Доц. Жана Казанджиева: Слънцезащитните продукти трябва да се нанасят по няколко пъти на ден

Снимка: АФП

София. Слънцезащитните продукти трябва да се нанасят по няколко пъти на ден. Това каза соц. Жана Казанджиева – специалист по кожни и венерически болести в Александровска болница, в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с правилните начини за защита от слънцето през лятото.
„Първата грешка при използването на слънцезащитни продукти е, че смятаме, че след като се намажем с един продукт сутринта, той до вечерта ни осигурява защита от слънцето. Това е абсолютно невъзможно“, посочи доц. Казанджиева и уточни, че дори и най-добрата фотозащита не трае повече от 4 часа, в които ни защитава изцяло и напълно от слънцето.
„А ако междувременно сме до воден басейн и влизаме във водата, този период се скъсява още повече. Така че фотозащитата трябва да се нанася последователно няколко пъти през деня. Същото важи и ако работим в офис – сутринта, тръгвайки за работа и нанасяйки си фотозащита, това не означава, че когато към 14.00 ч. излезем за кафе, не трябва да я подновим. Това е така, защото е минало прекалено много време и фотозащитата не е на 100%. Това е основната крачка, която се прави, а оттам нататък има много различни крачки, свързани с неправилния избор на фотозащита, който трябва да е във връзка с особеностите на кожата“, заяви доц. Казанджиева.
Цветилена СИМЕОНОВА