Доц.д-р Петър Ненков: При укрепения лагер Шипка-Шейново руската армия разгромява и пленява 23-хилядната централна турска армия на Вейсел паша

Източник: commons.wikimedia.org

Пловдив. При укрепения лагер Шипка-Шейново на 8-9 януари 1878 г. руската армия разгромява и пленява 23-хилядната централна турска армия на Вейсел паша. Това разказа в предаването „Със славната 2-ра Тракийска дивизия-За честта на България” на Радио „Фокус”- Пловдив доц. д-р Петър Ненков. След превземането на Плевен и пленяването на армията на Осман паша на 10 декември 1877г., руският император Александър II провежда извънреден военен съвет в Пордим, на който се решава генералното настъпление на руската армия да започне още по Коледа. За целта са сформирани три войскови отряда. Западният отряд начело с генерал лейтенант Йосиф Гурко има задача да превзема София и като разбие армията на Сюлейман паша да се спусне по долината на река Марица към Пазарджик и Пловдив, Южният отряд начело с генерал лейтенант Фьодор Радецки има задача да разбие армията на Вейсел паша в укрепения лагер Шипка-Шейново, а сформираният като междинно звено между тях Ловешко-Севлиевския отряд, преименуван по-късно на Троянски, начело с генерал лейтенант Павел Карцов има задача да разбие турците в Троянския проход и като се спусне от Балкана да освободи Карловския регион.
В края на месец декември 1877 г. Южният отряд на Руската армия, начело с генерал-лейтенант Фьодор Радецки се спуска от Балкана при невероятно тежки зимни условия. След това той пристъпва към изпълнение на основната си задача – разгром на Централната османска армия, с командващ Вейсел паша. Тя се състои от 26 768 войника и 83 оръдия. Вейсел паша всъщност е потурченият бивш австрийски генерал фон Вексел.
„Южният руски отряд е разделен от генерал Радецки на три колони. Лявата колона, с командир генерал-лейтенант Николай Святополк – Мирски с 18 800 войника и 24 оръдия, трябва да мине през Стара планина по пътя Трявна-Кръстец-Селце-Гъсово-Мъглиж”, разказа Петър Ненков. Централната колона, с командир генерал-лейтенант Фьодор Радецки, с 11 500 войника и 50 оръдия, трябва да се спусне от връх Св.Никола и да разгроми с фронтален удар турските части в южния изход на Шипченския проход. Дясната колона, с командир генерал-лейтенант Михаил Скобелев с 15 840 войника и 14 оръдия, трябва да прехвърли Стара планина по пътя Топлиш-Химитли. „В състава на Южния отряд са включени и дружините на Българското опълчение, които покриват своята Самарска светиня с неувяхваща слава в боевете при Стара Загора и Шипка, през лятото на 1877 г.”, разказа Ненков. „Със зимното преминаване на Балкана опълченските дружини и руските войски извършиха невероятен подвиг и опровергаха мнението на редица изтъкнати военни експерти, от западните европейски армии, като фелдмаршал Молтке и др., че Стара планина през зимата е непроходима за отделен човек, камо ли за цяла армия с оръдия”, добави Ненков.
Цветана ТОНЧЕВА