник: ПП АБВ

 

За това какъв ще е съставът на новото Народно събрание и можем ли да очакваме повече или по-малко ще бъдат партиите, Радио „Фокус” – Варна разговаря с доц. Георги Кючуков, народен представител от ПП АБВ

„Фокус”: Доц. Кючуков, в какъв формат ще се яви вашата партия на предстоящите парламентарни избори, каква ще е коалицията, има ли вече яснота в това отношение?

Доц. Георги Кючуков: Ние вече си имаме една доста утвърдена коалиционна политика и с няколко партии, с които работихме на последните няколко избора ще работим пак. Имам пред вид Обединения блок на труда, Партия „Либерали”, движение „Гергьовден”. Все още не сме говорили за нови коалиционни споразумения, но така или иначе ние ще участваме като движеща сила на коалицията.

„Фокус”: Аз имах пред вид малко по-широка лява коалиция, където АБВ може би няма да е водещата политическа структура.

Доц. Георги Кючуков: Това би било най-доброто, но не съм оптимист по отношение на съставянето на такава коалиция. Просто защото за сега няма индикации, че такава коалиция ще бъде съставена. Ние превихме вече няколко опита да сближим позициите си с БСП, но те завършиха с неуспех.

„Фокус”: Каква е ситуацията със структурите на ПП АБВ по места? Солидни ли са, единни ли са, имате ли проблеми в това отношение? Как тълкуват хората тези промени в ръководството на партията? Оттеглят се знакови за партията фигури като Първанов и Калфин.

Доц. Георги Кючуков: Не. Проблеми със структурите по места нямаме, но имаме проблеми в смисъл, че ще имаме промени в ръководството. Това не е проблем, това е нещо планирано. По принцип оттеглянето на ръководството беше разяснено доста добре и от президента Първанов, и от Калфин, и от Румен Петков, но ние през следващите няколко дни въпреки тежката пътна обстановка ще обходим всички региони на страната за да обясним ситуацията и за да можем да мобилизираме нашите структури за предстоящите парламентарни избори.

„Фокус”: До изборите има още доста време, но все пак каква е вашата прогноза за състава на новото Народно събрание? Повече или по-малко ще бъдат партиите в него? Ще има ли нови партии, създадени за тези избори, имаме такива примери от предни Парламенти?

Доц. Георги Кючуков: Смятам, че и едното и другото ще се случи. Ще има отпаднали партии, ще има и партии, които са новосъздадени или поне не са участвали преди, и които ще влязат. Имам пред вид например почти сигурно според мен ще влезе партията на г-н Марешки.

„Фокус”: Стабилна ли е политическата ситуация в страната според вас? Имаше доста голям катаклизъм след президентските избори, сега като че ли нещата са по-спокойни.

Доц. Георги Кючуков: Според мен стабилна политическа ситуация няма никъде в Европа, така че ние няма как да сме някакъв оазис на спокойствието. Пластовете се подменят много усилено, но не смятам, че това е нещо, което може да се нарече политическа криза. Това е нормалното състояние на нещата и нормалния ход на събитие. Политическия процес в България си върви нормално, ще имаме нов президент, той ще назначи служебно правителство, след това ще има избори без някакви трусове.

Петко ПЕТКОВ