Доц. Мария Пиргова: На предстоящия КСНС очаквам да се види безпомощността на управляващите да управляват

Доц. Мария Пиргова, преподавател във Философския факултет на Софийския университет, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Водещ: ЕК предупреди  Румъния за борбата с корупцията по върховете на властта. Дали това е послужило за повод, или събитията около „Апартамент гейт“ са лакмусът, за да свика президентът Румен Радев заседание на Консултативния съвет за национална сигурност за резултатите от противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Ще има ли ефект от този съвет и какъв резултат можем да очакваме, следват отговорите на доц. Мария Пиргова. Поканихме я, защото преди време в интервю тя самата предложи президентът да свика Консултативен съвет за национална сигурност именно за корупцията по високите етажа на властта. Чу ли ви президентът, доц. Пиргова, прочете ли препоръките ви на страницата на „Фокус“?

Мария Пиргова: О, не, едва ли. Но смятам, че  това е разумна негова стъпка, продиктувана не просто от предупрежденията към Румъния, предупрежденията на ЕС към България в един доклад отпреди може би вече месец и по същото време излезе и доклад, свързан с правните проблеми в България на Държавния департамент на САЩ. И в двата доклада бяхме критикувани остро и аз в своето интервю казах, че ние губим национална сигурност, ние губим национален капитал, когато партньори ни оценяват така. И затова реакцията на президента трябва да бъде свикване на Консултативен съвет по национална сигурност. Още повече че в сряда  реакция отново има от ЕК в изказване на Тимерманс, който се страхува, че наблюдението върху България, върху правната ни система, което продължава вече 12 години, от влизането ни в ЕС,  няма да може да бъде прекратено, както председателят на комисията Жан-Клод Юнкер ни обеща преди месец.

Водещ: Само корупцията по високите етажи на властта ли е причината да не се прекрати мониторингът, от една страна, а от друго, не се ли говори прекалено общо за този тип корупция?

Мария Пиргова: Говори се прекалено общо, но на дипломатичен език това означава, че тази корупция не се разследва и по тази корупция няма съдебни решения. Тоест няма убедителни за общество, както се казва в докладите, разследвания на прокуратурата. Тоест обществото не е убедено, че всички скандали, дори не се отнасям към последния скандал с „Апартамент гейт“ само, всички скандали остават нерешени съдебно, недовършени. Една цяла банка си отиде, 4 млрд. лева потънаха, обществото не знае къде са, има много пострадали. Обществото е с пълно недоверие в своята правна система, а оттам и в мониторинга на ЕС, а оттам и в необходимостта изобщо да сме член на ЕС, когато в България няма никаква европейска справедливост.

Водещ: Доц. Пиргова, когато говорим за корупция, винаги като контрапункт излизат приетите в България законови актове. Защо те не могат да проработят? Толкова ли са лоши, оставят ли отворена широко врата в полето, както е шопският израз, нови ли са необходими?

Мария Пиргова: Да, ще са необходими нови закони. Да, ще са необходими и поправки в старите, защото те са на много места текстовете им крайно противоречиви, дават възможност на адвокатурата да проточват делата, делата да бъдат натрупвани. Виждате, колко много престъпления се вършат от осъдени хора, от хора, наблюдавани от полицията, от хора, които не изтърпяват наказанието си. Тази година имаме убийства, свързани с това. Трябва да се знае, че загубата на морал означава и загуба на право. Според римското право, правото се гради върху морала. Когато ние нямаме оценка, че нещо е нередно, то си пробива път и в закона. Нашето законодателство, на прехода, е в много отношения противоречиво и негодно, защото единият закон не позволява нещо, друг закон го позволява, но в крайна сметка съдът е този, които избира по кой закон, обаче, важно е как отделните текстове ще бъдат атакувани от адвокатите. Нашите закони в чужбина ги наричат адвокатски, направени така, че адвокатите винаги да могат да намерят начин да измъкнат някой, който е на път или се е оказал замесен в антизаконни действия. В обществото няма морал и този морал се гради от управляващите обществото. Хората се подреждат зад лидери, а нашите лидери, най-овластените, Бойко Борисов, Цветан Цветанов, хора като шефове на КОНПИ, шефове на съд, ние се подреждаме зад тези хора и действаме като тях. Това е масовият човек и показва, че какъвто е този, който те води, такава е по-голямата част от хората, които казват: ами, щом те крадат, и ние ще крадем. Всеки на своето място си краде колкото може. Макар че виждаме, че антикорупционни органи се борят на ниски нива, преследва се корупцията от полицията на ниска нива. Но и там не знам, не съм чула да има последствия като съдебни решения. Делата прекалено се забавят, общественото мнение вече е прехвърлило прага на поносимост и на обръщане на внимание на това къде какви схеми са се завъртели. Държавата ни е схемаджийска. Тя не случайно е шайка, тя не случайно е построена на махленски, мафиотски принципи, където има омерта и се мълчи. Всичко това в ЕС се вижда и мен ми се струва, че нашият политически елит би трябвало по някакъв начин да реагира и президентът сега ще се опита да излъчи такава реакция, да излъчи към Европа, към НАТО, към САЩ и прочее държави, с които сме партньори, да излъчи това, че в България има сили, които разбират, че имаме голям проблем с корупцията. Докато управляващите излъчват послания, че ние нямаме проблем с корупцията. Ето дори Цветанов няма проблем с корупцията, дори шефът на КОНПИ няма проблем с корупцията. Създали сме такъв орган, а самият шеф е под доста обществени съмнения. Едни медии говорят по един начин, други медии говорят по друг начин, взаимно се атакуват и т.н. Хората не могат да се ориентират.

Водещ:  Доц. Пиргова, не е ли закъсняла реакцията на президента с такъв съвет срещу корупцията?

Мария Пиргова:  С такъв съвет реакцията никога не е закъсняла и никога не е навременна. Вероятно ще трябва да се провежда през известно време все същият, защото аз смятам, че  политическите сили сега ще реагират по свой начин остро. От една страна, би трябвало БСП да подкрепи тази идея на президента да се вземат мерки и тези мерки, около тях, тези мерки вероятно ще са законодателни и около тях да се обединят партиите. Но аз не съм сигурна, че партия ГЕРБ като управляваща партия и най-засегната от тези скандали и проводник на корупцията, тя такава се очертава и в съзнанието на Брюксел и Вашингтон, така че тази партия ГЕРБ как ще реагира в понеделник в 10 часа, кой ще се яви там? Ние знаем колко ГЕРБ не уважава, и лично Бойко Борисов, и Цветан Цветанов, и другите им хора, по-известни лица, те не уважават президентската институция. Кой ще се появи там, как ще реагира? Журналистите ще чакат пред президентството, патриотите какви ще ги приказват и какви циркове ще играят примерно Волен Сидеров и Валери Симеонов, не можем да предскажем. В този смисъл обществото ни е твърде деструктурирано, твърде засегнато, за да очакваме нещо по-сериозно положително. То и да има, няма да се види веднага.

Водещ: Тоест вие не очаквате нищо съществено от този Консултативен съвет, така ли?

Мария Пиргова: Не, не, аз очаквам да се види безпомощността на управляващите да управляват. Докато тази политическа сила ГЕРБ е в управлението, ние не можем да помръднем и стъпка напред, защото това мнозинство няма да гласува никакви нормални закони, които да дадат възможност на съда да поработи по-сериозно. То не иска да се бори с корупцията и ние това ще го видим в понеделник. Това ще бъде показано на всички партньори и на всички наши граждани. Това не е малко.

Водещ: Казахте, че очаквате БСП да подкрепи хода на президента, но до този момент няма реакция от партията, от една страна. А от друга страна, как ще го подкрепи, с какви законодателни предложения, при положение, че те не са в Народното събрание, те са вън от Народното събрание?

Мария Пиргова: Ще ги подкрепят, като предизвикват предсрочни избори.

Водещ: Е, как, доц. Пиргова, те се лишиха от парламентарните лостове?

Мария Пиргова: Моля?

Водещ: Как ще ги предизвикат тези предсрочни избори? Те са вън от Народното събрание.

Мария Пиргова:  Ще видим.

Водещ: Ами гледаме вече втори месец и предсрочни избори не виждаме.

Мария Пиргова: Реакция няма, но ако сте чули изказванията от Брюксел, ще видите, че новата ЕК ще се заеме и даже отпреди новата комисия ще има мерки, свързани със спиране на фондове. Ние няма да излезем от наблюдението, но не е и толкова важен този механизъм за мониторинг. Той не означава, ако го има или няма, дали у нас има правова държава, или няма. Правовата държава ще се отстоява от ЕС и тя трябва да се отстоява и в нашите европейски избори. Сега предсрочни избори не се предизвикват толкова лесно, но при една много сериозна реакция отвътре и отвън мисля, че резултатите на европейските избори никак няма да бъдат добри за управляващите, а оттам вече може би ще се стигне и до предсрочни избори. Но ако българският гражданин продължава да търпи тези нива на корупция, те водят до безкрайни неравенства, те водят до абсолютно  разпасване. Ами къде в схемата е нашият финансов министър, който пази нашите пари? Ами той не ги пази. Той е уличен в съмнения за корупция. И това съмнение не се разследва. Това са неща, които засягат неравенствата, джоба, бедността, раждаемостта и прочее.

Водещ: Доц. Пиргова, а със свикването на този Консултативен съвет от президента не се ли намесва той в предизборната кампания, като по този начин удря рамо и на БСП?

Мария Пиргова: Президентът е политическа фигура, която с всяка стъпка, с пресичане на площада, дето се казва, от „Дондуков“ 1 до „Дондуков“ 2 и обратно…

Водещ: Да, зависи къде и как го пресича, много сполучливо го казахте.

Мария Пиргова:  … върши политически действия. Да, той е политическа фигура. Винаги когато има политически събития, той ще има политическа позиция. Президентът не е безполовото същество, което стои и наблюдава. Той трябва да има позиция и трябва да има много ясна позиция и той я проявява според мен.

Водещ: След този Консултативен съвет няма ли да се нагнети напрежение?

Мария Пиргова: Напрежението в държавата не е малко. Аз не знам кой от българските граждани е съгласен с това, което става? И не е напрегнат. Кой е сигурен за свободата на своя бизнес, кой е сигурен, че няма да бъде рекетиран, коя строителна фирма има комфорта да се явява на обществени поръчки по законен начин, и не само строителни фирми, въобще българският бизнес освен определени олигарси никой в българския бизнес, особено дребният, средният бизнес всички са крайно неспокойни и напрегнати, за да говорим за покачване на напрежението от това, че ще се обсъждат тези въпроси. Напротив обсъждането дава надежда за решения.

Водещ: Въпросът е, че досега тези въпроси не се поставяха, изведнъж  в навечерието на изборите дискусията за корупцията тръгна. Защо?

Мария Пиргова: Напротив, всички критикувахме президента за изказването му на Нова година. Той месеци наред говори за нагнетяване на корупционен потенциал от всички страни и на недоволство от страна на общественото мнение. Така че аз мисля, че, права сте, да, късно е, но по-добре късно отколкото никога. И трябва веднъж да се започне, и трябва отнякъде да се започне. Но ще видим в какви нови скандали всичко това ще се превърне. Защото нашата политическа ситуация в момента е доста сложна и ГЕРБ може да реши да бойкотира съвета и т.н.,  и това очаквам. А полза за България от това няма да има.

Водещ: Важно е, знаете ли, доц. Пиргова, да се изговорят проблемите, да се поставят на масата, за да може по този начин да се привлече и гражданското общество в търсенето на решението им.

Мария Пиргова:  Разбира се,  страхът от избори за мен е непонятен. Какво ще се случи, ако се отиде на избори и какво ще се случи, ако след 6 месеца пак се отиде на избори? Ами сегашните демокрации са се изграждали чрез избори и много, много такава нестабилност, от която ние се плашим. Няма нестабилност, бизнесът си работи, гражданите могат да гласуват през няколко месеца и да си казват мнението за това, какво искат и какво не искат.

Цоня Събчева