Доц. д-р Веселина Вачкова: Побити камъни край Варна може да бъде сравнен с подобни обекти в Сиракуза, Кападокия и Петра и Египет

 Побити камъни край Варна може да бъде сравнен с подобни обекти в Сиракуза, Кападокия и Петра и Египет. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна доц. д-р Веселина Вачкова, историк и културолог. Тя посочи, че Големите Побити камъни са познати на туристите, които са ги посещавали по време на визитата си във Варна. За съжаление обаче те са доста осакатена версия на онова, което се вижда над Варненското езеро. Д-р Вачкова допълни, че това са километри от скален масив, който е буквално осеян с вдълбани в скалата храмове, статуи и други артефакти, а в подножието на този масив ние могат да се видят десетки мегалитни светилища.

„Тук става дума за една култура, която видимо се е развила някъде между десето и шесто хилядолетие преди Христа. Самите артефакти от Некропол II, които са най-стари, се датират някъде между шесто и пето хилядолетие, от Некропол I се датират от пето хилядолетие преди Христа. Това са едни артефакти на повече от 7000 години. И ако с Варненския некропол не може да се направи паралел с друг обект, нито като златни украшения, нито като нефритени артефакти, то с този свещен град ние имаме паралели, които можем да сравним“, допълни историкът.

По думите ѝ тези паралели могат да бъдат видени и сравнени с варненския случай. Така например в археологическия парк в Сиракуза, в Кападокия има подобен обект, в Петра и Египет. Д-р Веселина Вачкова добави, че става въпрос за огромни скални масиви, в които до ден днешен си личат тези пра-пра стари артефакти и тези изваяни храмове.

„Те обаче могат да се видят много трудно, защото са много стари и защото човекът в онази стара епоха, далеч не се е съревновавал с природата. Той е довършвал на места, онова което природата му е предоставяла, човешката намеса е изключително фина, почти незабележима, с внимание да не се нарани това, което природата вече е изваяла. И точно поради тази причина в момента, в който природните сили се заемат да рушат това нещо, ние се чудим дали даденият артефакт е естествено създаден или е дело на човешка ръка“, каза в заключение доц д-р Веселина Вачкова.

Десислава ВАСИЛЕВА