Доц. Дарина Найденова, диетолог от Варна: По-добре през лятото да наблегнем на рибата и морските дарове за сметка на по-рядка консумация на месо

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Доц. Дарина Найденова, диетолог от Варна, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна във връзка с правилната диета по време на летния сезон.

Фокус: Доц. Найденова, как трябва да се промени режима на човек през лятото, за да се справи с горещините?

Доц. Дарина Найденова: Във връзка с горещините и това, че ние доста се потим обикновено през лятото, едно от най-важните неща е да приемаме храна и напитки, които ще поддържат нашата хидратация оптимална, така че да нямаме проблеми. Начина, по който можем най-добре да оводним нашето тяло освен чрез пиене на вода, това е и посредством някои храни. Традиционни тук за нашия район, това са плодовете и зеленчуците, които през лятото имаме завидно разнообразие. Но нека не забравяме примерно таратора – една страхотна храна-напитка, която при нас е доста популярна. Нека не забравяме хубавия айран. Това са все храни, които могат да ни помогнат да бъдем по-добре хидратирани и едновременно с това да задоволим и апетита и жаждата т.е. и глада и жаждата си. Така, че едно от важните неща през лятото е наистина да наблегнем на тези храни. Лично аз бих посъветвала хората, които искат да са в добра форма през лятото да хапват поне два пъти на ден сезонни плодове. Такива които са местни, които им е сега сезона, които са много добре узрели и на всяко хранене основно – закуска, обяд, вечеря, да има една хубава порция пресни, свежи и вкусни зеленчуци.

Фокус: Има ли нещо, което е добре да избягваме?

Доц. Дарина Найденова: Не мисля, че има такива храни, които трябва напълно да изключим от менюто си. Храненето във всеки един сезон трябва да бъде максимално разнообразно т.е. да има представител на всяка група хранителни продукти. Но може би лятото е сезона, в който трябва все пак по-малко наситени мазнини да приемаме. Тоест храни, които са откровено мазни, от животински произход, е добре да бъдат леко ограничени – да не е акцента върху тях. Много е важно през лятото да имаме и достатъчно висок прием на белтъчни храни. Но алтернативи имаме много разнообразни на белтъчните храни. Можем да хапваме както млечни продукти, така и яйца по-често през лятото. Така и бобови култури, защо не и ядки, като бадеми, орехи, лешници. Но може би е по-добре през лятото да наблегнем на рибата и морските дарове за сметка на по-рядка консумация на месо. И може би храната, която наистина не е желателно много да я консумираме, това са колбасите.

Фокус: Значи да избягваме местните продукти?

Доц. Дарина Найденова: За предпочитане е ако можем да ги заменим поне лятото с риба и морски дарове. Те си вървят тези храни през лятото.

Фокус: А има ли определени похвати на готвене, като напр. пърженето, които трябва да избягваме?

Доц. Дарина Найденова: Да, пърженето и панирането са кулинарни обработки, които в нито един сезон не би трябвало да се предпочитат. Няма нищо лошо ако от време на време хапваме пържена храна. Това няма да ни навреди особено на здравето. Въпроса е това да бъде редовно, да не бъде често, да не бъде навик. Но принципно акцента все пак да бъде върху суровите зеленчуци. Тоест не е нужно лятото всичко, което слагаме в чинията да бъде преминало термична обработка. И разбира се, по-щадящи кулинарни обработки като варене, като задушаване, печене на скара или на фурна, са за предпочитане пред пърженето и панирането. Лятото нямаме и толкова голяма нужда от това да внасяме толкова много мазнини в менюто си, тъй като лятото организма ни малко или много не е натоварен да терморегулира т.е. да загрява тялото ни така, че да поддържаме температура в условията на един студен климат. Напротив, лятото ние по-скоро имаме нужда да се охлаждаме. Така, че пържените, мазните храните не им е лятото времето. Те са допълнителен източник на калории, които тялото иначе би могло да използва за термогенеза, но в случая няма тази необходимост тъй като ние по-скоро имаме нужда да се охладим.

Фокус: Лятото е и сезона на топлината, когато има храни, които се развалят доста по-бързо от останалите? За кои храни трябва да внимаваме?

Доц. Дарина Найденова: На първо място това са готвените храни, готвените ястия. Особено тези, които съдържат някакви животинки продукти. Примерно, вътре в тях има яйца или има месо, риба. Това са продукти, които по принцип бързо се развалят. Това означава, че те трябва да се съхраняват в хладилник. Повече от 1-2 часа не трябва да се оставят на стайна температура. Задължително трябва, ако се готви в по-големи количества, храната да се охлади и по най-бързия начин да се прибере в хладилника, ако ще се консумира и на следващия ден, или на по следващия ден. В никакъв случай не трябва да се оставя някъде на стайна температура или даже на по-топло. Защото даже в кухните или във фурните е по-топло, отколкото в стайната температура. Най-вече готвената храна – дали ще бъдат супи, дали някакви ястия, гювечи, мусака и т.н. трябва да се охлади и да се прибере в хладилник. Разбира се, домашно приготвени сладкиши от рода на кремове, различни тип пайове, типове торти и реванета, също много бързо се развалят при висока температура. Така, че също трябва да се охлаждат и да се прибират в хладилника.

Фокус: Ако се съмняваме в качеството на храната, по-добре да не я консумираме изобщо?

Доц. Дарина Найденова: Разбира се, аз тук бих вметнала, че една голяма част от така наречените хранителни отравяния, при които имаме биологичен фактор, имаме някаква бактерия, която причинява проблема с консумацията на тези храни. Всъщност много голяма част от тези хранителни отравяния, ние по никакъв начин не можем да заподозрем, че храната е опасна и може да причини едно отравяне, едно разстройство, защото тя няма промяна нито във вкуса, нито във вида, нито в миризмата. Тоест на тази храна не й личи, че тя е вече започнала да е разваля и може на нас да ни причини един стомашно-чревен дискомфорт. Не бива да се разчита само на това, че на вид, вкус и мирис, храната няма промени. Защото болшинството хранителни отравяния са точно от такава храна, на която не й личи, но която е съхранява неправилно.

Фокус: Именно с това е свързан и следващият ми въпрос. Лятото хората изпитват стомашни проблеми, свързани с плажа или консумирането на някаква храна. Какви са съветите ви към тези хора? Те стават ли по-чувствителни към инфекции в бъдеще?

Доц. Дарина Найденова: Не, не бих казала, че стават по-податливи по нататък от хранителни натравяния. Но едно тежко протекло хранително натравяне само по себе си е много неприятно и може да представлява сериозен риск, особено ако става на въпрос за малко дете или за човек, който има и др. заболявания. Тоест има си някакви хронични заболявания. Обикновено това са старите хора. Малките деца много бързо се обезводняват, когато имат хранително натравяне, което налага те да бъдат приети в болница, да бъдат включени на система и това според мен е много неприятно и за родителя и за детето. Така, че до голяма степен те не са толкова опасни сами по себе си тези хранителни отравяния, стига да не доведат до това  усложнение често, а именно обезводняването. Сега някой от хранителните отравяния могат да доведат и до др. усложнения – до възпаление на жлъчката. Последващи кризи могат да доведат до там стомашно-чревния тракт да се очустви и дълго време да не понася ред храни. Тоест до тогава да не е имал проблем с консумацията на мляко, или на плодове или на някакви тестени изделия, а след една такава остра чревна инфекция на стомаха след храна някаква консумирана, той да стане изключително чувствителен стомашно-чревния тракт към тези храни и човека да не може месеци наред да ги консумира. По – скоро това са рисковете при едно такова хранително отравяне.

Фокус: Може да го лиши и по този начин от полезните вещества?

Доц. Дарина Найденова: Да, категорично и налага някаква промяна в модела му на хранене, която невинаги е приятна и не винаги е желана. Налага се да спазва дълго време диета един такъв човек понякога. Може би един от най-важните моменти за профилактиката на тези заболявания, нещо, което е много елементарно, но ние често го забравяме, е да си мием ръцете. Но да ги мием както трябва – с вода, със сапун и по-продължително време. Преди да посегнем да хванем някаква храна и да я изядем, да имаме една идея, че можем ние самите със своите ръце да пренесем една инфекция или някакъв болестотворен микроорганизъм в храната и по този начин да я замърсим. Това важи, когато приготвяме храната и в домашни условия. Една жена, която приготвя храна за цялото семейство също може да стане източник на хранително отравяне. Тоест тя сама да замърси храната, която семейството ще изяде. И другото много важно, все пак когато се храним навън да сядаме на заведения, които изглеждат с по-добра хигиена.

Фокус: Лятото също така е сезона, свързан с повече почивки и пътувания. Хората може би развалят режима си, изграден през годината? Какви са вашите наблюдения по въпроса?

Доц. Дарина Найденова: Аз мисля, че ако човек се стреми да се храни, така че да има ползи за здравето му и за външния му вид, разбира се, защото повечето хора това е по-важното в момента, не би му било трудно дори на почивка, дори да е някъде all inclusive. Да, малко е по-трудно, когато сме all inclusive, защото има страшно много изкушения. Очите на хората са лакоми и като виждаме толкова храна може би се изкушаваме. Но може би има все пак правила, които биха помогнали човек да не злоупотреби. Едно от нещата е да пие много вода. Всеки път когато имаме глад, когато изпитваме чувство на глад, всеки път преди да седнем да се храним, да изпиваме една хубава голяма чаша вода. Това със сигурност ще намали обема на храната, която ще можем след това да поемем. Пък и ще ни помогне да имаме един по-бърз метаболизъм. Другото, което нещо е може би правилото за консумация на зеленчуци. Тоест колкото и пъти да сядаме да се храним, дори и на all inclusive, нека първото, което ще сложим в чинията си, нека първата чиния даже, ако щете, която ще сложим, да бъде пълна със зеленчуци. Но можем да ги овкусим, разбира се, със зехтин, с лимонов сок и т.н. но нека да има една чиния пълна със зеленчуци и след това са дойдат останалите храни. Независимо дали ще бъдат въглехидратни, дали ще бъдат животински, нека да се започне със зеленчуците. Те малко или много ще заемат значително стомаха и отново по-естествен начин ще регулират приема на останалите продукти, които ще вземе след това. Така, че може би тези две елементарни правила за пиенето на вода преди хранене и за хапването на  много зеленчуци биха ни помогнали все пак да останем в една добра форма.

Бояна АТАНАСОВА