Доц. д-р Андрей Кехайов, ЮЕМФ: България има повече лечебни заведения над средноевропейските, а всъщност липсват човешки ресурси

Доц. д-р Андрей Кехайов, президент на Югоизточно-европейския медицински форум (ЮЕМФ) в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Ще постигне ли желания ефект очаквания национален протест на медицинските сестри у нас? Здравният министър Кирил Ананиев призова протестните действия да бъдат заменени с диалог и увери, че предстои да се договарят нови заплати, както и да се увеличат местата за студентите по здравни грижи. Гост в ефира е доц. д-р Андрей Кехайов, президент на Югоизточно-европейския медицински форум. Здравейте,  доц. Кехайов.

Андрей Кехайов:  Здравейте.

Водещ: Вчера преди планирания национален протест на медицинските сестри здравните власти се срещнаха с професионалистите по здравни грижи и със синдикалните организации в сектора. Договориха се за съвместно решаване на проблемите на сестрите. Как ще коментирате това, което каза министър Ананиев, че е необходим диалог, а не протести?

Андрей Кехайов: Това, което каза министър Ананиев, има логика, защото трябва да се търсят решение, без съмнение здравната система има изключителни проблеми, които са породени не от този договор или от сега, а те са проблеми, които са се натрупали с времето и понеже не намериха решение, сега ескалират. И в тази връзка действително отговорното поведение е да се потърсят най-правилните решения. Защото системата има нужда от преструктуриране, системата има нужда от обективен анализ. Необходима е промяна, която трябва да се развива с общи действия, с диалог и с правилна политика.

Водещ: Но сякаш хората са свикнали да чуват само това: необходима е промяна, нужен е диалог, и вие сами казвате резултати няма. Над 30 хиляди медицински сестри у нас не достигат. Всъщност тази цифра е доста сериозна.

Андрей Кехайов: Ами проблемът с човешките ресурси и кризата ние заедно с медицинската общност преди 12 години, след приемането ни в ЕС, е споделихме. Има сериозен проблем. И понеже всичко това се планира, ние няма как днеска да решим този въпрос, защото много са причини за това колко сестри не достигат, колко лекари не достигат. В този смисъл да, това е един изключително сериозен проблем, но нека да си кажем дали този въпрос в момента, без да се планират правилно нещата, може да бъде решен с един протест. Това, че не достигат, е вярно, друг е въпросът, че трябва да се направи обективен анализ и преоценка на всички неща в системата на здравеопазването, като се отчетат проблемите в определени региони. Така че няма друг ход, освен действително всички въпроси, които се поставят, да се обсъдят и не да се отлагат, а да се потърси решение. Защото ако проблемът е само с възнагражденията, а той също е много важен и за лекари, и за сестри в тази ситуация. Търсят се палеативни решения, но ние просто не можем да променим нещата с една стъпка. Без да правя коментар по какъв начин се организират тези протести, кои застанаха, кои не застанаха.

Водещ: Да, имаше едно разцепление, така, разделение.

Андрей Кехайов: Ами много често се получава така. Аз си спомням и отново се връщам в годините, когато съвместно с официалната организация на сестрите и лекарите организирахме нещата. Това бе едно мащабно действие, което постигна своя резултат. И всъщност ние подходихме отговорно, като споделихме всички основни проблеми, които имаше системата на здравеопазването – криза по отношение на човешките, трудовите, финансовите ресурси. Днес, обективно погледнато, България има повече лечебни заведения над средноевропейските, а всъщност липсват човешки ресурси, имам предвид и лекари, и сестри, и с това се затруднява се затруднява още повече системата в следващите години.

Водещ: Доц. Кехайов, какви са вашите наблюдения, в кои области на България проблемът е най-сериозен? За кадровия дефицит става дума.

Андрей Кехайов: Специфични са наистина регионите. Защото знаем един Смолянски регион, там дори в момента липсват общопрактикуващи лекари. Има много села, които са лишени, липсват специалисти в различни направления. Няма достатъчно кадри, с които да се обезпечи функционирането на лечебните заведения. Докато в няколко от големите центрове на България, като София, Пловдив, Варна и други, са съсредоточени над 50 % от специалистите. Тоест има диспропорция и по тоя начин действително възникват различни проблеми за функциониране на системата. 

Водещ: Да, а ако погледнем ЕС, стандарта на ЕС, какъв беше, на един лекар трябва да отговарят минимум четири сестри? Нали така, поправете ме, ако се лъжа.

Андрей Кехайов: Всички тези стандарти, 1:4 или 1:3, или 1:2 в различните специалности действителност са необходимост. Защото, когато се извършва една оперативна интервенция, не може в отделението да няма сестри, които да обслужват нещата. Така че този въпрос е абсолютно  основателен, че имаме голям дефицит и проблем по отношение на сестрите. Аз отново подчертавам, че има проблем и с лекарите на много места в страната.

Водещ:  Преди време вие сте споменавал за т.нар. регионални политики в здравеопазването и лечебните заведения по този начин да бъдат равнопоставени. Очаквате ли това да се случи в скоро време и системата наистина да се подобри? В какво се състоят тези регионални политики?

Андрей Кехайов: Регионалните политики означават да отчетем обективно всички потребности, необходими и да се видят реалните ситуации в регионите. Така да бъдат планирани нещата, че устойчиво да функционира системата от спешната помощ до лечебното заведение.

Водещ: А това прави ли се в момента, анализира ли се състоянието?

Андрей Кехайов: И да бъде създадена такава организация, в която всички, а здравната система съществува заради пациентите, заради гражданите, да се чувстват спокойно. В този смисъл като че ли но те са много обективни проблемите, не се работи абсолютно  в тази посока. Тоест има какво да се желае и според мен трябва да се анализирате тези неща и да се пристъпи към реални стъпки, реални промени, а не само приказки.

Водещ: В какво се състоят тези адекватни мерки, които трябва да се вземат в най-скоро време според вас?

Андрей Кехайов: Ами, всички имаме представа какви са основните проблеми в здравната система, част от които говорихме до този момент. Тоест трябват да намерят решение, ефективно да се преструктурира системата, така че тя да стане устойчива, което изисква действително реални действия. Според мен има какво да се направи, нещата са ясни, но понеже здравната система е консервативна и в политически аспект всички говорят, виждат проблемите, но не намират сили като че ли да направят решението. Сега много е трудно за няколко минути да ви кажа от моя гледна точка какво би трябвало да се случи, но всички тези проблем са дефинирани и действително има възможност за решение, когато се мобилизират екипи, когато се обединят усилията и когато здравеопазването стане реален приоритет. Защото не е необходимо само примерно да кажем, че днес сме увеличили средствата, а да пристъпим към действия, в които всичко да изглежда по-различно.

Водещ: Надяваме се това да се случи. Благодаря доц. Кехайов за вашето участие в сутрешния ни блок.

Йоланда ПЕЛОВА