Доц. д-р Людмил Вагалински, НАИМ: Двете мраморни женски статуи, които открихме в античен град Хераклея Синтика най-вероятно са късно римски

Доц. д-р Людмил Вагалински, ръководител на разкопките на античен град Хераклея Синтика и археолог към Националния археологически институт с музей към Българската академия на науките (НАИМ към БАН), в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Доц. Вагалински, в края на месец август в античен град Хераклея Синтика намерихте две интересни статуи, в тази връзка кажете ни какви точно са те?

Доц. д-р Людмил Вагалински: Това са две мраморни женски статуи. Най-вероятно са късно римски – Римска императорска епоха. За съжаление главите липсват, като предполагаме, че са били отчупени още през древността. Предстои работа по тях на нашия реставратор и едва след това ще може да кажем още информация.

Фокус: Експонирани ли са вече на обекта?

Доц. д-р Людмил Вагалински: Да, още веднага ги експонирахме. Поставили сме ги от двете страни на статуята тип „Тогатус“, която намерихме през Археологическо лято 2018 година

Фокус: А като периодизация съвпадат ли тези две статуи с „Тогатуса“?

Доц. д-р Людмил Вагалински: Не, „Тогатуса“ е по-ранен.

Фокус: Къде предполагате, че са били разположени те, когато все още Хераклея Синтика е била „жив град“?

Доц. д-р Людмил Вагалински: На централния площад, където ние работим. Те са били изложени там, тъй като са представяли важни личности от древността.

Фокус: Вие ги намерихте в така наречения Клоака максима или Големият канал, нали така?

Доц. д-р Людмил Вагалински: Точно така. Намерихме ги в участъка, който е източно от Големия канал и източно от площада.

Фокус: Това лято Ви бяха отпуснати 100 хил. лв. от Министерски съвет. Тези средства колко още време ще Ви позволят да работите на обекта?

Доц. д-р Людмил Вагалински: Съгласно с план-сметката, която бе сключена между Министерски съвет и Националния археологически институт с музей към Българската академия на науките (НАИМ към БАН), ще работим до 15 септември.

Фокус: Това какво ще Ви позволи да отметнете като работа?

Доц. д-р Людмил Вагалински: Това ни дава възможност да проучим една значителна част от канала и то Клоака максима – Големия канал. Ще успеем да придобием и по-ясна представа за това какво ни предстои в бъдеще. Хубавото е, че успяхме да проучим ранните етапи на площадите на града, който видимо е бил на едно и също място, но се е развивал различни през различните периоди. Открихме и една интересна, предполагаме ранно елинистически стена. До този момент сме разкрили 23 м от нея, като до този момент тя вече поставя доста въпроси за ранния централен площад на Хераклея Синтика. Говорим за периода 4 – 3 век Пр. Хр. За съжаление от там минава черния път, който свършва обекта с комплекса на Ванга и село Рупите. Затова предстои да уточним с общината как точно да постъпим. Така, че това, което тези пари ни дадоха като възможност е да проучим още една значителна част от централния площад.

Фокус: Това ли е стенат, за която има хипотеза, че е била на театъра, за който ние с Вас говорим от много години?

Доц. д-р Людмил Вагалински: Да, това е стената, за която допускаме, че южно от нея се е развивал самия театър или е имало важна обществена сграда.

Фокус: Тоест е възможно на един по-късен етап да се поздравим с успешно открит театър?

Доц. д-р Людмил Вагалински: Да, много ни се иска да намерим тази обществена сграда, която те са имали на 100 %, защото всеки елинистически град е имал такава. Отделно имаме и надпис от късния елинизъм, в който се споменава този театър. Дано да го намерим, но също така се надявам да намерим и още някой надпис. До този момент имаме няколко фрагментирани надписа. Наистина се надявам, че ще намерим и други, защото те носят много богата и интересна информация, която по археологически път трудно бихме получили.

Фокус: Защо всъщност разкриването на театъра на античен град Хераклея Синтика би било важно откритие и имаме ли такива на други места, освен в Пловдив?

Доц. д-р Людмил Вагалински: Театър и стадион имаме във Филипопол. Амфитеатър имаме в Марцианопол, днешна Девня, в Диаклецианопол, днес Хисаря и в Сердика, днешна София.

Фокус: Но в Югозападна България нямаме открит?

Доц. д-р Людмил Вагалински: Не, нямаме. Като цяло единствения открит театър е този във Филипопол.

Фокус: Тоест разкриването на театър в античен град Хераклея Синтика би било едно значимо откритие?

Доц. д-р Людмил Вагалински: Да. Дано имаме този късмет, но сега най-важното за нас е да завършим проучването на площада.

Фокус: За тази година това ли са последните проучвания на обекта или ще има възможност за намирането на още допълнително финансиране?

Доц. д-р Людмил Вагалински: Не допускам, че има повече възможности. Все пак тази година имахме възможността да работим по-дълго заради финансирането, което получихме от няколко места. Мисля си, че след 15 септември няма да имаме възможност да работим повече на обекта, но пък имаме доста информация, която трябва да обработим, за да планираме още по-добре проучванията за следващата година.

Ливия НИНОВА