Доц. д-р Снежа Златева, Военноморска болница – Варна: Актуални за Черноморието ни са инцидентите с морски дракон, рядко с медузи и скат

Доц. д-р Снежа Златева, ръководител на Клиниката по интензивно лечение на остри отравяния и токсикоалергии към ВМА – МБАЛ Варна, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Доц. Златева, какви опасности крие морското дъно на Черно море?

Доц. д-р Снежа Златева: Опасностите в Черно море са свързани основно с убождане от морски дракон, много по-малка опасност има от убождане от риба морски скат, както и  от докосвания от медузи. В клиниката най-често постъпват рибари, които се убождат на отровните шипове на рибата морски дракон. Рибата морски дракон се крие в плитчините. Рибарите, които не я познават, я мислят за попче. При опит за откачане от въдицата рибата често убожда дори и опитни рибари с отровните шипове, които се намират на гърба, хрилете или около опашката. Дори след месеци замразяване рибата е отровна, тъй като отровата в шиповете се запазва. Това, което може да унищожи отровата, е горещата вода. Ако рибари се убодат на морски дракон и имат гореща вода, е добре да поставят в нея ръката си. Настъпването на тези риби, докато са заровени в пясъка, е рядко. В случай на убождане от морски дракон задължително трябва да се потърси лекарска помощ. Самолечението или неглижирането на подобна ситуация води до доста тежки последици, след които невъзможност да се свият пръстите на ръката 6 месеца до 1 година след убождането. По крака сме виждали също места, които са изцяло обезчувствени. Трябва непременно да посетят Клиниката по токсикология, за да получат един пълен обем на лечение, което е противоалергично и противовъзпалително. Тогава няма такива усложнения, затова убождането от морски дракон не бива да се пренебрегва.

Фокус: А рибата морски скат?

Доц. д-р Снежа Златева: Морският скат, който се среща във водите на Черно море, не напада активно. Обикновено водолази с харпуни преследват рибата и ако не успеят да избягат, тя може да ги убоде с отровния си шип. Могат и да я настъпят неволно, докато ловуват. Както морският дракон, така и морският скат съдържат нервна отрова. Затова тези риби са опасни и могат да причинят много сериозни увреждания. По отношение на рибата морски скат рядко са описани смъртни случаи. Обикновено уврежданията са средно тежки към тежки. Шипът на морския скат е много по-голям и ако се забие в гърдите, има опасност да причини увреждане на голям кръвоносен съд.

Фокус: Увеличават или намаляват случаите на убождания то морски дракон през годините?

Доц. д-р Снежа Златева: Случаите на убождане от рибата морски дракон намаляват. Преди години имахме между 40 и 60 случая годишно, през 2017-та случаите са 25, а от началото на годината имаме шест-седем пациент. Най-активни са месеците от май до октомври. Рибарите вече са информирани и се пазят.

Фокус: Споменахте и медузи, кои видове могат да бъдат срещнати в Черно море? Опасни ли са?

Доц. д-р Снежа Златева: Летуващите, които се къпят в Черно море, трябва да бъдат спокойни, тъй като нашите медузи не са опасни. В Черно море се срещат два вида медузи. Едната е Aurelia aurita, която е със средни размери и е много красива – с четири розови кръга в тялото си. Сега е по-малко вероятно да се види, парчета от нея и цели медузи има през юни. В края на месец август и началото на септември може отново да се среща. Вторият вид медуза, която обитава Черно море, е Rhizostoma pulmo, като тя е с много по-големи размери и може да бъде забелязана по крайбрежието през месеците септември и октомври. Отровата им има както токсични, така и алергични свойства, но нашите медузи имат много малки пипала и трудно преминават през кожа, особено окосмена. По-опасно е при попадане по лигавиците. Имаме случаи на изразено засягане на очите или тези, които се къпят голи, жилване по гениталиите. Тогава лигавицата е по-чувствителна и може да има по-изразени реакции като болка, парене, зачервяване, отток. Съветвам тези хора също да потърсят лекарска помощ, за да няма усложнения, тъй като нашите изследвания показват, че до 2% при някои случаи има едно хронифициране на алергичната реакция и то е свързано с характера на самите токсини.

Фокус: Вие сте токсиколог с опит над 25 години. Успяхте ли да споделите опита си по отношение на хранителните отравяния след консумация на морски храни и опасностите, които крие морското дъно?

Доц. д-р Снежа Златева: Да, в монографията ми „Морска токсикология“ са описани и представени хранителните отравяния след консумация на мекотели и риба, както и данни за инциденти с морски животни.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА