Доц. Иван Иванов, КЕВР: Ако се съобразим с енергийните дружества, парното и токът ще поскъпнат с над 50%

Ако се съобразим с енергийните дружества, парното и токът ще поскъпнат с над 50%. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доц. Иван Иванов пред журналисти след заседание на енергийния регулатор, на което бяха обсъдени новите цени на тока и парното от 1 юли, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ако трябва да бъдат удовлетворени всички искания на тези дружества, цената на електрическата и топлинната енергия за бизнеса и за бита в страната ще нарасне с не по-малко от 50 -60 %. Тази социална цена българските граждани не могат да понесат“, допълни той. „Затова Комисията без да води до финансови затруднения за дружествата, в същото време да не ощетява българските потребители, постанови в своя доклад предложение, което не е прието, в края на месеца ще има финално решение, увеличението да бъде единствено в рамките на инфлацията между месец април 2018 година. Инфлацията е 3,7 %. Предложението, което прави комисията се ограничава до 3,5 %“, обясни доц. Иванов.
В последните си доклади енергийният регулатор предвижда поскъпване на тока средно с 3.5% за страната и на топлоенергията – с 4.5 на сто.
Най-голямо следва да е повишението за битовите клиенти на ЕВН в Югоизточна България – 3.59 на сто. Потребителите на ЧЕЗ в Западна България ще плащат с 3.46 процента по-големи сметки, а най-малко ще е поскъпването за абонатите на „Енерго-Про“ в Североизточна България – с 3.38 процента.
Най-голямо увеличение на топлоенергията е предвидено за Разград – 17.53 %, и Габрово – с 12.53 на сто. В София се очаква поскъпване с 4.3%, в Пловдив увеличението е със 7.4%, колкото е и в Бургас. Във Враца цената на топлоенергията нараства със 7.52 %, а във Велико Търново – със 7.26 процента. Скокът в цената в Плевен е с 6.1%, а по-малки са в Русе – 3.86 %, Перник – 1.77% и Варна – 1.96 на сто. Парното ще поевтинее само в Сливен – с 0.4 процента.
Теодора ПАТРОНОВА