Доц. Красимира Александрова: Съхранението на универсалния дух на познанието ще бъде каузата на Националната библиотека и през 2017 година

Съхранението на универсалния дух на познанието ще бъде каузата на Националната библиотека и през 2017 година. Това каза в предаването „Всички в час“ на Радио „Фокус“ директорът й доц. Красимира Александрова. Тя подчерта, че сред положителните тенденции в културната институция тази година е отварянето й към младите читатели.
„Неслучайно от 1 септември намалихме възрастовата граница на нашите посетители. От 18-годишни сега в библиотеката могат да се записват лица, навършили 14 години, при условие, че вече имат лична карта. Наистина има доста сериозен интерес в това отношение. Новорегистрираните читатели за септември са 1235, като от тях учениците, навършили 14 години, са 12,4%. В сравнителен план през този период предишната година новорегистрираните читатели са съставлявали – на фона на целия брой регистрирани – едва 1,6%. Така че продължаваме да вярваме, предвид резултатите, които имаме, че това е правилният път“, коментира доц. Красимира Александрова.
Тя допълни, че расте и броят на младите служители на библиотеката. В началото на 2017 година културната институция ще разполага и с камера, която работи по метода „Аноксия“, за да се запазят ценни книги и ръкописи. Камерата ще бъде от полза на цялата библиотечна система у нас, каза още Александрова.