Доц. д-р Преслав Пеев: За развитие на алтернативните видове туризъм в България трябва да се обърне поглед отвъд Европа

За развитие на алтернативните видове туризъм в България трябва да се обърне поглед отвъд Европа. Това заяви за Радио „Фокус“ – Варна доц. д-р Преслав Пеев, ръководител на Секция „Морска геология и археология” в Институт по океанология – Варна към българската академия на науките (БАН). Той посочи, че са разработени четири туристически маршрути, които имат за цел да привлекат авантюристичните туристи.

– Маршрут на потъналите кораби и на изкуствените рифове;
– Маршрут на подводното природно наследство;
– Маршрут на подводните, изложени в музеи артефакти.

– Маршрут на старите търговски пътища

Маршрутите са били представени на вече на няколко туристически оператори и сред водолазните клубове, като интересът е много голям.

„Хубавото е, че в рамките на изготвянето на проекта, успяхме да съберем на едно място всички водолазни центрове, които предлагат услуги. Разбира се, това беше направено с цел да се улеснят чуждестранните туристи“, каза още специалистът.

Доц. Преслав Пеев допълни, че пред туристическия бранш предстои много работа, за да може този алтернативен вид туризъм да бъде популяризиран извън България и Румъния.

„Наскоро присъствах на конференция посветена на подводния туризъм в Атина и там се коментираше това, че трябва да се насочат усилията за привличане на туристи освен от Европа, но и от Азия и Северна Америка. Смятам, че такива трябва да са усилията и на българските туроператори.

Гръцките колеги са правили проучване по темата и са изчислили, че европейските туристи прекарват в Средиземно море средно около 7 дни. За разлика от тях, туристите от Китай, Япония и Северна Америка прекарват в Средиземно море средно по 20 дни, т.е. 3 седмици. Явно е, че именно тези туристи имат много време, в което посещават различни държави и съответно туристически атракции. Затова казвам, че развитието за приключенския туризъм е наложително да се търсят пазари не само в Европа, но и отвъд Стария континент“, каза в заключение доц. Преслав Пеев.

Десислава ВАСИЛЕВА