Доц. д-р Георги Кючуков, АБВ: От разглеждането на болниците като търговски дружества, а лекарите като еднолични търговци произтичат дефектите в родното здравеопазване

 

Стъпка напред ли са предложените промени в Изборното законодателство, колко ефективни ще са те и какви са вижданията на АБВ в тази посока? Идеите за реформи на партията, не само с акцент избори, коментираме с доц. д-р Георги Кючуков, член на НС на АБВ и член на Изпълнителното бюро на партията в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

 

Водещ: Доц. Кючуков, започвам веднага с дискутираните предложения от последните дни, те са на ГЕРБ- да отпадне забраната за публикуване на социологическите проучвания преди края на изборния ден. От АБВ заподозряхте, че не е изключено това да демотивира избирателя. Кое точно ви притеснява в това предложение?

Георги Кючуков: Ние сме категорично против това предложение. По-скоро смятам, че това не ще демотивира избирателя, а това е още един начин да се манипулира вотът. Знаете, че у нас съществува митичното поверие, че като се гласува за партия, която не влиза в парламента, гласът се губи, което не е истина. Публикувайки по всяко време социологичните проучвания, това всъщност работи за големите партии, които искат преливане на гласовете от по-малките, което е вредно не само за малките партии, но въобще за демокрацията у нас. Така че ние сме категорично против този начин на манипулиране на изборите.

Водещ: Чухме и други предложения. И БСП и ДПС побързаха да дадат своите. Част от тях са свързани с видеонаблюдението в секциите – нещо, което обаче с днешна дата не се планира да се случи на тези избори. Правилна стъпка ли би било всъщност въвеждането на видеонаблюдение, работещо такова?

Георги Кючуков: От всичките предложения, които има за промяна в Изборния кодекс, именно това за видеонаблюдението е най-остро критикувана от нас, защото това отваря широко поле за действия на изборните брокери. Може много лесно да се следи кой е отишъл, кога е отишъл, да се правят изводи и да се притискат хората да отидат да гласуват и как да гласуват. Ние смятаме, че това е крачка назад в свободата на изборите. Съществуват други неща, които според нас би трябвало да се приемат. Например – ние сме категорично за въвеждане на машинното гласува. Машинно гласуване във всичките секции, а не само в определен брой, защото това ще намали изборните манипулации. Ако няма изборно гласуване, с видеокамерите много трудно може да се проследи преброяването на гласовете. А ние имаме идея, която я лансирахме пред парламентарно представените партии – да се създадат области, преброителни центрове, където представители на всички партии под някакъв вид контрол ще могат да преброяват гласовете и шансът там да има манипулации е много малък. Има още нещо, за което се говореше, но което отпадна. Това е намаляване на прага за гласуване в малките населени места. Той си остава 350 души, въпреки че няколко политически партии съобщиха, че ще предложат той да бъде свален на 150. По този начин над 2000 места няма да имат избираем кмет, а това означава, че няколко стотин хиляди български избиратели няма да могат да гласуват за своята местна власт. Смятаме, че това беше една добра идея, но за съжаление тя вече не се споменава.

Водещ: Кога можем оптимистично да погледнем, че конкретната ви идея, свързана с гласуването в малките населени места, може да бъде реализирана? Вярвате ли, че ще бъде реализирана?

Георги Кючуков: За съжаление не вярвам, че ще бъде реализирана, въпреки че тя точно в този момент, ако бъде внесена в НС, поне ще бъде обсъдена и гласувана. За съжаление очевидно тези, които печелят изборите в общините, имат интерес да назначават кметовете в по-малките населени места. Тук обаче трябва да подчертаем, че не само политическите парии имат вина. По закон общинските съвети трябва да обявят къде има кметства в тяхната община. Това почти никъде не е станало. Там, където те определят, че има кметство, задължително трябва да има избори. За съжаление и това не е станало.

Водещ: Очевидно в редицата на партията има яснота по важните въпроси, свързани конкретно с Изборното законодателство. Да разбираме ли, че партията има и увереността за предстоящите избори тази година?

Георги Кючуков: Смятаме, че се движим в правилна посока и различните социологически проучвания показват, че шансовете ни да прескочим 4-процентовата бариера са доста сериозни.

Водещ: Иска ми се извън политическите теми и предложенията в законодателството, да обърнем поглед и към една друга, не по-малко важна тема, която ни ангажира –измамите в ТЕЛК-ове, разкрити през последните дни от прокуратура и МВР. Кой е виновен за издадени фалшиви решения, за допускане изобщо схемата да придобие подобни мащаби?

Георги Кючуков: Аз само се изненадвам от факта, че говорим, че в последните дни са станали известни манипулациите в ТЕЛК. Те са известни от години. Непрекъснато в пресата, в медиите излизат случаи, когато се хващат или членове на ТЕКЛ комисии, или брокери на ТЕЛК, които фалшифицират. За мен основният проблем е в следното: ние имаме в момента не ТЕЛК, а ЕЛК – Експертни лекарски комисии. Ние никъде не преценяваме трудовата част на заболяванията. В този смисъл, когато един човек, който има ТЕЛК решение, отиде при работодател, той не може да отиде и да му каже „Аз имам 70% ТЕЛК.“ Той би трябвало да му каже „Аз имам възможност да работя така тази, тази и тази длъжност.“ За съжаление идеите, които Ивайло Калфин имаше като социален министър за точно този вид реформа на ТЕЛК, не можаха да се осъществят поради малкото време на предишния парламент. Смятам, че това е начинът, по който могат да се прекъснат и фалшификациите на ТЕЛК, и източването на средствата от социалните осигуровки.

Водещ: Към днешна дата така чаканата реформа в системата остана ли малко по на заден план?

Георги Кючуков: За съжаление мисля, че остана. Защото министър Ананиев се опита да направи някаква реформа в ТЕЛК, но протести на част от хората, които или не бяха разбрали неговите идеи, или пък бяха точно от тези, които са атакувани в момента, попречиха, макар и частично, да бъдат осъществени реформите в ТЕЛК. За мен е недопустимо ТЕЛК-ът да бъде разпределен между две министерства – Социалното и Здравното. Той трябва да бъде към едно от министерствата, по-скоро към Социалното, и да бъде под строгия контрол на министъра и на съответните служители в него.

Водещ: Споменахте липсата на трудов елемент изобщо в ТЕЛК системите. В духа на предстоящата изборна година от АБВ вече имате ли ясна визия за една реформа, стартирането на такава, в системата на здравеопазването?

Георги Кючуков: Да. Ние многократно сме я заявявали. Още докато бяхме парламентарно представяна партия, правихме кръгли маси за здравеопазването. Министър Ананиев се опита да представи два варианта за реформата на системата. Но това бяха два варианта за реформа на финансирането на системата. Чест му прави, че искаше да промени нещо, но това не решава основния проблем. Основният проблем за нас е, че при настоящата система на нашето здравеопазване, здравето е стока. Здравето не може да бъде стока и то никъде не е стока. То е част от социалната политика на всяко правителство. От това недомислено дело, от това, че болниците са търговски дружества, а лекарите са еднолични търговци, произтичат според мен всички дефекти на нашето здравеопазване. И нашата идея – коренна промяна в цялостната система, създаване на отделна категория лечебно заведение, а не търговско дружество или търговец, и оттам държавата да поеме част от своите социални функции.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА