Доц. д-р Иван Марчевски, СА „Д.А. Ценов“: Чрез новия си ресор в ЕК България има възможност да стане по-видима интегрална част от европейското образователно пространство

Снимка: СА "Д. А. Ценов"

Доц. д-р Иван Марчевски, ректор на Стопанска академия „Д.А. Ценов“, в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Доц. Марчевски, скоро предстои учениците да се върнат в училище, а студентите на студентските скамейки. Имате ли вече готовност за новата учебна година?

Иван Марчевски: Да. За 84-ти път ние ще започнем нашата академична учебна година,въпреки че ние де факто работим под пълна пара, тъй като учебните занятия със задочните ни студенти стартираха още на 23 август. Колегите работят активно, но така или иначе на 16-ти септември официално ще открием учебната ни година за редовните ни студенти. Очакваме пълни аудитории с млади хора, жадни за знание. Колективът е готов за работа, материалната база е подготвена, така че очакваме една успешна учебна година.

Водещ: Вие провеждате все още кандидатстудентски изпити. Обявихте междинно класиране за незаети места. Нека кажем какви са сроковете, за тези, които все още не са кандидатствали и искат да го направят.

Иван Марчевски: Да. Де факто обявяваме класиране. На практика свободни места има само в платената форма, държавна поръчка има едно-две места, които се освобождават поради прехвърляне на студенти между специалности, но възможностите за кандидатстване за само за платените форми. Всичките ни места – 454 в държавната ни поръчка са заети, но всеки желаещ да се обучава в Стопанска академия, би могъл да го направи в платена форма, тъй като за всички специалности имаме такава възможност. Срокът за кандидатстване и подаване на документи е до 14 септември, след което ще бъде проведена една извънредна сесия за хората, които нямат матури, тъй като са завършили по-рано, ако има такива, и на 16-ти септември ще обявим последното си класиране. Ще дадем шанс на хората, които по една или друга причина не са положили матура навреме или пък са решили прекалено късно да се обърнат към системата за висше образование, да кандидатстват при нас и да станат наши студенти, но пак казвам, само в платените форми на обучение.

Водещ: Кои са желаните специалности тази година?

Иван Марчевски: Стопанска академия има утвърдено портфолио, специалности. Традиционно и тази година най-голям интерес е към бакалавърската форма на специалностите „Финанси“, „Счетоводство и контрол“, „Икономика на търговията“, „Икономика на туризма“, „Застраховане“, „Социално дело“. Това са класически за нашето училище специалности, в които ние обучаваме от много години, затова и интересът е основно към тях, като има интереси и към по-новите, но интересът е основно към класическите специалности.

Водещ: Кои са т.нар. нови специалности?

Иван Марчевски: Те са свързани с нещата, които гравитират около пазарното поведение, говорим за икономика на търговията, за предприемачество, за маркетинг. Това са нови специалности, въпреки че те не са чак толкова модерно звучащи, но са свързани с процесите на пазарната икономика и затова се засилва интересът към тях. Не се изкушаваме да започваме да предлагаме прекалено атрактивни специалности, защото смятаме, че все пак бакалавърската форма на обучение предполага получаване на фундаментални знания в сферата на икономиката, а вече в по-горните форми на обучение може да се търси нещо по-екзотично.

Водещ: Доц. Марчевски предвиждате ли нововъведения в учебен процес през новата 2019 година?

Иван Марчевски: Можем да кажем, че доста неща са направени и ще стартират за първи път. Те могат да бъдат разделени в две групи – едните са свързани с организацията на учебния процес, а другите са свързани с начина, по който ние ще даваме знания на нашите студенти. Нещата, касаещи организация на учебния процес са свързани с това, че от тази година започна да действа изцяло нов център за обслужване на студенти, в който са съсредоточени всички услуги, които преди по една или други причина бяха разпръснати. Сега те са организирани по възможно най-лесния и удобен начин. Леснодостъпни, включително и за хора със затруднения при придвижването. Всички услуги се оказват на едно гише, така че смятаме, че това ще бъде много удобно за нашите студенти, което е и улеснението. Ако говорим за нещо, което може би ще им създаде определен дискомфорт, това е, че ние намалихме борят на изпитните сесии, премахнахме ликвидационната сесия, защото смятаме, че прекалено многото явяване на изпити не води до по-високо качество на обучението. Това е от гледна точка на организацията. А от гледна точка на  технологиите, които използваме, ние тази година празнуваме 20 години от стартирането на дистанционната форма на обучение и от тази година за първи път получихме акредитация за предлагане на дистанционни форми на обучение и в бакалавърската степен, и към момента имаме 105 човека, които са предпочели тази формат, която смея да твърдя, че е на много високо равнище. Даваме възможност на нашите студенти да имат 24-часов достъп до своите преподаватели, да работят с модерната ни платформа, която е базирана на Moodle, имат пълен достъп до учебното съдържание, до помощни ресурси. Тоест опитваме се развиваме форми, към които се забелязва интерес от страна на обучаемите, и форми, които смятаме, че освен всичките ползи, които дават, те повишават дигиталните компетентности на обучаемите, тъй като те свикват да работят в една по-нова среда. А и не бива да забравяме, че тенденцията, която се забелязва основно в сферата на социалните науки, младите хора да предпочитат да работят и да учат по едно и също време. И ние трябва да направим всичко възможно да им дадем този шанс, тъй като класическите форми на обучение все по-малко се радват на интерес на хората, тъй като те предпочитат през четирите години, през които се учат, и да работят, а дистанционната, електронно-базирана форма, мислим, е най-удобният вариант това да се случи, без да се влошава качеството на учебния процес.

Водещ: България получи ресор „Иновации и младеж“ в новата Европейска комисия, който включва и образованието. Ресорът досега се е казвал „Образование, култура, младеж и спорт“. Какви са вашите очаквания от портфейла, който получи страната ни?

Иван Марчевски: Честно казано, аз бях много приятно изненадан от факта, че този ресор се пада на България, тъй като ние ще сме тези, които ще са най-потърпевши от това и бихме се радвали, ако работата на българския еврокомисар направи така, че българските университети да станат по-видима интегрална част от европейското образователно пространство, защото трябва да признаем, че в момента ние сме леко в периферията по различни причини, включително и финансови. Силно се надявам, че г-жа Мария Габриел ще създаде необходимите предпоставки да се увеличат средствата, които отиват към българските университети, главно за научни изследвания, тъй като това нещото, в което може би най-много изоставаме от нашите европейски партньори. За добро или лошо, това е свързано в голяма степен с финансовия ресурс, така че аз искрено се надявам, че ще имаме възможност да получим повече пари за научни изследвания, ще се разшири обхвата на програмата „Еразъм+“, ще се стимулират формите на обмен, ще станем по-гъвкави в работата, и ще създадат необходимите предпоставки нашите преподаватели и студенти да пътуват много повече в европейски университети, европейски преподаватели да гостуват в нашите университети, тъй като това е пътят, по който ние можем да станем по-пълноценна част от европейското образователно пространство.

Водещ: Какво ще пожелаете на всички ваши студенти и колеги?

Иван Марчевски: Преди всичко здраве, ентусиазъм и надежда ,тъй като времената са тежки за хората, които практикуват и учат икономика. Знаете за говоренето, че нашата икономика няма нужда от икономисти. Аз съм убеден, че България има нужда от икономисти и ще има нужда от икономисти и искам да окуража младите хора, които са избрали да учат икономика, че това е един добър избор. Те имат добри преподаватели, добра материална база, добри учебни програми и имат всички условия да се изградят като едни чудесни специалисти, които да направят така, че България да стане още по-добро място за живеене.

Йоланда ПЕЛОВА