Доц. д-р Жеко Кьосев: Футболът е социален феномен, той е отражение на социума и на държавата

Снимка: Радио "Фокус" - Пирин

Социологът и преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски“ доц. д-р Жеко Кьосев, в интервю за Радио „Фокус“  – Пирин.

Фокус: Доц. д-р Кьосев, как ще коментирате случилото се на мача България – Англия и напрежението, което се появи след това по отношение расистките прояви?

Доц. д-р Жеко Кьосев: За мен това е европейски скандал, защото както се вижда няма медия, която да не говори за това. За мен лично това, което се случи бе провокация от дадена група хора, които имаха за цел да се извърши промяна в Българския футболен съюз (БФС). Искам да подчертая, че българинът не е расист. Убеден съм в това, защото лично аз работя с много млади хора. Това за мен бе провокация, която не бе случайна. Ако се проследи хронологията на събитията, то ще видим, че дикторът на стадиона се обърна, призовавайки хората, които бяха определени като расисти да напуснат и те направиха точно това. Според мен това действие само по себе си говори много, защото един расист много трудно може да бъде накаран да се откаже от действията и идеите си. Отново ще се повторя, но това беше провокация, която се мултиплицира със страшна сила върху България. На мен лично не ми е приятно да чета оценките, които дава Европа за нас, защото реално на стадиона са били 20 – 30 – 50 човека, които са се проявили. Така или иначе те наистина са били там, има ги на снимки, тоест случилото се не може да бъде отречено. Аз и днес гледам снимки на участниците в скандала, които по себе си има нацистки символи, а реално в България фашизъм не е имало. Затова бих искал да ги попитам  – както точно са станали такива, от къде са станали фашисти, как, кога и защо изпъват ръката си?

Фокус: Интересното в този случаи е нещо друго, което е свързано с това, че в Англия и в английския футбол като цяло има доста проблеми по отношение расизма. Появиха се дори коментари, че в момента ситуацията се използва, за да се измести фокуса от проблема в Англия. Вие съгласен ли сте с подобно твърдение?

Доц. д-р Жеко Кьосев: Смятам, че българските фенове, ще използвам жаргонен израз, но „те се хванаха на въдицата“. Беше ясно, че мачът ще се следи, че ще има камери, които ще заснемат случилото се. Реално лицата на тези хора се виждат ясно на снимките. В тази връзка не знам какво прави българската полиция, след като извършителите на деянието са ясни. В интерес на истината е важно да споменем, че английската държава прави много по отношение борбата с расизма по футболните стадиони. В тази ситуация това, което може да ни служи като успокоение е, че не сме първите, не сме единствените, които имат такъв проблем. Слушах един политик, който каза, че родината на футболния расизъм е Англия. Да, добре така е, но това с какво ни помага и как успокоява ситуацията? Това е нещото, което не разбирам. Отново искам да заявя, че българинът не е расист.

Фокус: След тази ситуация и след промените, които ще настъпят в Българския футболен съюз (БФС) смятате ли, че има надежда за българския футбол за напред, защото през последните години виждаме тотален крах?

Доц. д-р Жеко Кьосев: Този крах за съжаление ще продължи. По време на лекциите, които имам със студените често им казвам, че футболът е социален феномен. Той е отражение на социума. Той е отражение на държавата. Личното ми мнение, че това, което се коментира по отношение българските момчета, а именно, че се интересуват само от компютри и телефони са празни приказки. Те и в Англия имат телефони. И точно защото футболът е отражение на социума, то се стига до ситуации като сегашната. Когато говорим за проблемите във футбола не е нужно само да седим и да се оправдаваме с феновете или компютрите и с това, че младите не искат да спортуват. Всичко това от своя страна говори, че има някакъв друг проблем. Реално в момента българският футбол не представлява интерес за младите хора, което е жестоката истина. Не виждам защо трябва да се заблуждаваме, че този или онзи футболист не е играл. Да, може да има някакви треньорски грешки, но не в това е проблема. Проблемът е в социума и аз все повече и повече започвам да си мисля, че българският социум не желае да се развива футбола.

Ливия НИНОВА