Доц. д-р Жеко Кьосев, социолог: Няма държава в Европа, която да може да се изправи и да каже, че не е застрашена от терористични актове

Доц. д-р Жеко Кьосев, социолог и преподавател в Югозападен университет „Неофит Рилски“, в интервю за Радио „Фокус“ Пирин

 

Фокус: Доц. Кьосев, продължава черната хроника в Европа. На 13 ноември 2015 година след многобройните терористични атаки в Париж – камикадзетата пред Стад дьо Франс, и убийствата в Батаклан и Камбоджийския ресторант загиват 129 души, а други 300 са ранени. Няколко месеца по-късно на 22 март 2016 година при атентатите на Брюкселското летище Завентем и на метростанцията в близост до Европейските институции загиват 31 човека и около 300 са ранени. Една година след това на 22 март 2017 в Лондон на метри от парламента кола се вряза в група пешеходци, в следствие на което четирима души загинаха, а още 40 бяха ранени. Точно 2 месеца след това на 22 май 2017 година в Манчестър взрив избухна след края на концерт на поп звезда около 22.35 часа, в момент, в който зрителите напускат стадион „Манчестър Арена“. Двадесет и двама души загинаха, а ранените са 59. Равносметката от тези 4 големи терористични нападения – 186 загинали и над 700 ранени. Само малко повече от 10 дни по-късно на 3 срещу 4 юни при поредните терористични актове в Лондон загинаха 7 души, а други 48 са ранени. От всичко казано дотук виждаме, че атентатите в Европа стават все по-чести и все по-мащабни. Какъв е Вашият коментар по въпроса?

Доц. д-р Жеко Кьосев: Наистина цифрите са ужасяващи. Наистина всичко това е потресаващо. Но само да правим констатации според мен няма някаква значимост. За мен основният проблем е, че няма координация между европейските правителства и европейските разузнавателни служби. Това за мен е основното, а историята е показвала, че този е най-добрият вариант. Ако има обединение на европейските сили, аз съм убеден, че тези терористични актове ще спрат, защото тук има едно много страшно питане – как тези велики държави не могат да се справят с „Ислямска държава“. Защо не искат да се справят с нея? Защото ако се ликвидира злото, тези атентати ще се сведат почти до 0. Това е притеснителното – липсата на координация. Всяка държава смята, че сама с нейните разузнавателни служби ще успее да се справи с тероризма. Не може да се случи това нещо. Това е невидим враг, ти не го виждаш, може да е в дискотека, по улиците, в бусове и т.н.

Фокус: Защо отново Великобритания е под прицела на терористите?

Доц. д-р Жеко Кьосев: Последният атентат е в сърцето на Великобритания – Лондон, защото отзвукът в света е огромен. Вижте кои държави избират терористите – Великобритания, Германия, Франция, тоест това са държави, в които всяко едно тяхно действие ще отекне с огромна сила в целия свят. Това според мен е основната причина, поради която те атакуват Великобритания.

Фокус: Английските специални части са едни от най-добрите в света. Как така те пропускат организацията на 2 големи мащабни атентата само за около 10 дни? Толкова ли е добра подготовката на атентаторите?

Доц. д-р Жеко Кьосев: За мен МИ-6 са световна сила, доказана в десетилетията, в разузнавателните дейности. Не ми се иска да кажа, че има подценяване на ситуацията, но пак казвам, явно е че европейските разузнавателни служби не действат ефективно. Това са хора, от които би трябвало да очакват, че ще предприемат такива действия, а те постфактум казват нещата. Така се случи и с атентатора в Манчестър, чак след терористичния акт се разбра, че и баща му е бил терорист, както и брат му и т.н. Тоест това не е някаква супер изненада, но според мен просто се подценява ситуацията.

Фокус: Нека не забравяме, че в момента във Великобритания тече предизборна кампания. Смятате ли, че тези атентати имат и политически цели?

Доц. д-р Жеко Кьосев: Категорично не. Това не идва, за да има някакъв удар върху политическата система и върху предизборната кампания, даже сега си спомням, че самата Тереза Мей заяви, че няма координация, защото за атентата в Манчестър се оказа, че американските разузнавателни служби са имали информация и са забранили на терориста да стъпва на територията на САЩ, и тя тогава попита защо тази информация не е сведена до Великобритания. Тоест за мен тук изобщо не може да се търси някакъв политически оттенък. Това е единствено и само този джихад, който „Ислямска държава“ обяви на Европа.

Фокус: При атентата в Манчестър, в Англия беше обявено най-високото ниво на заплаха и бяха взети наистина сериозни мерки за сигурността. След това обаче Тереза Мей отмени това най-високо ниво. Можеше ли да се предотврати кървавият атентат в Лондон, ако тя не беше отменила най-високото ниво?

Доц. д-р Жеко Кьосев: Не мога да кажа категорично да, защото никой не може да бъде сигурен в една такава оценка, но според мен това можеше да бъде предотвратено. Пак казвам Европа и ЕС в частност, в идеята си да бъде безкрайно толерантна – и религиозно, и етнически, не предприема никакви мерки. Това е лошото. Мултикултурализмът в Европа е нещо много значимо и много стойностно, но за да се прави тази мултикултура трябва да има хора, които да желаят да участват в този процес, а ти срещу себе си имаш една част от хора, чиято единствена и главна цел е да убиват. Каква мултикултура правим ние тогава в Европа? То звучи като пълен фарс. И тази толерантност на Европа е нещо наистина велико, аз се прекланям пред нея, но ето виждате какво се случва.

Фокус: Може ли този ход на Тереза Мей да й изиграе лоша шега на изборите и точно заради него тя да не спечели?

Доц. д-р Жеко Кьосев: Сигурно според мен това ще рефлектира върху изборните резултати, защото винаги при един атентат се обръща внимание на правителството. В модерния свят правителствата са институциите, които трябва да осигурят нашия нормален, спокоен живот. Разбира се, тук се включват и разузнавателните служби. Тоест това няма как да не рефлектира върху изборните резултати.

Фокус: В свое изявление Тереза Мей вчера заяви, че трябва да се промени антитерористичната стратегия на страната. Какво може да се направи и всъщност възможно ли е?

Доц. д-р Жеко Кьосев: Пак ще се повторя, че единственото което може да се справи с атентатите е координация на силите. Изключено е да вярваме, че отделната страна ще успее сама да се справи.

Фокус: „Ислямска държава“ пое отговорност за атентата. Дали предстоят още в скоро време и кой е възможно да бъде жертвата този път?

Доц. д-р Жеко Кьосев: Ето това е въпросът на който нито един европейски или световен политик не отговаря – защо не започнат яростни действия срещу „Ислямска държава“? С това трябва да отговори според мен модерния демократичен свят. Какви са основните причини, поради които не се започват радикални действия? Защото са необходими радикални военни действия, тъй като срещу себе си ти имаш една организация, която избива хора и деца. Аз за себе си не мога да дам отговор защо това не се предприема. Ето САЩ, Великобритания и Русия, несериозно е дори да си помисляме, камо ли да кажем, че те нямат военните сили, с които да смажат „Ислямска държава“.

Фокус: В бомбардировките в Сирия има части, както на европейските страни, така и на САЩ. Но Америка като че ли остава недосегаема за терористите. На какво се дължи това?

Доц. д-р Жеко Кьосев: Според мен явно много добрата работа на разузнавателните служби, но няма държава в Европа, включително и САЩ, която може да се изправи и да каже, че не е застрашена. Няма такава държава, в това число слагам и България.

Фокус: А трябва ли тогава да се поучим от САЩ за мерките им за сигурност?

Доц. д-р Жеко Кьосев: Категорично да, Европа трябва да се поучи от действията на САЩ. То не е толкова сложно и толкова трудно. Защо постфактум ни казват, че атентаторът от Манчестър преди 4 дни е летял до Германия и се е върнал? Трябвало е да направят усилия да го арестуват и нещата щяха да са съвсем различни.

Фокус: „Чука“ ли според Вас на вратата ни Третата световна война и всъщност има ли Европа правилен ход, за да спре тази война на континента?

Доц. д-р Жеко Кьосев: Аз съм категоричен противник на тезата, че светът е изправен пред Трета световна война, той няма как да бъде изправен. Пак казвам, това са огромни мощни държави с много модерно оръжие. Тоест няма как да се започне война, защото „Ислямска държава“ как ще започне Третата световна война, а от друга страна дори и Русия и САЩ, е изключено да тръгнат да търсят нов общ световен конфликт. Тук проблемът е арабският свят, и то не с целия арабски свят. Това е основният проблем, но това категорично няма да доведе до Трета световна война. Дали тази черна наистина ужасяваща хроника ще спре, чисто в човешки план бих казал да, в интерес на истината като анализатор обаче ми е много трудно да повярвам, че тя ще спре, ако правителствата не положат огромни усилия за това.

Натали СТЕФАНОВА