Доц. Миглена Прашкова: Изкуството на иконата е живо и има своето място в нашата съвременност

Снимка: Архиерейско наместничество - Смолян

От 2009 година насам, на всеки две години, Велико Търново е домакин и организатор на Биенале на църковните изкуства. Първоначалната идея за форума е била той да бъде национален, но още при първото му издание организаторите са започнали да получават и международни заявки за участие. Шестото издание на Биеналето на църковни изкуства се открива днес от 18.00 ч. в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“. Какво е новото тази година ни разказва в интервю за Радио „Фокус“-Велико Търново един от организаторите  доц. Миглена Прашкова, която е и ръководител на катедра „Църковни изкуства” към Православния богословски факултет при Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”.

Водещ: Шестото издание на Биеналето на църковни изкуства се открива днес. Разкажете ни повече за форума.

Доц. Миглена Прашкова: Официалното откриване е от 18.00 ч. в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“. Инициатор на този форум са преподаватели от катедра „Църковни изкуства“ към Богословския факултет на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Традиционно в събитието участват художници, които работят в областта на църковните изкуства и са обвързани с богослужебната практика – иконопис, стенопис, мозайка, дърворезба, миниатюра. Тази година се включва и колега, който ще представи богослужебна книга с характерна традиционна кожена подвързия. Стараем се във форума да присъстват всички жанрове от богослужебната практика, тъй като църковните изкуства имат литургичен характер и в известен смисъл те са традиционни, но регламентирани. Тази година във форума участват колеги не само от България, но и от Румъния, Русия, Сърбия, Македония и Гърция. За пръв път има участници от Украйна. Организатори са община Велико Търново, които са най-верният ни партньор при организирането на това събитие, тъй като ни предоставят пространството на Изложбени зали „Рафаел Михайлов“. Слава Богу, нашият град се радва на едно от най-хубавите пространства в страната и именно то е предоставено на нас. Партньори са Светата великотърновска митрополия, Съюза на българските художници в лицето на представителството във Велико Търново и фондация „Дякония и мисия“.

Водещ: В тазгодишното издание има няколко съпътстващи събития, които ще се открият едновременно с изложбата на Биеналето. Какви са те?

Доц. Миглена Прашкова: Това са няколко изложби. Първо бих искала да представя изложбата на специалност „Иконопис“ на Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“ –Сливен. Тяхната изложба е много внушителна и има ретроспективен характер, тъй като включва творби на ученици от създаването на специалността до момента.

Другото съпътстващо събитие е експозицията „Алегория сакра“, която ще е в отделна зала и ще представя творби на художници, които са инспирирани от християнската темата и творбите им са със сакрален характер, но не са обвързани с богослужебната практика. Това са свободни творби на художници, които интерпретират тази тематика. Името „Алегория сакра“ идва от идеята, която представяше един кураторски проект на доц. д-р Красимир Русев по време на предишното пето издание на Биеналето. Доц. Русев вече представи една експозиция с това име, което пък от своя страна е повлияно от една вечна творба на ренесансовия художник Бернини, която се казва именно така. В тази експозиция има творби, които по-скоро допълват тематиката въпреки, че не са обвързани с традиционното литургично изкуство на иконата.

Третата съпътстваща изложба е на колеги от Крайова, Румъния, които са вече утвърдени образописци и работят в тази област. Изложбата излиза под името „Третият мост“, което е повлияно от факта, че градът Крайова се намира между двата града Калафат и Гюргево и това е своеобразният трети мост над река Дунав, който в известен смисъл е символ на връзката между нашите две съседни православни страни.

Водещ: Нека да кажем повече за основната изложба на Биеналето.

Доц. Миглена Прашкова: Тя има конкурсен характер и тази година, за разлика от друг път, има няколко награди. Една от наградите е на община Велико Търново, която журито реши да раздели на две между двама художници – Десислава Гетова от старата столица и Михаил Коман от Букурещ, Румъния. Наградата на Ректора на ВТУ е присъдена за цялостното представяне на учениците от гимназията в Сливен, която е своеобразна връзка между основни, средни и висши училища, подготвящи художници. Клуб „Патриарх Евтимий“ дава награда на иконописеца Йордан Йорданов от Разград за иконата му на Св. Евтимий Търновски. Победителите бяха избрани между 11 номинирани творци – Мариян Костадинов, Гергана Петкова, Красимир Русев, Миглена Прашкова, Владимир Яниф от Украйна, Милица Мишич от Сърбия, Иван Шуманов, Калин Даскалов, Цветелина Максимова, Владимир Аврамов.

Водещ: До кога великотърновци и гости на града ще имат възможност да посетят Биеналето и съпътстващите изложби?

Доц. Миглена Прашкова: Форумът и експозициите ще останат в Изложбени зали до 16 ноември – практически почти един месец гражданите и гостите на Велико Търново ще могат да ги посетят. Изложбата на Биеналето заема доста голямо пространство и мисля, че ще бъде интересна на всички посетители. Тя е много разнообразна, защото обхваща тази многообхватност на църковните изкуства.

Водещ: Това, че форумът има шесто поредно издание всъщност говори много за наситеността и значението на събитието.

Доц. Миглена Прашкова: Да. Ние се радваме на голямо посещение не само на откриването, но и в дните след това. Организаторите се стараят на всяко издание да има разнообразни съпътстващи събития. През годините сме правили презентации на книги, които представят изследвания в областта на църковните изкуства, демонстрации по монументална и миниатюрна дърворезба, споделени техники от колеги от други страни, дискусии и т.н. Тази година решихме да разширим представянето на колеги като поканим различни възрастови групи, които дръзват да работят на тази тема. Смятам, че изкуството на иконата е живо и има своето място в нашата съвременност. Всеки човек иска да отнесе по една икона в дома си като частица от храма, а считам, че именно това е основната причина, поради която посетителите на Биеналето проявяват интерес. Мога да кажа, че форумът е международен, въпреки, че първото издание през 2009 година беше предвидено да е национален. Събитието има устойчив модел и се надявам, че на всеки 2 години ще продължим да го реализираме и ще става все по-разнообразно и интересно.

Рени АТАНАСОВА