Доц. д-р инж. Илия Илиев: С новите мерки, които се вземат на ниво Селскостопанска академия, вярвам, че ще заемем достойно място на пазара на български семена

Доц. д-р инж. Илия Илиев, директор на Добруджанския земеделски институт (ДЗИ) край Генерал Тошево, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Какво предлага тази година за пролетната сеитба Добруджанският земеделски институт?

Доц. д-р инж. Илия Илиев: Предлагаме ограничени количества семена от пролетни култури. Това са три-четири сорта фасул, основно с изправен храст – „Устрем“, „Блян“. На изложението „Борса за семена и посадъчен материал“ представихме и един нов сорт – „Скития“, но от него още не предлагаме семена. Тази година ще ги произведем и догодина по това време ще има. Предлагаме също леща „Илина“. Семената са в ограничени количества, по 2-3 тона от отделните сортове. Цените са някъде около над 2 пъти над цената на стоковата продукция. Фасул базови семена ще продаваме на 6,00 лв. без ДДС килограма. Лещата има малко увеличение от миналата година. Тя ще бъде над 4,00 лв. без ДДС. Предлагаме също ограничени количества семена слънчоглед, сорт „Фаворит“ се предлага за 8,00 лв., „Сан Лука“ – на 10,00 лв. за килограм. Ще предлагаме и родителски линии за семепроизводни посеви на слънчоглед. Те са на договорни начала. Там цената на родителските линии е 130 лв. на килограм.

Фокус: В предишни години ваши колеги са споменавали като проблем или по-скоро като тенденция, че българските земеделци предпочитат да купуват семена от чужбина, защото са по-евтини. Но дали тези семена са приспособени към нашите условия?

Доц. д-р инж. Илия Илиев: Нашите семена продължават да бъдат търсени. Имахме известно изоставане в предлагането на Клиърфийлд семена слънчоглед. Но тази година произведохме за ДЗИ, за собствена консумация 1900 кг от нов наш хибрид. И тази година ще произведем за следващата година сулфоустойчив хибрид. Те са все още в изпитване и няма да ги предлагаме на пазара. Те ще бъдат за собствена консумация. Първо ще ги проверим при нас и след това ще ги предложим. А иначе нашите семена не може да се каже, че са по-скъпи. Напротив, даже ще бъдат значително по-евтини от западните фирми. Говоря за Клиърфийлд семена за хибриди слънчоглед.

Фокус: Това означава ли, че успявате да устоите на конкуренцията и запазвате пазарите, които имате. Знам, че назад в годините имате много добри партньорства с турски фирми?

Доц. д-р инж. Илия Илиев: В Турция имаме партньори за реализация на семена от зърнено-житни култури. Там пазарът се развива. Увеличава се реализацията на нашите семена. Тази година продадохме семена и в Гърция. Пазарът в България е жесток. Изпитваме известни трудности. Но сега с новите мерки, които се вземат на ниво Селскостопанска академия, респективно Министерство на земеделието, вярвам, че постепенно ще ги преодолеем и ще заемем достойното място на пазара на български семена, за което работим.

Фокус: Имате ли признати нови сортове или това предстои?

Доц. д-р инж. Илия Илиев: Постоянно подаваме сортове за изпитване в Държавна сортова комисия. Последно сорта фасул с изправен храст „Скития“, който залага чушките на 20 см височина от почвата и дава възможност да се прибира посева директно с комбайн. Има и други сортове в период на изпитване. На изложението в Добрич преди седмица представихме един сорт фасул. Това е нашата работа – да подаваме нови сортове за изпитване и съответно да получаваме сертификати.

Фокус: Очаквате ли добра година за Добруджанския земеделски институт?

Доц. д-р инж. Илия Илиев: Определено очакваме добра година за института. От една страна в законов план очакваме Закона за изменение и допълнение на Закона за Селскостопанска академия. С това очакваме да бъде дадена автономност на бюджета на Академията и съответно да получим държавна субсидия и собствените приходи да остават при нас. Миналата година направихме сериозни инвестиции за закупуване на техника. Тази година още в самото начало работим в същата посока. Като се инвестира в едно производство трябва да има резултати.

Фокус: Благодаря за този разговор!

Жулиета НИКОЛОВА