Доц. д-р Владимир Аврамов, куратор: Арт продуктите от стъкло са основен акцент в тазгодишното издание на „Арт Розалиада 2019“

Над 130 творби на автори от 10 държави представя тазгодишното издание на изложбата „Арт Розалиада“. Събитието се организира от Великотърновския университет „Св.Св. Кирил и Методий“ и община Велико Търново. И през тази година то протича под патронажа на кмета на града инж. Даниел Панов. Повече за това какво могат да видят посетителите на експозицията разказа за предаването „Цареврград Търнов – славата  и величието на България“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново един от кураторите Владимир Аврамов.

 

Фокус: Какви са основните акценти на изложбата „Арт Розалиада“ през настоящата година?

Доц. д-р Владимир Аврамов: Изложбата, сама по себе си, има няколко мотивационни точки, които сме записали в статута. Първата и най-основната е, че се дава възможност на млади автори да популяризират творчеството си. От друга страна искаме да засилим междуинституционалните контакти между различни ВУЗ-ове по изкуствата в България, които са сходни. От няколко години сме се насочили, тоест „протегнахме ръка“ за диалог и с няколко европейски университета. Много съм щастлив, защото през настоящата година страните, които участват, са девет, а като включим България стават десет. Нашата изложба вече се превръща в абсолютно интернационална. Имаме автори от Израел, Полша, Румъния, Сърбия, Македония, Чехия, Германия, Италия и вероятно в голямата суматоха изпускам някого, но ще ме извини. Друга основна мотивация от наша страна да направим събитието е, че се дава възможност на младите автори, освен да популяризират творчеството си, да се съпоставят по някакъв начин със значими имена, които са доказани професионалисти и автори от едно по-възрастно поколение, в лицето на техните преподаватели, разбира се. Така, че заставайки рамо до рамо в едно общо изложбено пространство, те биха направили една много трезва и съществена самооценка на личните си качества, възможности и перспективи за развитие.

Фокус: Казахте, че авторите са от десет държави, колко са творбите?

Доц. д-р Владимир Аврамов: Около 130.

Фокус: Нека разкажем малко повече и за това, което ги обединява?

Доц. д-р Владимир Аврамов: Обединява ги, разбира се, изкуството, колкото и условно, и абстрактно да звучи. Но емоционалните послания, които излъчват творбите са точно това. Изложбата, както знаете, е обвързана директно и не толкова директно с Празника на любовта и виното, но не в този илюстративно- разказвателен контекст, който лъха директно от темата, тоест това не е демонстративният прочит на темата. Самата експозиция по-скоро трябва да отключи лична, вътрешна емоционалност, личен вътрешен мир и професионални предизвикателства, които всеки един автор, извън социалните си измерения, притежава. Това е една възможност за излагане на този вид творчество. Това са вечните категории в изкуството. Самата етимология на думата „розалиада“ е свързана с древните тракийски празници, т. нар. Дионисиеви празници, които по някакъв начин обединяват именно тези емоционални категории, които всеки художник и автор по презумпция би трябвало да притежава.

Фокус: Има ли някакви иновативни проекти, нещо, което посетителите на изложбата ще видят за пръв път?

Доц. д-р Владимир Аврамов: Да, всяка година ние имаме определени акценти, които се налагат при представянето на самата изложба. Това, което през тази година ни направи впечатление е присъствието на арт продукти от стъкло.  Използвани са основно техниките „горещо стъкло“ и „витраж“. Всъщност, разсъждавайки върху особения аспект на представянето през тази година, отчитаме, че стъклото по някакъв начин имплицитно много добре се свързва с темата. То е релевантно както на понятието любов, така и на културния феномен – вино, защото виното освен напитка е и културен феномен. Стъклото е дълбоко семантично и символично, свързано с любовта. Самата му същност е крехка и изящна. Между другото то не е толкова демократично, а по-скоро елитарно, недосегаемо, енигматично, а точно такива са и измеренията на любовта, поне аз така си ги представям. А от друга страна, то е и формалният носител и спътник на виното. От него се консумира, но и в него се съхранява. То е пазителя на духа, както се казва. Така, че ето един материал, който по някакъв начин обединява двете теми – за любовта и виното. И някак си естествено авторите са го усетили, предлагат се продукти от стъкло, които изцяло кореспондират с постановката темата.

Фокус: И нека като финал кажем кога ще бъде открита изложбата и колко време ще остане тя във Велико Търново?

Доц. д-р Владимир Аврамов: Изложбата по традиция се открива на 14-ти февруари, когато честваме и Деня на любовта и виното. Тя е предпремиера  на същинското празнуване, което всеки един човек индивидуално осъществява. Така, че това е един обществен форум, който „подгрява“ публиката за същинския празник. Ще продължи три седмици, като има опция да я удължим, но така или иначе до края на февруари всички любители на изкуството, респективно на любовта и виното, ще могат да и се насладят. Тя се намира в левия сектор на Изложбени зали „Рафаел Михайлов“.

Луиза ТРАНЧЕВА