Доц. Дарина Найденова, диетолог от Варна: Многократното претопляне на храната води до образуването на опасни вещества в нея

Многократното претопляне на храната води до образуването на опасни вещества в нея. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна доцент Дарина Найденова, диетолог от града. Според нея, българите са склонни да приготвят огромни количества храна по празниците, които в последствие биват претопляни прекалено дълго време. „Може да се каже, че дни след това се дояжда това, което е сготвено за Нова година или за Коледа.

Въпреки, че времето навън е студено и голяма част от българите даже не прибират храната в хладилника, а я оставят на балкона, има проблем с тази храна. Ниската температура ще й попречи да се развали, но при консумация обикновено затопляме тази храна. А пък многократното загряване, води до едни неблагоприятни последици по отношение на състава на храната и нейните полезни качества“, обясни доц. Дарина Найденова.

Повторното загряване на храната след нейното първначално приготвяне, премахва витамините и ги заменя с така наречените канцерогенни вещества, допълни още тя. „Това многократно загряване, изстудяване, загряване, изстудяване може  би е най-пагубното по отношение на съдържанието на витамини и други съставки в храната. Така, че ако мога да дам съвет той е, че в тези студени дни може малко по-дълго да се съхранява храната, но това означава, да си затопляме само това, което ще изядем на едно хранене, а другата да си остава студена навън или в хладилника“, посъветва доц. Дарина Найденова.

Здравословният начин на живот се гради на подобни навици, които ни позволяват разнообразна диета, с множество витамини и полезни вещества, каза още тя.

Десислава ВАСИЛЕВА