Доц. д-р Георги Илиев, УМБАЛ Св.Марина-Варна: Тенденцията през последните години е за обостряне на алергиите през зимния сезон

Доц. д-р Георги Илиев, преподавател и лекар в Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Света Марина“- Варна в клиника „Уши, нос, гърло“ в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

 

Фокус: Кои заболявания на уши нос и гърло се обострят през зимния сезон?

Доц. д-р Георги Илиев: За съжаление през последните години тенденцията е, че заболяванията като алергии, за които бяхме свикнали да казваме, че се срещат през пролетно-есенния сезон, сега се срещат и през зимния период и дори целогодишно. През студения сезон заболяванията на дихателната система, синузити, вирусни заболявания и дори алергии се обострят и задълбочават. През зимата се обострят синузитите при всички пациенти, които имат затруднено носно дишане, носна полипоза, хипертрофия на носните конхи или са с изкривена носна преграда.

Фокус: Коя възрастова група е най-засегната от заболяванията?

Доц. д-р Георги Илиев: Традиционно малките пациенти и по-възрастните през студените месеци са по-засегнати от вирусните заболявания.

Фокус: Климатът във Варна оказва ли влияние върху заболяванията?

Доц. д-р Георги Илиев: Да, влажният климат на територията на Варна и областта също оказва влияние върху здравословното състояние на населението.

Фокус: С какво алтернативно лечение може да се повлияят заболяванията на уши, нос и гърло и да се облекчат симптомите?

Доц. д-р Георги Илиев: При по-леките случаи, когато не се налага оперативно лечение, пациентите могат да се възползват от положителния ефект на солните стаи. Ефектът е като проведена физиотерапия. Не може да бъде радикално лечение, но е един  вариант за повлияване и при всички случай има предимства.

Фокус: Коя е най-често срещаната интервенция във вашето отделение?

Доц. д-р Георги Илиев: Отстраняването на сливици е най- широко разпространената операция в отделението по „Уши, нос, гърло“. Той отбеляза, че през зимните месеци се обострят оплакванията на по-малките пациенти и много по-често се налага родителите да водят децата си на прегледи в клиника „Уши, нос, гърло“. При по-сериозните случаи, когато заболяването се е обострило, една част от пациентите се налага да бъдат подложени на оперативно лечение. Целта на интервенцията е подобряване на дишането през носа и намаляване на честите респираторни инфекции на горни дихателни пътища.

Фокус: Оплакват ли се пациентите от болки в ушите в следствие от продължителна употреба на слушалки?

Доц. д-р Георги Илиев: Честата употреба на слушалки води до оплаквания от болки в ушите. В медицинските среди проблемът с вредата от слушалките е познат от доста отдавна. Лекарите от край време работят със слушалки и много доктори се оплакват от болки в ушите в следствие на честа им употреба. С навлизането на мобилните устройства и по-честото използване на хендсфри и слушалки като цяло сред населението проблемът е зачести. Прави впечатление, че такъв тип усложнение се среща по-често при пациенти, които използват редовно клечки за уши. По принцип кожата в слуховия канал е много лесно ранима. В следствие на по-агресивно почистване пациентите допълнително нараняват кожата си и тя става предразположена към инфекции. На фона на тази раздразнена кожа, допълнителната, макар и малка травма от слушалките се отразява неблагоприятно.

Сияна БУХЛАРСКА