Доц. Йоана Киселова, МУ – Варна: Досега не е правено научно изследване за действието на растението бъзак върху имунната система

Доц. Йоана Киселова от Медицинския университет, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Доц. Киселова, по Ваша идея започва едно изследване на действието на растението бъзак върху имунната система. Обяснете какво ще представлява то.

Доц. Йоана Киселова: Проучването е финансирано по проект към Фонда за научни изследвания на Министерството на образованието и науката. В рамките му се предвижда да бъде направена интервенция с хора. Т.е. те ще пият чай в продължение на четири седмици. Като съответно ще бъдат изследвани маркери в проби, в кръв, преди и след интервенцията, за да се проследи тяхната промяна в резултат на приема на чай от бъзак. Ще бъдат изследвани маркери на възпаление, кръвна картина.

Фокус: Тези хора, които ще бъдат изследвани ще са доброволци. Вие в момента набирате желаещи да се включат. На каква възраст трябва да са те?

Доц. Йоана Киселова: Хората трябва да са на възраст от 18 до 65 години.

Фокус: И всеки, който е здрав може да участва доброволно?

Доц. Йоана Киселова: Да, има някои по-специфични критерии, те са посочени в обява, публикувана на сайта на Медицинския университет. Така или иначе, с всеки, който желае да участва, ще бъде проведено интервю от специалисти. Те ще преценят дали е подходящо да се включи.

Фокус: Всъщност за черния бъз ли става въпрос. Много хора използват различни отвари със захар с цел да се предпазят от грип и вируси. Има ли такива научни проучвания?

Доц. Йоана Киселова: Черният бъз е голям храст. Обект на нашето изследване ще е друго растение –  Sambucus ebulus, тревист вид с висок ръст. Среща се често край пътищата. Плодчетата му изглеждат по същия начин като тези на черния бъз, но става въпрос за друго растение. Да, наистина това е растението, което се събира през периода от края на август и през септември. От него се приготвят препарати със захар или с мед, точно с такава цел – като предпазно средство против инфекциозни заболявания в есенно-зимния сезон. Но научни доказателства и такива изследвания не са правени. Ние смятаме, че нашето е първото по рода си, което наистина да проследи маркери на възпаление или други маркери, свързани с имунна защита. Да висим как те ще се променят в резултат на приема на чай.

Фокус: Много хора дават на децата си подобни отвари, Вие обаче не включвате в проучването си деца. Може ли да бъде това растение за тях?

Доц. Йоана Киселова: В нашето изследване ние не включваме деца, тъй като всяко изследване, което включва хора, преминава през одобрение през етична комисия, Когато трябва да бъдат включени деца, много по-специфични са условията и ние не предвиждаме такава възрастова група. Ако това растение се докаже, че има ефект при възрастни, можем да предположим, че би имало такъв ефект и при деца. Аз не бих се ангажирала да кажа на някого дали да дава на децата си това растение. Въпрос на собствена преценка е. Прилага се в народната медицина.

Фокус: Има ли отровен еквивалент на тези плодчета?

Доц. Йоана Киселова: Когато не са добре узрели плодчетата са токсични. Затова трябва да се събират много добре узрели, когато вече те са черни на цвят. Но като токсичен вид, няма с какво друго да се обърка.

Фокус: Има ли определено време от годината, когато е по-ефективен приемът на такива чайове, отвари от бъзак, според народната медицина?

Доц. Йоана Киселова: Да, ако съдим по народната медицина, това е периодът, в който се приема – есенно зимният, т.е. в тези месеци след събиране на плодчетата, да са се подготви организмът за следващите атаки през януари и февруари.

Фокус: Т.е. хората го ползват като алтернатива на противогрипната ваксина?

Доц. Йоана Киселова: Да, като природно средство за подготовка на имунната система. Но, пак повтарям научно доказателство предстои да бъде получено в рамките на този проект. Не мога да го твърдя въз основа на нещо прочетено някъде, като научни данни, а само по индикации от народната медицина.

Фокус: Докога ще набирате доброволци и кога реално ще започне изпълнението на проекта? Кога ще има финално заключение за свойствата на бъзака?

Доц. Йоана Киселова: В момента тече кампанията за набиране на доброволци. Надяваме се да започнем в края на октомври и да приключим преди Нова година, към средата на декември. Първите резултати трябва да бъдат обработени в началото на следващата година, ще направим някои анализи. Предполагам, че до февруари, март трябва да разполагаме с окончателни резултати.

Фокус: Казахте, че такова изследване не е правено досега. Само в България или в световен мащаб?

Доц. Йоана Киселова: Не, нямаме данни за провеждане на такова изследване с този вид растение върху маркери, свързани с имунитет.

Фокус: Къде ще бъдат изследвани данните?

Доц. Йоана Киселова: Една голяма част от маркерите, които ще се изследват, ще бъдат направени в сертифицирана лаборатория. Данните, които хората ще получат като резултат за кръвна картина, например или други. Спокойно могат да ги ползват, да ги покажат на личния си лекар.

Фокус: А след като излязат резултатите от Вашето проучване, те могат ли да послужат за база за включването на това растение в някакви хранителни добавки или хомеопатични средства?

Доц. Йоана Киселова: Ние не се занимаваме с разработка на лекарства, но получените резултати, надяваме се те да потвърдят полезното действие, могат да послужат за разработването по-скоро на хранителни добавки.

Фокус: Според народната медицина, има ли друго изявено свойство бъзакът, освен това за подсилване на имунната система?

Доц. Йоана Киселова: Ние сме правили изследване в други модели, в клетъчни култури. Там е доказано, освен противовъзпалително и антиоксидантно действие. Преди време сме правили интервенция със същото растение, но в друг аспект. Там доказахме антиоксидантния капацитет в плазма при хора, също подобряване на липидния профил.  При тези доброволци всички показатели за липиден профил бяха подобрени.

Диана СТОЕВА