Доц. Жана Казанджиева: След излизане от морето трябва да се измиваме с чешмяна вода, за да премахнем солта от тялото си

Снимка: gotoburgas.com

София. След излизане от морето трябва да се измиваме с чешмяна вода, за да премахнем солта от тялото си. Това каза соц. Жана Казанджиева – специалист по кожни и венерически болести в Александровска болница, в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с правилните начини за защита от слънцето през лятото.
Доц. Казанджиева посочи, че морската вода е перфекта, ако страдаме от псориазис. „Ако морето е чисто, оттам нататък това, което трябва да направим, е като излезем все пак да се облеем с чешмяна вода, да премахнем от себе си солената вода и да предотвратим изсъхването на кожата. Но с едни подходящи козметични продукти можем допълнително да подхраним кожата и да избегнем това вредно влияние. Разбира се, говоря за нашата географска ширина. А в по-екзотичните дестинации в моретата и в океаните ни дебнат много други опасности, с които българите напоследък се запознаха, защото вече започнаха екзотичните си пътешествия. Това са различни опарвания от малките ларви на медузите, които правят тежък обрив в областта на банския. Има и редица алергични реакции към водорасли, които се намират по крайбрежието. Но, както казах, това са екзотични опасности“, заяви тя.
Доц. Казанджиева посочи, че на Черно море се сблъскваме с две опасности. „Едното са опарванията от медузите. Трябва да внимаваме и да не се сблъскваме челно с медузите, защото мястото за секунди се зачервява, оттича и трябва да потърсим медицинска помощ. А второто са т.нар. пясъчни бълхи. Те обикновено правят обрив, когато е имало много дълго време горещини, след това завали, а после отново се върнат горещините. Това са едни изключително дребни и малки насекоми, които скачат върху кожата и причиняват неприятни сърбящи обриви. Те не ходят по всеки, някак си имат предпочитания към определени хора. Но наистина през лятото лекарските кабинети се пълнят с плажуващи хора, оплакващи се от сърбящи обриви предимно по краката. Това е опасност, която общо взето е трудно да се избегне. Но все пак можем да кажем, че ако сте жълт или бял бански и такъв цвят хавлия е по-възможно тези пясъчни бълхи да ви харесат, защото техните очи различават основно тези два цвята“, обясни тя.
Цветилена СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”