Доц. д-р Марио Милков, Медицински университет – Варна: Мнението на повечето колеги е, че не трябва да имаме сезонна смяна на часовото време

Доц. д-р Марио Милков, ръководител на катедра в Медицински университет – Варна и председател на Българското дружество по обструктивна сънна апнея и хъркане , в интервю за Радио „Фокус“ – Варна.

Фокус: Доц. Милков, предстои смяната към лятно часово време в България. Как ще се отрази това на хората?

Доц. д-р Марио Милков: Част от медицината на съня, специално колеги, които се занимават с хронова биология на съня, със стадиите на съня, дискутират тези теми от години. Влияние ще има особено при пациенти, които имат установени нарушения. Те по-трудно приемат промяната. При здравите хора не би трябвало. Също така при някои хора, които имат различни стресови състояния. Това задълбочава тази промяна дори от 1 час. Това е, както при смяната на часовата разлика при далечните полети. Има хора, които много бързо се аклиматизират, не им трябва въобще адаптация. Други не могат да свикнат един или два дена. Те имат стрес, нарушен сън, будят се по няколко пъти, посещават тоалетната, което не е нормално в други условия. Тази смяна всяка година е дискутабилен въпроса и повечето колеги са на мнение, че не трябва да се променя времето.

Фокус: Колко време според Вас отнема да се адаптира човек?

Доц. д-р Марио Милков: Има хора, които въобще не им се отразява. Но има хора, които имат известен стрес. Аз лично не съм наблюдавал да води до депресия. Не съм психиатър да поставям такъв депресивен синдром или диагноза, но смяната, по-ранното ставане, по-късното лягане, ако хората имат нарушен режим, поне 10 дена имат нужда от необходимата аклиматизация.

Фокус: Има ли хора с конкретна професия, които може би ще бъдат по-засегнати от тази смяна на часа?

Доц. д-р Марио Милков: Не, няма. Например, имаме пациенти, които имат инверсия на съня т.е. през деня спят, а вечерта работят. При тях не се задълбочават симптомите, примерно, на безсъние през деня или някаква друга патология.

Фокус: Може ли да дадем някакви съвети на хората за това как да се справят по-лесно с промяната?

Доц. д-р Марио Милков: Както е известно, защото всяка година е дискутабилен този въпрос, универсална рецепта не може да съществува. Но пак са основните правила, примерно, колкото може повече движение и спорт, изтегляне на храненето 1-2 часа по напред. Намаляването на употребата на алкохол и засилване на употребата на витамини, дали ще бъде комбинирани препарати с магнезий и цинк, или отделно дори един лимон в чая. Също така ограничаването на кофеина в тези дни на смяната също е положително.

Фокус: Каква е ролята на енергийните напитки и кофеина?

Доц. д-р Марио Милков: Не знам колко вина имат енергийните напитки, нали да не ме слушат една известна фирма, която е спонсор на много спортни отбори, енергийните напитки не са показани при хора, които имат нарушения на съня. Има доста пациенти, които нямат доказана обструктивна сънна апнея или друг вид сънна апнея, централна, но имат много нарушен сън. Будят се през определен интервал от време, дори някои от тях, които искаме да ги изследваме, просто е невъзможно и затова се насочват към специалисти в тази област, примерно, психиатри, насочват се към психолози, където трябва да се влияе на други състояния.

Фокус: Доц. Милков, искате ли да добавите нещо?

Доц. д-р Марио Милков: Идеята е хора, които действително изпаднат в някакъв такъв депресивен синдром, да не тръгват да се самолекуват и да отидат в първата аптека и да търсят някакъв медикамент, който са го чули или видели по телевизията. Най-добрия вариант е да потърсят помощта на специалист, било психолог, психиатър, пулмолог. Сега не мога да кажа, че нашата специалност, като „Уши, нос, гърло“ сме най-компетентните за тази хронобиология, защото няма такава дисциплина в медицината. Това са хора, които имат специални познания по сънна медицина и на нашите форуми, там си има отделни сесии. Може би след време, когато наложим стандартите за хигиена на съня в България, може би тогава ще има и такова обособено звено за хора, които се занимават с различните циркадни ритъми, фази на съня и т.н. Това са много специфични неща.  Има хора, които се занимават и със съня при различните бозайници. При тях също се наблюдава при някои от тях сезонност. При земноводните и при животните във водата също има такива промени. Ние трябва да се учим от природата на практика и отговорите са около нас.

Бояна АТАНАСОВА