Доц. Николай Кънев, историк: Актът за раждане на Стамболов, който се пази във Велико Търново, показва, че 30 януари е неговата рождена дата

Велико Търново. Старата столица отбеляза 166 години от рождението на Стефан Стамболов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Програмата започна с военен ритуал и поклонение пред паметника на бележития държавник, който се намира на Самоводската чаршия.

Учениците от Старопрестолна професионална гимназия по икономика Елена Велчева, Йордан Стайков и Ивет Игнатова изнесоха литературно-музикална композиция „Стефан Стамболов – въплъщение на българската енергия” и припомниха най-важните етапи в живота на държавника.

Деканът на Историческия факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ доц. Николай Кънев изнесе слово, в което акцентира, че именно днес е точната дата на рождението на Стамболов. „Съвсем до скоро цяла България честваше рождението на Стефан Стамболов на 31 януари. Благодарение на колегите от Регионалния исторически музей във Велико Търново, както и на цялата музейна и историческа гилдия, при откриването на неговия рожден акт стана ясно, че е той е роден на 30 януари. Наш дълг е да направим тази важна вметка в биографията на този велик българин, за да стане достояние на цялата страна и да започнат всички да отбелязват рождението му тогава, когато той наистина е роден. И днес всеки от нас може да види документа, който удостоверява раждането му именно на днешната дата преди 166 години, в Музей „Възраждане и Учредително събрание“ във Велико Търново. Колегите ще направят всички възможно всеки да успее да се докосне до това късче от паметта на великия българин“, каза доц. Кънев. Той допълни, че всички българи трябва да са горди, че имат такъв сънародник, защото той е единственият последователен следовник на изначалните идеи за българско освобождение, заложени от Раковски и Левски.

Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Славчо Иванов отслужи благослов, като последва военен ритуал по полагане на венци и цветя на признателност и изпълнение на „Химн на Република България”. На честването присъстваха кметът инж. Даниел Панов, областният управител проф. Любомира Попова, общински съветници, служители на институции, граждани и гости на града.

Рени АТАНАСОВА