Доц. Дарина Найденова, диетолог от Варна: Една голяма част от витамините в храната се разрушават при нейното повторно загряване

Доцент Дарина Найденова, диетолог от Варна, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна.

 Фокус: Доц. Найденова, имате ли наблюдения върху храненето на българите? Имаме ли навика да приготвяме прекалено голямо количество храна по празниците?

Доц. Дарина Найденова:  Българската традиция и до ден днешен е празниците да се приготвя много храна. Българите обичат и това може би е част от народопсихологията ни – масата да се огъва от обилно напълнени чинии, а  и може би малко залитаме в това отношение като тръгваме да приготвяме големи количества.

Но докато остане, не е стигнало – има една такава българска поговорка.

Така, че е масова практика и никой не може да избяга от този ритуал на свръх големите количества. Макар и домашно приготвени храни, те пак са в големи количества. Може да се каже, че дни след това се дояжда това, което е сготвено за Нова година или за Коледа. Има проблем с тази храна.

Въпреки, че времето навън е студено и голяма част от българите даже не прибират храната в хладилника, а я оставят на балкона примерно. Ниската температура ще й попречи да се развали, действително, но при консумация обикновено я затопляме тази храна. А пък многократното загряване, води до едни неблагоприятни последици по отношение на състава на храната.

Една голяма част от витамините в храната се разрушават при нейното повторно загряване. Да не говорим, че масова практика на някои български домакини е да не загряват само това, което се планира да се изяде. Например, в днешния ден, а загряват цялото количество храна. Например, ако имаме една тенджера сърми, не затоплят само част от тях, а цялата тенджера. В крайна сметка, понеже това цялото количество не се изяжда днес, то отново се охлажда, на следващия ден отново се претопля, и така докато свърши.

Това многократно загряване, изстудяване, загряване, изстудяване може  би е най-пагубното по отношение на съдържанието на витамини и други съставки в храната. Така, че ако мога да дам съвет той е, че в тези студени дни може малко по-дълго да се съхранява храната, но това означава, да си затопляме само това, което ще изядем на едно хранене, а другата да си остава студена навън или в хладилника.

Фокус: Има ли разлика между местните продукти или ориз, който сме сготвили? По неблагоприятно ли ще бъде да претоплим свинско месо, отколкото ориз или картофи?

Доц. Дарина Найденова: И оризът, и картофите са склонни при претопляне, както и месото между другото,  да се образуват опасни вещества.

ова са така наречените канцерогени. Те могат да провокират, особено при наличие на други рискови фактори, някои ракови заболявания. Така, че не е безобидно да се претопля нито едното, нито другото многократно. Нито животинския, нито растителния продукт. Салатите не ги претопляме, но всички ястия с месо и картофи е рисково да ги претопляме многократно.

Фокус: Много хора използват микровълнови печки за претопляне. Какво е мнението Ви на специалист за тях?

Доц. Дарина Найденова: Да, микровълновата се използва, защото изключително бързо се стопля храната. Но не мисля, че е най-добрия избор, ако човек иска да се храни здравословно. По-добре е да се стопли, ако ястието е по-течно, на котлон на печката в някаква купичка. Даже няма нужда да завира. Ако става на въпроса за по-суха храна като кюфте, пържола или картофи, може да се сготви на грил, на горния реотан. Другия вариант е на вода баня т.е. чинията поставена върху дълбока тавичка или тенджерка на водна баня, но това отнема време. Това за съвременния човек не  е много удобно. По лесно е да сложи чинията в микровълновата, но там имаме допълнителна загуба на някои важни биологични вещества. Съвременният човек страда не от недохранване по отношение на калории. Калории приемаме достатъчно. Но ние страдаме в забързания ни начин на живот от недохранване по отношение на витамини и някои минерали, точно защото по този начин си спестяваме време.

Фокус: А как се отразява на организма консумацията на една и съща храна няколко дни подред?

Доц. Дарина Найденова: Не е добре да консумираме едно и също няколко пъти. Тогава ние губим апетит т.е от една страна губим здравия интерес към храната, който стои в основата и на доброто здраве. От друга страна ядейки едно и също, ние си поставяме условия да развием дефицит на други вещества важни, които в тази конкретна храна ги няма.

Няма един хранителен продукт, който да съдържа всички необходими вещества за човешкото здраве. В разковничето е разнообразието на доброто здраве. В разнообразната храна ще намерим всичко необходимо.

Ядейки едно и също до припадък, първо е ни омръзне, второ там ще има едни и същи вещества, а не това, което е необходимо за нашия метаболизъм.

Десислава ВАСИЛЕВА