Доц. Здравко Димитров: Не е необходимо да се сменя трасето на магистрала „Струма“, архитектурните обекти могат да бъдат преместени

Доц. Здравко Димитров, ръководител на спасителните археологически разкопки на магистрала „Струма“, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

Водещ: Археолози откриха непокътната гробница от римско време край с. Покровник преди пускането на поредната част от магистрала „Струма“. Разговаряме с доц. Здравко Димитров, ръководител на спасителните археологически разкопки. Какво включва откритието ви, доцент Димитров?

Здравко Димитров: Откритието е от последните дни. Преди седмица попаднахме на доста добре оформена гробница от римската епоха, изградена с тухли, с полуцилиндричен свод. И за наше щастие това е много рядък случай, в който гробницата не е ограбвана нито през античността, нито сега от иманяри. Така че вчера буквално за целия работен ден успяхме да проучим неограбвана, добре запазена римска гробница с целия гробен инвентар вътре в гробната камера.

Водещ: Старият град попада в трасето на магистрала „Струма“. Римската гробница се намира точно под осевата линия на бъдещата магистрала. Налага ли се изместване на трасето й?

Здравко Димитров: Ние проучихме всичко, което е възможно от тази гробница. Находките са вече в Регионалния музей в Благоевград. Това са много хубави стъклени съдове, керамична лампа, тъкани, което рядко се случва да бъде запазено. Самият комплекс, самата гробна камера може с проект на Министерство на културата да бъде преместена в с. Покровник, както сме говорили за други по-трайни архитектурни комплекси от обекта. Така че след като завършим договора с АПИ и проучим трасето, смятам, че не е необходимо да се сменя трасето, тъй като и самите архитектурни обекти, и тази гробница могат да бъдат пренесени и да бъдат експонирани съвсем близо до това селище, което проучваме. И всъщност по този начин може да се реши въпросът и с опазването, и с продължаването на строителството на магистралата.

Водещ: Доцент Димитров, от кого зависи преместването и какви средства и възможности са необходими за това?

Здравко Димитров: Аз по принцип не съм експерт в тази област, но по закон нещата зависят от Министерство на културата. Даже в момента пиша писмото предложение, което е до министъра на културата. Говорили сме и с Инспектората за културно-историческо наследство. Те ще направят комисия, която ще реши съдбата на находките от обекта, това си е тяхна отговорност и задължение. В края на разкопките, всъщност те приключват с такава комисия, която идва на магистралата и разпорежда как и къде да се опазят културно-историческите ценности. Така че в България тези неща са много добре уточнени със законови положения. Всъщност това е и добър шанс те да бъдат открити. Тъй като ако не се проучваше това трасе, ние никога нямаше да имаме възможност да проучваме на това място. Ако в бъдеще община Благоевград има желанието и инициативата, говорили сме вече, макар и индиректно, със заместник-кмета Шопова. Възможно е извън трасето също така да успеем да направим проект, чрез който разкопките да продължат и в бъдеще, вече като редовни, и да се открият още повече неща.

Водещ: Изграждането на магистрали очевидно дава възможност на археолозите да проучат наследството. С вас разговаряме за втори или трети път по различни такива поводи.

Здравко Димитров: Да, така е. Аз мисля, че четири пъти съм бил на такива проекти, инфраструктурни, финансирани от Агенция „Пътна инфраструктура“, от старото БДЖ, преди да стане БДЖ. Така че тези инфраструктурни проекти пресичат именно такива непроучвани терени, по-често земеделски земи, които са собственост на голям брой хора. Трудно е там да се организират редовни разкопки, дори да има финансиране. Така че инфраструктурните проект, особено такива, които са с европейско финансиране и са добре обезпечени, дават прекрасна възможност да се открият обекти. Предишният обект на автомагистрала „Струма“ беше нещо подобно при Бобошево, където открихме римска вила. Така че благодарение именно на тези разкопки се откриват доста интересни археологически данни.

Водещ: С тези археологически разкопки се дава и шанс на малките населени места да изпъкнат на картата, да придобият нов поминък, нова гордост.

Здравко Димитров: В Покровник смятам, че нещата могат да се случат много добре. Разбира се, има нужда много комисии да минат, и министерството, както и местната община в крайна сметка да се ангажират с тези находки от културно-историческото наследство. В Покровник има добра даденост, то е голямо село, с хубав площад, съвсем близо до трасето на магистралата, да се експонират и съдовете, които вече реставрираме. Това са няколко много големи съдове, имат доста сериозен и хубав вид, както и гробницата, която сега открихме. Отделно този малък археологически парк, който може да се създаде там, може да бъде част от експозицията на РИМ-Благоевград. И евентуалните туристически дейности да бъдат свързани с него, не само със самата експозиция и сграда на музея в центъра на Благоевград. Така че определено има дадености. Въпросът е, че местните общини, които получават вече тези разкрити обекти и находки, трябва да бъдат активни и да търсят средства, за да ги доразвият. Така е и с Кочериново, където има неща, които е възможно да се довършат от разкопките, така е и тук в Благоевград, където в момента текат тези широкомащабни и доста успешни разкопки.

Водещ: И по този начин селищата могат да станат част от туристически маршрути. Това също е допълнителен шанс, защото със създаването на археологически комплекси към тях те ще придобият и нова атмосфера, и друг престиж.

Здравко Димитров: Да. Благоевградският край е изключително богат на археологически разкопки, тъй като е гранична зона, както с Гърция, така и с Македония. Има възможност за много добри проекти за трансгранично сътрудничество. Така че и за в бъдеще бихме могли да проучваме и да инициираме развитие на археологическите разкопки тук в този край.

Водещ: Трябва да се направят проекти, доцент Димитров, за да се привлекат средства и тези подземни красоти да се извадят.

Здравко Димитров: Ще предложим на община Благоевград, на кмета Камбитов, както и на Общинския съвет на Благоевград, така че да се изработят проекти не само за този обект, за продължаване на неговото проучване, ами и на други места. Най-вече на базата на трансграничното сътрудничество, където археолозите сме имали много успешни проекти в други части на България.

Водещ: Може би ще продължите разкопките и със следващата част на магистрала „Струма“?

Здравко Димитров: О, това не знам. Проучването на този обект ще приключи сега през юли. А следващата част на магистралата, имате предвид Кресненското дефиле?

Водещ: Да.

Здравко Димитров: Там нещата още са сложни. Първо, ние не сме убедени, там дали съществуват археологически обекти, това тепърва предстои. Така че в бъдеще дай Боже да има нещо, по което да продължи да се работи. Това ще бъде добре.

Цоня Събчева