Доц. Даниел Смилов, политолог: Цел на ГЕРБ е излизане по пътя на евроизборите на чисто, след скандала с апартаментите на управляващите

Цел на ГЕРБ е излизане по пътя на евроизборите на чисто, след скандала с апартаментите на управляващите. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът доц. Даниел Смилов. Партията ще понесе негативи в изборната ситуация, ако остане усещане сред обществото за неизясняване на „апартаментгейт“. По думите му реакциите на скандала с апартаментите на управляващите показва чувствителността на обществото. „Цветан Цветанов е ключова фигура в ГЕРБ и партията ясно съзнава, че от организационна и политическа гледна точка ще понесат загуба, ако той бъде отстранен. От друга страна, обаче, ако влязат в избирателна кампания с усещането, че по най-високите етажи на партийния им актив са се случвали неприемливи за обществото неща, това няма как да не им се отрази негативно на изборния резултат. Сякаш Бойко Борисов поне би искал да влезе на чисто в изборната ситуация и може да очакваме други стъпки от негова страна“, обясни доц. Даниел Смилов. Той каза още, че влизане на чисто в изборната ситуация може да се разбира като оттегляне на Цветан Цветанов поне от някои от заеманите от него постове, най-вероятно като председател на ПГ на партията.
Според политолога друг фактор е състоянието на опозицията и доколко тя е уязвима от подобен род проблеми. По думите му БСП не е в добра кондиция, защото също има за какво да отговаря. Водачът на листата на партията за евроизборите Елена Йончева е обвързана с КТБ, припомни политологът. От етическа гледна точка този казус е не по-малко сериозен от „апартаментгейт“, добави доц. Даниел Смилов.
Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА