Доц. д-р Драгомир Генов, политолог: При атентатите в Испания се наблюдава „вътрешен“ тероризъм и глобализиране на жертвите

Доц. д-р Драгомир Генов, политолог, университетски преподавател и ръководител на катедра „Политически науки“ към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, в интервю за Радио „Фокус“ – Пловдив, за последните терористични актове в Испания и за корените на тероризма в Европа и света:

Фокус: Г-н Генов, терорът набира скорост. В четвъртък микробус навлезе в тълпата от туристи на улица „Ла Рамбла“ в Барселона, като отне живота на над 10 души и рани над 100. Целенасочена атака конкретно срещу Испания или срещу туризма? Какво е вашето мнение?
Доц. д-р Драгомир Генов: При атентатите в Испания и другите страни в Европа се наблюдава „вътрешен“ тероризъм и глобализиране на жертвите, особено при случая в Барселона, където загиналите са от 30 националности. Излишен е въпросът дали терористичния акт в Барселона е нещо случайно и изолирано. Решително трябва да се каже, че това не е така. Преди седмица или две бе съобщено, че в Москва е осуетен подобен планиран терористичен акт. Второ, по едно и също време в Барселона и в едно градче на 100 км от него – Камбрилс, е имало подготвена същата такава атака. Идеята, че това нещо е случайно хрумване на един или друг индивид не издържа на никаква критика. Много внимателно трябва да се види дали последните терористични актове приличат по нещо на предишни и дали са идентични преследваните от тях цели. Атентатите във Франция, Германия, Великобритания си приличат. На първо място,  извършителите са граждани на съответните страни, без да се извежда на преден план техния етнос и религиозна принадлежност, като за тях се казва, че преди определен период от време са се радикализирали. Обикновено тези граждани са местни жители. На следващо място, това е вече шестата поред атака с използване на транспортни средства, тоест с неща, които не правят впечатление  и не будят подозрителност у хората. Те във всекидневието си срещат постоянно такива превозни средства. Ефектът върху хората от случващото се е един и същ – огромна паника, от която човек трудно би се отърсил. За цял живот остава в паметта сцената, при която превозно средство се движи сред тълпа от хора. Трябва да се отбележи, че нараства отчуждеността между хората, търсенето на така наречената „твърда ръка“ и реализирането на авторитарна политика с цел гарантиране на собствената безопасност, дори и в името на отказ от някои от свободите, които хората притежават.
Фокус: Къде трябва да търсим причините за терористичните актове? Отчитаме ли историческия контекст или винаги оставаме изненадани и объркани от случващото се днес?
Доц. д-р Драгомир Генов: Корените на тероризма в Испания и другите европейски страни са заровени дълбоко в миналото. Ние често пренебрегваме историческите корени на случващото се в съвремието и не искаме да признаем за съществуването им. Това, което е правено в миналото, сега дава резултати. През 1916 година се сключва договорът „Сайкс-Пико“. Споразумението е в основата на съвременния конфликт на Арабския свят със Запада. Този договор е тайно споразумение между Великобритания, Франция, Италия и Русия за разделяне на зони на влияние върху арабските владения на Османската империя. Съгласно споразумението Великобритания получава територията на днешна Йордания и Ирак, Франция получава Северен Ирак, Сирия и Ливан, Русия излиза на Проливите, като Италия също получава част от тази подялба. Това са неща, които би следвало да бъдат отчитани. Какво се случи? Един начин на живот искаше да измести и да разруши друг традиционен начин на живот. Доколко е успял или не, ние виждаме сега. По същият начин може да се погледне и върху историята на Иран. Ние в момента сочим с пръст и говорим за шейхове и теокрация. Как обаче дойде тази теокрация? През 1953 година е извършен преврат в демократичен Иран и Мохамад Мосадек свален от власт. След него идва Мохамад Реза Пахлави, а след това – шейховете. Ако ние не отчитаме историческия контекст, ние винаги ще оставаме изненадани и объркани от случващото се днес. Корените на това „днес“ са в миналото. Политикът и политолог Хенри Кисинджър казва, че съвременните политици се провалят, защото са аисторични хора.
Фокус: Трябва ли държавите в Европа, в това число и България, да продължат да се страхуват от тероризма? Има ли рецепта, чрез която той да се изкорени?
Доц. д-р Драгомир Генов:
Атентатите в Испания няма да са последните. Терористите преследват целта си, а тя е да се възцари чувството за страх и безпомощност пред външни заплахи. Страхът е една от водещите черти на първото и второ десетилетие на 21-ви век. Терористичните актове в Европа са само едно от проявленията на нарушения диалог между хора, култури и религии. Това, което е направено в миналото, ние няма как да го променим. Въпросът е, че изграждайки съвременните политики и давайки оценки на случващото се, ние не може да бъдем аисторични хора. Трябва да видим какво е нарушено в миналото и дали е възможно със съвременни средства този дефицит да бъде преодолян. Според мен има възможности, защото всичко това е дело на хората и е в техните възможности да преодолеят различията и пропастите, формирани доста преди тях. В рамките на 21-ви век сме свидетели на разрушаване на граници и прегради между отделните култури и религии, между цели светове. Спомням си как този век дойде с надежди и очаквания за живот в един по-добър свят, без насилие и напрежение. Определено след атентатите в Испания се забелязва спад на туристопотока. Това е нормална рефлексия на хората да бягат от тези места, но не това е основната цел на терористичните актове. Ние просто загърбваме историческите причини, които доведоха до ексцесиите, свързани с човешки жертви.
Тони МИХАЙЛОВ