Доц. д-р Петър Ненков, военен историк: Бойният марш Шуми Марица наелектризира до краен предел българските войници в атаката при Сливница

Снимка: Радио "Фокус" - Пловдив

София. На 19 ноември е кулминацията на бойните действия край Сливница, в които Българската армия проявява масов героизъм. Това каза в предаването „За честта и славата на България“ по Радио „Фокус“ военният историк доц. д-р Петър Ненков. 7 ноември по стар стил или 19 ноември по нов е знаменита дата в историята на Българската армия и нейния най-мощен и многоброен вид Въоръжени сили – Сухопътните войски. Младата българска войска разгромява по безапелационен начин сръбските полкове и дивизии, командвани от опитни полковници и генерали, който са завършили реномирани военни академии на Запад и в Русия. Тази битка обръща хода на бойните действия и принуждава сръбската армия панически да отстъпи, разказа той. „На десния фланг частите на ротмистър Анастас Бендерев, под прикритието на българската артилерия, преминават в настъпление срещу сърбите на връх Три уши. Макар отстоянието да е било голямо, българските дружини се хвърлят в атака на нож с боен вик „Ура“. Сърбите не дочакват атаката на българите и не желаят да влязат в ръкопашен бой с тях. Те започват да се предават хвърляйки оръжието си. Други са избягали, но са настигнати от българите и избити с невероятна ярост. През цялото време на българската атака духовата военна музика свири „Шуми Марица“. Този боен марш електризира до краен предел българските воини“, каза той. Докато на десния фланг българите имат успех, в центъра ситуацията става критична, защото командира на Шумадийската сръбска дивизия хвърля три батальона в атака срещу само три български роти. В този момент капитан Олимпи Панов нарежда всички ординарци, музиканти, писари и готвачи да бъдат въоръжени с пушките на убитите и ранени български войници. На помощ им се притичват и 50 италиански работници, записали се в българската армия като доброволци. Така, чрез задружни усилия е отблъсната вражеската атака.
Според доц. д-р Петър Ненков сърбите не са предполагали, че след вероломната им агресия, българите ще се обединят като един под знаменателят на застрашеното им отечество и ще защитят току-що подписаното съединение между северна и южна България. В тази краткотрайно, но жестока и кръвопролитна война българската армия покрива бойните си знамена с неувяхваща слава. След демократичните промени на 10 ноември 1989 г. Министерски съвет обявява от 16 ноември 1992 г. обявява датата 19 ноември за празник на Сухопътните войски.
Ева БРАНИМИРОВА