Доц. д-р Мария Атанасова, гастроентеролог: Медицински център SanaMedic във Варна разполага с последен клас апарат за ултразвукови изследвания

Доц. д-р Мария Атанасова – гастроентеролог, специалист по вътрешни болести, гастроентерология и диететика в  Медицински център SanaMedic – Варна, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Доц. д-р Мария Атанасова е специалист по вътрешни болести, гастроентерология и диететика. Доц. Атанасова е преподавател-доцент. Обучава студенти и лекари. Научната и практическа работа на доц. Атанасова е свързана предимно с проблемите на пептичните заболявания на гастроинтестиналния тракт, гастроезофагиалната рефлуксна болест, мотилитетните нарушения на гастроинтестиналния тракт, хронични хепатити и тумори на черния дроб. Доц. Атанасова е специализирала клинична цитология и абдоминална ехография в Германия, мотилитет на гастроинтестиналния тракт в Белгия и Холандия. Автор е на редица статии, публикувани в престижни научни издания.

Фокус: Доц. Атанасова, с каква апаратура разполага Медицински център SanaMedic – Варна?

Доц. д-р Мария Атанасова: Медицински център SanaMedic във Варна разполага с последен клас апарат за ултразвукови изследвания. Апаратът за ултразвукови изследвания в центъра е изключително качествен и дава възможност за преглед на всички коремни органи, а също така и за ехокардиография, както и за изследване на гениталиите от акушер -гинеколог.

Фокус: Вие имате 40-годишен професионален опит. Кои са най-често срещаните заболявания в практиката Ви?

Доц. д-р Мария Атанасова: Гастроентерологията и хепатологията са много широки области, в които са включени различни видове заболявания. Много често се срещат пациенти с гастроезофагеалната рефлуксна болест, хронични гастрити, хеликобактер-пилорна инфекция, синдром на раздразненото черво, различни видове вирусни и невирусни хепатити, както и панкреасни заболявания. Това е най-често срещаната патология. Отделно има цяла голяма група болни с неопластични заболявания, които спадат към онкологичната насоченост.

Фокус: Колко важни са профилактиката, скрининга и диагностиката?

Доц. д-р Мария Атанасова: Диагностиката е изключително важна за правилното лечение. Диагностиката е първата и най-важна стъпка към решаването на съответните проблеми. Хубаво да се правят профилактични изследвания за хепатит В и хепатит С. От няколко години има възможност за лечение на хепатит С с таблетки през устата, което в 99% от случаите е ефективно. Хубаво е пациентите да се изследват и за хеликобактер -пилорна инфекция, която е една от най-честите причини за стомашна патология  – хроничен гастрит, ракови заболявания, язвена болест, лимфом.

Фокус: При какви симптоми е добре да потърсим лекарска помощ?

Доц. д-р Мария Атанасова: При киселини или усещане за връщане на храна, които продължават повече от седмица, е необходимо да се потърси консултация със специалист. Трябва да се потърси лекарска помощ, а не самолечение. В аптеките има различни средства, които могат да бъдат приложени, но по-добре е пациентите да се срещнат с лекар, на когото да обяснят симптомите си, за да им бъде назначено адекватно изследване и съответно лечение. Нарушения в ритъма на изхождането по отношение на дебелото черво и появата на кървене при изхождане са важни симптоми, които трябва да насочат пациента към лекаря, за да не се стига до късна диагностика на туморните заболявания на дебелото черво. Пациенти, които имат роднини с тумори на дебелото черво, е редно още на 50-годишна възраст, дори да нямат оплаквания, да потърсят лекар –  гастроентеролог за ендоскопско изследване с оглед превенция.

Фокус: Вие сте специалист и по диететика. Колко важно е храненето за здравето ни?

Доц. д-р Мария Атанасова: Храненето е изключително важен елемент от нашето здраве. Голяма част от заболяванията възникват в резултат на неправилен подход към храната. По време на празниците трябва да се храним балансирано, да няма преяждане в една или друга посока. Трябва да се внимава и с консумацията на алкохол и местни продукти.  Нека има плодове и зеленчуци на трапезата, да имаме от всичко по малко. Най-добре е така да се подходи, а не от всичко по много.

Фокус: Какво бихте казали на жителите на Варна?

Доц. д-р Мария Атанасова: С удоволствие работя моята професия и ще се радвам да мога да помагам все така на пациентите, които посещават нашия нов медицински център.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА