Доц. Добрин Паскалев: На днешният ден е роден един от най-големите български учени и лекари д-р Стамен Григоров

На днешният ден е роден един от най-големите български учени и лекари д-р Стамен Григоров. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна доц. д-р Добрин Паскалев, преподавател по вътрешни болести в Медицински университет – Варна. Той посочи, че делото на този знаменит български учен е допринесло за редица важни открития в света на медицината и името му трябва да бъде споменавано по-често, за да помнят българите делата на д-р Григоров. Самият лекар е роден на 27-ми октомври 1878 година, в село Студен извор, Трънско. „Желанието му е да следва медицина, но първоначално завършва естествени науки в Монпелие (Франция). След това продължава с медицина в Университета на Женева в Швейцария. Дипломира се с докторска теза върху апендицита, като работата му е отличена и наградена. Още като студент работи в лабораторията на известния по това време проф. Леон Масол, който е едновременно инженер и бактериолог“, допълва д-р Паскалев. Той разказва още, че д-р Стамен Григоров получава закваска за кисело мляко директно от България, изпращана му от неговата съпруга Даринка. Неговите търсения го отвеждат до откриване на млечнокиселата бактерия (Lactobacillus Bulgaricus), която води млякото до ферментация, а респективно и до кисело мляко. Откритието е приветствано от научните кръгове в Женева, а работата е поместена в списанията “ Revue Medicale de la Suisse Romande“, Geneve, Librairie de LUniversite. ПРез 1905-а година проф. Масол съобщава за откритието на големия учен Иля Мечников, по това време директор на института „Пастьор“, Париж. От своя страна Мечников в кани младия, български учен да изнесе доклад за своето откритие и това отвежда Стамен Григоров във френската столица. По-късно лично Мечников, бъдещ лауреат на Нобелово награда, потвърждава данните на българския лекар и по-късно той разработва хипотеза за стареенето като резултат от гнилостни процеси в червата и възможността те да се повлияят благотворно от приема на кисело мляко. „Може да се каже, че това е първообраза на днешните пробиотици“, допълни д-р Паскалев.
На д-р Стамен Григоров са предложени научни постове в Женева и Сао Паоло , но той отказва и се връща в България. През Балканските войни и през Първата световна война той е военен лекар и началник на военна болница на Южния фронт. Започва работа в болницата на гр. Трън и продължава своите проучвания върху туберкулозата, която по това време е все още нелечима болест. През 1906 година успява да създаде убита противотуберкулозна ваксина, която има и лечебен ефект. Известната БЦЖ ваксина е жива атенюирана ваксина, т.е. туберкулозните бацили са отслабени и невирулентни, но могат да създадат имунитет. БЦЖ ваксината е въведена през 1921година.
Д-р Стамен Григоров изпраща публикация в най-престижното за времето списания „La presse Medicale“,а статията е приета и публикувана на 29.12.1906в № 104 на журнала.
В България никой не превежда тази статия, като днес тя е частично преведена от членове
на „Фондация Стамен Григоров“. „През 30-те години на миналия век д-р Григоров прилага ваксината в Италия, а самият той работи в Рим и Милано. Успява да постига успешно излекуване, като лечението е наречено българско лечение. В България това лечение е прилагано в няколко града. След завръщането си той се установява в София, където неочаквано
умира на рождения си ден – на 27-ми октомври 1945. На 29.10.45г Радио „София“ съобщава за смъртта му, а на 30.10. с.г. европейските радиостанции разпространяват новината за кончината на д-р Стамен Григоров, откривателя на млечнокиселите бактерии“, каза в заключение д-р Добрин Паскалев.
Десислава ВАСИЛЕВА