Доц. д-р Гергана Алексиева: Призракът на ЕТА все още е в публичното пространство и помага за постигането на някои каузи на баските

Когато става въпрос за различните правомощия на Каталуния и Страната на баските, не бива да се забравя, че призракът на ЕТА все още е в публичното пространство и помага за постигането на някои каузи на баските. Това заяви доц. д-р Гергана Алексиева, университетски преподавател от катедра „Нова и съвременна история“ на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ в интервю за Радио „Фокус“.
Коментирайки различните правомощия на Каталуния и Страната на баските, доц. д-р Гергана Алексиева припомни: „Исторически двете автономни общности са имали различни права, говоря дори за епохата на Средновековието, и съответно са си завоювали различни правомощия в съвремието. Не бива да се забравя, че ЕТА е баска терористична организация, която действа доста дълъг период от време в Испания, прави много атентати и нейният призрак все още стои в публичното пространство и помага за постигане на някои каузи“.