Доц. д-р Жеко Кьосев, социолог: Опитите за атентати по време на Мондиал 2018 ще бъдат обречени на неуспех

снимка: pixabay.com

Доц. д-р Жеко Кьосев, социолог и преподавател в Югозападен университет „Неофит Рилски“-Благоевград, в интервю за Радио „Фокус“-Пирин относно опасността от атентати по време на световното първенство по футбол в Русия

 

Фокус: Доц. Кьосев, броени часове ни делят от световното първенство по футбол Мондиал 2018 в Русия. В тази връзка близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“ отправи заплахи за атентати по време на първенството. Според Вас застрашена ли е Русия от атентати?

Доц. д-р Жеко Кьосев: Според мен футболът вече повече от 1 век е призван да обединява хората. За 90 минути докато продължава футболният двубой всеки има своите симпатии и антипатии, вълнуваме се, радваме се и страдаме за това, че даден отбор е победил или загубил. Когато става въпрос за световно футболно първенство всички държави са единни, защото на това първенство ще има фенове поне от половината свят. Специалните служби на всички страни ще работят в пълен синхрон. През този един месец, в който ще продължи първенството няма има никакво значение какви са политическите и дипломатическите взаимоотношения между Русия и Великобритания, Русия и Франция или Русия и Америка. Тези отношения ще останат на заден план, защото тук ще става въпрос за живота и здравето на представителите на всяка една от тези нации. Моето мнение е, че няма да има по никакъв начин дори и заплахи за живота на тези хора, които ще бъдат на стадионите в Русия. Дори и да има минимална опасност, всяка една служба ще информира руските служби, за да може да бъде предотвратена всякаква евентуална форма на насилие.

Фокус: В интернет пространството терористичната организация „Ислямска държава“ разпространи снимки, на които се вижда как двама джихадисти режат главите на две от легендите в съвременния световен футбол – Лионел Меси и Кристиано Роналдо. Как тълкувате тези показни заплахи?

Доц. д-р Жеко Кьосев: Предполагам, че всички са видели тези снимки. Според мен това е несериозно. Самата Русия не би допуснала не само да бъдат отрязани главите на двете звезди на футбола, ами дори и коса да падне от тях. От гледна точка на „Ал Кайда“  това е за да се привлече вниманието към тях и за да кажат по някакъв начин „Ние сме живи! Ние сме опасни! Ние сме готови за терористични атаки!“. Между другото аз мисля, че по-скоро има опасност от размирици между феновете на различните национални отбори, но смятам, че Русия ще успее да предотврати дори и това и няма да се стигне до някакви много брутални действия от страна на феновете например на Великобритания и Русия.

Фокус: Коментирахме заплахите от „Ислямска държава“, а смятате ли, че по някакъв начин хората биха могли да бъдат заплашени от други групировки, именно защото всички коментират само „Ислямска държава“ и някак си останалите групировки остават на по-заден план?

Доц. д-р Жеко Кьосев: Тук сте абсолютно права, че хипотетично би могло такава възможност да съществува, тъй като „Ислямска държава“ е в епицентъра, а другите групировки биха могли да действат периферно. Аз просто не мога да си представя, че би могло да се случи подобно нещо в съвременния свят, защото каквато и да е терористична акция в случая, би имала срещу себе си обединения свят, в рамките на тези 30 дни. Пак казвам, в случая няма значение кой на коя държава е фен, тук става дума за живота на хората.

Фокус: Според Вас руските специални части ли са най-добрите в света? В Русия ли е най-безопасно да се проведе световното първенство?

Доц. д-р Жеко Кьосев: Аз не съм специалист в тази област, но съм убеден, че руските специални части са подготвени перфектно за това първенство. На първо място те са подготвени за евентуални безредици и конфликти между феновете и ще успеят да предотвратят всякакви заплахи. Не бива да забравяме, че те ще работят в пълен синхрон. Те няма да работят сами в тази ситуация, а ще работят съвместно с всички останали държави.

Натали СТЕФАНОВА