Доц. Мария Пиргова, политолог: Разочарованието от досегашния главен прокурор е голямо, стратегията новият да се представя като негов наследник дразни обществото

 

С 20 гласа „За“ при необходими 17 магистратите от Висшия съдебен съвет (ВСС) избраха Иван Гешев за главен прокурор. Протести, блокади и сигнал за бомба – това съпътстваше финалната стъпка от процедурата. Кое подразни в избор на наследник на Сотир Цацаров и може ли общественото недоволство да прилее в друга тема? Всичко това коментираме с политолога доц. Мария Пиргова в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

 

Водещ: Доц. Пиргова, защо изборът предизвика толкова емоции и колко важна в крайна сметка се оказва фигурата на главния прокурор в държавата?

Мария Пиргова: Фигурата на главния прокурор се оказва изключително важна, тъй като е безконтролна по Конституция и заема поста 7 години, без да се отчита нито пред парламент, нито по закон пред някоя друга институция. Затова главният прокурор се оказва една фигура, която влияе изключително много върху висшата държавна власт, върху проблема на България с корупция по висшите етажи на властта. Тези теми се контролират от главния прокурор. И общественото мнение очаква от там изчистване на държавата от проблемите, очаква справедливост именно от тази фигура, а в момента обществото не вярва, че това ще се случи.

Водещ: Да, едно от основните обвинения е, че позицията от една страна е силно повлияна от политическите настроения. Даде ли Гешев заявка това да се промени?

Мария Пиргова: За съжаление, поне моето мнение е такова, че самият г-н Гешев вероятно иска да вложи целия си професионализъм в това да се бори с недъзите на обществото, да се бори с неща, които да осигурят повече чувство за сигурност в България. Но влияние оказват самият начин на издигането на кандидатурата му, самите 7 години на предшестващия прокурор Сотир Цацаров, който остави съмнения в назначението си. Спомняте си едни записи, които бяха свързани с неговото назначение, за връзки с политическата власт и то много сериозни връзки. Сега, тези връзки Сотир Цацаров прехвърля върху наследника си Иван Гешев. Стои до него неотлъчно и постоянно иска да покаже на обществото, че Гешев едва ли не е неговият двойник, който ще продължи мандата му. Това дразни хората изключително много, защото по време на мандата на Цацаров не се случи нито едно дело, не се случиха очаквания напредък на България в борба с корупцията, въпреки че имаше знакови арести, до някакви резултати не се е стигнало. Не се стига до промяна на духа, на системата, на морала в обществото. Още повече засилиха този ефект скандалите като „Апартаментгейт“ и измъкването на властта от тях, намесването на такава институция, като КОНПИ в „Апартаментгейт“, отиването на бившия шеф на КОНПИ като консул във Валенсия. Това са все неща, които гравитират около избора на главен прокурор и около избора на фигурата на Иван Гешев, независимо от това какво иска той самият.

Водещ: Да разбираме, че усещанията, с които Цацаров встъпи в тази длъжност, не бяха изчистени в рамките на неговия мандат…

Мария Пиргова: Точно така, да.

Водещ: … и съответно това са очакванията към новия главен прокурор?

Мария Пиргова: За съжаление, общественото мнение е така настроено и Иван Гешев ще трябва да покаже, че не е така. Сега, доколко ще успее, ще видим. Вторият фактор, който показа това, че в България има дефицити в съдебната власт и силно раздразно обществено мнение е това, че нямаше втори кандидат, поне един още кандидат за мястото на главния прокурор. Толкова ли няма в Прокурорската колегия хора, които да бъдат предложени от тази колегия и това изслушване вчера да не бъде един такъв 10-часов безсмислен разговор, абсолютно безсмислен разговор с един човек? Излагането на мотивите трябваше да стане в спор, в диалог, в поднасяне на различни идеи за справяне със ситуацията, от различни хора с различни позиции. А ние имаме един човек, който 10 часа отговаря на себе си. Това е фарс.

Водещ: Обиден ли е за българските граждани, за обществото фактът, че очевидно не може да се намери друг кандидат в тази битка?

Мария Пиргова: То е страшно обидно. Ние само донякъде знаем как ще действа Иван Гешев, защото той беше шеф на Специализираната прокуратура. Там той не се справи, според обществото, според закона не мога да кажа, вероятно всичко е законово. И това се наблюдава много от цялата Съдийска и Прокурорска колегия. Всичко може да е законово, но може да е неубедително пред общественото мнение и това са две различни неща. Така че очевидно самият Иван Гешев е показал неумение да говори с медиите, показал и някои недостатъци в разбирането на разделението на властите, на мястото на съдебната система, на мястото на прокуратурата. Той може да бъде много добър полицай- да, би могъл да бъде министър на вътрешните работи, но както каза той, неговото представяне не е научен труд, а е нещо, свързано с фактите. Да, но тук се иска и познаване на правната наука в много голяма степен.

Водещ: Няма как да забравим и показността на някои акции, с които работата му ще бъде запомнена. Щеше ли фигурата му, качествата, които той до момента е показал, някак си да избледнеят и да дразнят по-малко, ако в надпреварата просто участваха и други имена, върху които да се фокусираме?

Мария Пиргова: Разбира се. Не да избледнеят, но той щеше да докаже себе си с други в спор. Щеше да докаже качествата си. А вероятно другите също биха имали такъв шанс. А сега и самият г-н Гешев нямаше как да докаже качествата си, защото спори сам със себе си. Още повече, че ВСС – там са съдии, прокурори – двете съсловия в съдебната система имат противоречия и не само. Те са различни като професионален облик, като професии и би трябвало, може би Прокурорската колегия сама да поема отговорността за избор на прокурор. Тук, разбира се, това са конституционни неуредици, тъй като още 1991 година, когато новата Конституция беше създадена, не беше обърнато внимание на съдебната власт. Но тогава се предпочете съдебната власт да остане нереформирана, а се вижда, че в тези условия тя така не може да действа. Става зависима от политическата власт, става зависима от определени бизнес групировки. Специализираната прокуратура под ръководството на Иван Гешев, да, там има определено раздвижване, малко повече динамика в последните 2 години, доста групи са разбити и все още предстоят техните съдебни дела. Но наред с това виждаме и други показателни примери, като знаковото дело по „КТБ“. Представата които някои големи олигарси имат за Иван Гешев е безупречна, а за обществото не е. Тук вече той влиза в много сериозен дисонанс с общественото мнение и неговото доказване няма да бъде лесно. Аз лично мисля, че трябва като на всеки човек да му пожелаем успех в началото, но при първо разминаване с общественото мнение, ние ще видим същите протести като вчера, ако не и по-големи.

Водещ: Да, вчерашните протести ни напомниха на едни отминали времена, един предишен протестен период. Различаваха ли се обаче вчерашните протестиращи от стандартния профил на българския недоволен или иначе казано – тези хора, които видяхме вчера с лозунгите, знаеха ли защо са там?

Мария Пиргова: За съжаление, това, което беше пред Съдебната палата и се повтори няколко пъти последния месец, отново показва на хората, които не трябва да се подценяват, които са мислещи, че тук има намеса на олигарси, които плащат, водят хора от различни градове. Хора, които не знаят защо са тук, не знаят какво представлява главен прокурор, не знаят къде се намират. Това са бедни хора, както се вижда, които за по няколко десетки лева са дошли до София и просто не знаят защо са тук. Това е новото в протестите, което е много негативно и говори за промяна на системата в съвсем  недемократичен смисъл.

Водещ: Протести има планирани и за днешния ден, въпреки че решението е взето, очакваме само това на президента. Очаквате ли тези протести в крайна сметка да прелеят в нещо друго или е въпрос на време да утихнат?

Мария Пиргова: Смятам, че тези протести сега ще утихнат. Още повече, че ВСС е гласувал с едно много убедително мнозинство – 20 души. Президентът, според мен, трудно ще се конфронтира със съдебната система, тъй като в съдебната система се работи със закон, не се работи с морал, не се работи с обществено мнение. Там, ако нещо е законно, то е значи нормално. Гражданите ще трябва да свършат огромна работа пред парламента, за да се променят законите. Разбира се, парламентът ще се оправдава, че Конституцията е такава. Но мисля, че българското общество е настроено на протести и тези протести може би ще затихнат и ще пламнат отново при най-малкия повод. Той може да не бъде свързан вече с главния прокурор или може да бъде свързан с някакъв друг политически проблем, но обществото се чувства готово да търси нови пътища за развитие на България, за по-добро позициониране на страната сред другите държави. Уморихме се да бъдем критикувани, да бъдем последни и да живеем най-лошо от държавите-членки в Европейския съюз. Това е най-неприятното, че ние живеем зле, несигурни, бедни. В крайна сметка от фигурата на главния прокурор се очакват едва ли не чудеса, а проблемът е в правителството. Проблемът е в партийното управление в момента. И тук се свързват различните полета в обществото, които изобщо не са в ред. Проблемите са социални, проблемите са на пенсионерите и на всички социални групи, които не получават толкова, колкото изработват и т.н. И обществото ще бъде нащрек по отношение на главния прокурор и по други проблеми. Аз очаквам много бурна зима. За съжаление, още от зимата ние ще бъдем на крака по повод невъзможност да си плащаме сметките, невъзможност възрастните хора да получават лекарства. Медицинската помощ е в трагично състояние и всичко това ще се трупа и на главата на главния прокурор, който сега започва мандата си.

Водещ: Да, очевидно задачата, с която е натоварен, няма да бъде никак лека. За финал кажете ни, доц. Пиргова, с едно изречение, споменахте, че президентът няма лесно да се противопостави на това мнозинство, което видяхме. Ще има ли все пак опити за такива? Знаем, законът му дава формалното право да не приеме решението.

Мария Пиргова: Да, законът му дава формалното право. Аз не мога да кажа в случая какво решение ще вземе той, защото, съдебната система работи със закона, и цялата съдебната система в лицето на ВСС ще се възмущава от това, че ето, всичко е законово – да, всичко е законово, но не е политически редно. И сега, президентът има един много труден избор. Аз не мога да предвидя какъв ще бъде той действително. Наистина на негово място трябва да се действа и по закон, трябва да се действа и политически, защото той е политическа фигура, а тук изборът е много труден.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА