Доц. Даниел Смилов, политолог: Изключително странно ще бъде, ако се окаже, че има повече оставки заради „апартаментгейт“, отколкото за КТБ

Имотите на властта, „апартаментгейт“ или иначе казано поредният скандал, с който обществото е ангажирано непосредствено преди два важни вота. За ударите по репутацията, правилните изходи и важните акценти във властта разговаряме с политолога доц. Даниел Смилов в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

 

Водещ: Доц. Смилов, може би да започнем с отговор на един по-общ въпрос. Ще бъде ли простена тази грешка на ГЕРБ? Досега много бяха простени от обществото, но май като става въпрос за по-чувствителни теми, които пък ясно поставят разделение между управляващи и обикновени работещи , тогава сме по-чувствителни.

Даниел Смилов: Реакциите на този скандал показват, че обществото наистина е чувствително и много зависи от това как ГЕРБ ще реагират. Ако остане усещане, че проблемът някак си не е изчистен, не е решен, ГЕРБ наистина могат да понесат негативи на предстоящите избори. Всъщност това е тяхната дилема. Разбира се, господин Цветанов е ключова фигура в ГЕРБ и те много ясно осъзнават, че от организационна и политическа гледна точка ще понесат загуба, ако той бъде отстранен. От друга страна, ако влязат в избирателна кампания с това усещане, че по най-високите етажи на техния партиен актив са ставали неща, които са неприемливи за хората, това няма как да не им се отрази негативно на изборния резултат. И моето усещане е, че като че ли Борисов поне би искал да влезе на чисто в изборната ситуация. И може би ще очакваме и други стъпки от негова страна.

Водещ: Влизане на чисто в изборната ситуацията може ли да го разбираме като оставка на Цветанов?

Даниел Смилов: Поне от някои от постовете, които той заема, предполагам като шеф на парламентарната група. Разбира се, да гадаем в тази ситуация не е много коректно. Но поне така аз чета някои от действията на Борисов, както и изказвания на важни говорители вътре в ГЕРБ. Томислав Дончев отправи някои послания, които са в тази посока. Но и самият факт, че беше поискана оставка на Цецка Цачева и на заместник-министър – особено на заместник-министъра беше ясно, че поканата идва от страна на Борисов. Докато Цецка Цачева сама е подала своята оставка, но пак при среща с Борисов. Сега, когато вече имаме такъв прецедент, че за общо взето същото нещо хора са си подали оставки, г-н Цветанов също ще е поставен под много голям натиск, много трудно ще бъде обяснено той да остане.

Водещ: Можеше ли обаче тези две подадени оставки да бъдат избегнати по някакъв начин? Ако например се беше изчакало напрежението около цялата тази тема малко да поутихне, можеше ли да се размине ГЕРБ с това, или и в двата случая в крайна сметка се стигаше до тях?

Даниел Смилов: Това бяха двата пътя. Ако идеята беше да се запази Цветанов на неговите постове, много по-логично би било да не се минава през другите две оставки, защото след тях е малко трудно да бъде защитена тезата, че принципът важи за един, а за друг не важи. ГЕРБ избра другия път. Много е трудно в една такава ситуация да се предвиди кое би донесло по-малки щети от електорална гледна точка. Но вие виждате, че този скандал се разгоря доста сериозно. В него има потенциал и може би ГЕРБ са били прави все пак да тръгнат по пътя на оставките.

Водещ: Да. Действително няколко дни вече сме ангажирани с този скандал. Продължават обаче пак да излизат и имена на хора във властта, замесени с подобни имоти. Очаквате ли това да продължи и съответно да има реакции от ГЕРБ? Връщайки топката в полето на опозицията, може би с едни обвинения към тях за друг вид нечисти сделки, например?

Даниел Смилов: За съжаление нещо такова е неизбежно и ми се струва, че сме пред вълна от подобни компромати. А това не е добър старт за една европейска компания. Все пак тези проблеми нямат кой знае колко общо с европейската тематика, но пък политиката е такова нещо – без да бъдат изчистени тези проблеми, трудно можем да продължим напред. Струва ми се обаче, че е важно да не се вторачваме само в имотни съмнителни сделки. Те разбираемо дразнят хората много, защото всеки е наясно с тези проблеми, всеки е бил ангажиран с купуване, наемане на жилище, има мнение по тези въпроси. Но корупцията далеч не засяга или политическата злоупотреба с власт, съвсем не засяга само такива въпроси. Ние през 2014 станахме свидетели на огромен проблем в елита на 4-тата по големина банка в страната – 4 милиарда обществен ресурс бяха до голяма степен похабени в рамките на този скандал. Сега, ако се окаже, че за тези имотни истории са дадени повече оставки, отколкото за КТБ, би било странно. Това общество трябва все пак да приоритизира, да не се води от публичната острота на истинността на дадени действия, без да се оценяват реалните щети за обществото зад определени актове на властта.

Водещ: Как изглежда всичко това отвън? И този случай сега, и КТБ. В крайна сметка непрестанно говорим за борбата с корупцията, борим се за отпадане на едни доклади, а в крайна сметка подобни скандали са почти ежедневие? Как се променя възприятието, което Европа има за България?

Даниел Смилов: Не можем да очакваме, че с такива скандали точно ще подобрим впечатлението, което създаваме. Но пък от друга страна, скандалът е белег за това, че обществото има желание и ресурс да се справи с този проблем. Въпросът е как излизаме от скандалите. Ако след скандала се е наложил принцип, който се спазва за в бъдеще, според мен ситуацията е оптимистична. А в крайна сметка корупция и злоупотреби с власт има във всяко едно общество. Българското не е кой знае колко по-различно от останалите. Просто трябва рационално и систематично да се справяме с този проблем.

Водещ: Кой изход от тази ситуация би нанесъл най-малък удар по репутацията на ГЕРБ и съответно би позволил най-бързо възстановяване до времето за избори?

Даниел Смилов: Аз пак казах, че ми е трудно да преценя точно какъв ще бъде ефектът от различните курсове на действие. Така или иначе ГЕРБ като че ли избраха вариант с очистване и влизане на чисто в изборната ситуация. Ще видим дали ще го доведат до края. Все пак около Цветан Цветанов все още има въпросителни. Но факторите, които трябва да се вземат под внимание са няколко. Първо, как ГЕРБ ще изглеждат в очите на обществото. Аз вече казах, че ако има съмнение, че те не са се справили с този проблем, не са били адекватни и достатъчно радикални в мерките, естествено това ще бъде голяма спънка в избирателната кампания. Другият фактор, който е важен обаче, е и състоянието на опозицията в момента и доколко тя е уязвима от подобен род проблеми. И струва ми се, че БСП не са в много добра кондиция от тази гледна точка. Те също имат за какво да отговарят. В крайна сметка Елена Йончева – водещият им кандидат, е обвързана по един или друг начин с КТБ. До голяма степен благосъстоянието й се дължи на договори с Цветан Василев и неговата банка. Това също е сериозен проблем. Той няма чисто имотен характер. Но ако говорим за етически проблеми, той е не по-малко сериозен, отколкото т.нар. „апартаментгейт“.

Водещ: Предстои да видим, надяваме се някаква развръзка. В крайна сметка обаче пак пореден скандал, на заден план оставят важните неща като бъдещето ни след предстоящите важни избори. Ще се стигне ли изобщо до размисъл за тях или подобни скандали, изниквайки непрестанно, много ще ни отдалечат от него?

Даниел Смилов: Всъщност това е голямата опасност. Целият есенен сезон мина в поредица от скандали. Така в началото на годината имаше някакво затишие, макар че то не беше пълно. Сега отново влизаме в такава серия от доста сериозни скандали. Според мен няма как най-малкото да поставят въпроса и за стабилността на управляващата коалиция, особено ако ГЕРБ се раздели с Цветан Цветанов. Така гарантирането на мнозинство в парламента ще стане много трудно. Вече, когато е поставена под въпрос пък стабилността на управлението, там следва че трудно можем да говорим за справяне с някакви кой знае какви съдържателни проблеми, а политическите партии ще действат с едно на ум за предсрочни парламентарни избори. Това означава, че нивото на конфронтация със сигурност ще се повиши. Гръмогласност и прочие, и прочие и няма как да очакваме концентрация върху някаква съдържателни проблеми на обществото в един такъв парламент. Това е цената на поредицата от скандали. Ние вече я знаем, но ми се струва, че не е добре да продължава толкова дълго време политическата нестабилност.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА