Доц. Дарина Найденова, диетолог от Варна: Многократното претопляне на храната води до образуването на опасни вещества в нея

Доцент Дарина Найденова, диетолог от Варна, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна.

Фокус: Доц. Найденова, имате ли наблюдения върху храненето на българите? Имаме ли навика да приготвяме прекалено голямо количество храна по празниците?

Доц. Дарина Найденова: Като всеки българин имам наблюдения. Българската традиция и до ден днешен е да се приготвя много храна. Българина обича, и това може би е част от народопсихологията ни – масата да се огъва от обилно напълнени чинии и може би малко залитаме в това отношение като тръгваме да приготвяме големи количества. Но докато остане, не е стигнало – има една такава българска поговорка. Така, че е масова практика и никой не може да избяга от този ритуал на свръх големите количества. Макар и домашно приготвени храни, те пак са в големи количества. Може да се каже, че дни след това се дояжда това, което е сготвено за Нова година или за Коледа. Има проблем с тази храна. Въпреки, че времето навън е студено и голяма част от българите даже не прибират храната в хладилника, а я оставят на балкона примерно. Ниската температура ще й попречи да се развали, действително, но при консумация обикновено я затопляме тази храна. А пък многократното загряване, води до едни неблагоприятни последици по отношение на състава на храната. Една голяма част от витамините в храната се разрушават при нейното повторно загряване. Да не говорим, че масова практика на някои български домакини е да не загряват само това, което се планира да се изяде. Например, в днешния ден, а загряват цялото количество храна. Например, ако имаме една тенджера сърми, не затоплят само част от тях, а цялата тенджера. В крайна сметка, понеже това цялото количество не се изяжда днес, то отново се охлажда, на следващия ден отново се претопля, и така докато свърши. Това многократно загряване, изстудяване, загряване, изстудяване може  би е най-пагубното по отношение на съдържанието на витамини и други съставки в храната. Така, че ако мога да дам съвет той е, че в тези студени дни може малко по-дълго да се съхранява храната, но това означава, да си затопляме само това, което ще изядем на едно хранене, а другата да си остава студена навън или в хладилника.

Фокус: Има ли разлика между местните продукти или ориз, който сме сготвили? По неблагоприятно ли ще бъде да претоплим свинско месо, отколкото ориз или картофи?

Доц. Дарина Найденова: И ориза и картофите са склонни при претопляне, както и месото между другото, при претопляне или продължително загряване, да се образуват едни опасни вещества. Това са така наречените канцерогени. Те могат да провокират, особено при наличие на други рискови фактори, някои ракови заболявания. Така, че не е безобидно да се претопля нито едното, нито другото многократно. Нито животинския, нито растителния продукт. Салатите не ги претопляме, но всички ястия с месо и картофи е рисково да ги претопляме многократно.

Фокус: Много хора използват микровълнови печки за претопляне. Какво е мнението Ви на специалист за тях?

Доц. Дарина Найденова: Да, микровълновата се използва, защото изключително бързо се стопля храната. Но не мисля, че е най-добрия избор, ако човек иска да се храни здравословно. По-добре е да се стопли, ако ястието е по-течно, на котлон на печката в някаква купичка. Даже няма нужда да завира. Ако става на въпроса за по-суха храна като кюфте, пържола или картофи, може да се сготви на грил, на горния реотан. Другия вариант е на вода баня т.е. чинията поставена върху дълбока тавичка или тенджерка на водна баня, но това отнема време. Това за съвременния човек не  е много удобно. По лесно е да сложи чинията в микровълновата, но там имаме допълнителна загуба на някои важни биологични вещества. Съвременният човек страда не от недохранване по отношение на калории. Калории приемаме достатъчно. Но ние страдаме в забързания ни начин на живот от недохранване по отношение на витамини и някои минерали, точно защото по този начин си спестяваме време.

Фокус: А как се отразява на организма консумацията на една и съща храна няколко дни подред?

Доц. Дарина Найденова: Не е добре да консумираме едно и също няколко пъти. Тогава ние губим апетит т.е от една страна губим здравия интерес към храната, който стои в основата и на доброто здраве. От друга страна ядейки едно и също, ние си поставяме условия да развием дефицит на други вещества важни, които в тази конкретна храна ги няма. Няма един хранителен продукт, който да съдържа всички необходими вещества за човешкото здраве. В разковничето е разнообразието на доброто здраве. В разнообразната храна ще намерим всичко необходимо. Ядейки едно и също до припадък, първо е ни омръзне, второ там ще има едни и същи вещества, а не това, което е необходимо за нашия метаболизъм.

Фокус: Доц. Найденова, искате ли да добавите нещо?

Доц. Дарина Найденова: Малко по разумно хранене след коледните и новогодишните празници. Общо взето всички сме попрекалили, всички сме се изкушили и сега е момента малко да поразтоварим, това натоварване, което е било върху храносмилателната ни система. Това може да стане с консумация на малко повече салати, има още достатъчно разнообразни зеленчуци на пазара. С консумация на повече плодове, наблягане на бобови култури. Българина традиционно е ядял много бобови култури. Те сега не са толкова модерни, но ако ги включваме два-три пъти в седмицата, може да извлечем само ползи. Ядки също и не на последно място риба. Рибата по празниците малко я позабравяме, а тя е  много по-полезен продукт от месото и ни помага да сме по-здрави.

Бояна АТАНАСОВА