Доц.Орлин Димитров: Археологията и сеизмологията вървят ръка за ръка

Радио "Фокус" - Варна, археологически находки по ул. "Цар Симеон "

Археологията и сеизмологията вървят ръка за ръка. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна доц. д-р Орлин Димитров, от отдел „Морска геология и археология“ към Института по океанология при БАН в града. Той посочи, че наскоро е приключил проект, в който са участвали експерти от  Института по океанология, авторитетни руски учени начело със световноизвестния учен проф. Евгений Рогожин от Института по физика на Земята към Руската академия на науките, както и много историци и археолози от България. Доц. Димитров добави, че в рамките на проекта са били направени редица интересни открития, които учените са установили още на първия обект. Били са събрани важни исторически, архео-сеизмологични и палео-сеизмологични данни за силни земетресения по морското ни крайбрежие, както и на Таманския полуостров. Първата спирка на учените е било древно селище на Дуранкулашкото езеро, където са били открити ясни следи от природни бедствия и най-вече на земетресения в дълбока древност.

Той подчерта, че неслучайно са тръгнали от Дуранкулашкото антично селище, тъй като е имало предположения, че там артефактите са по-стари от тези във Варненския халколитен некропол. От следите оставени по руините, учените са могли да датират с по-голяма точност, кога са ставали силните земетресения и да ги съпоставят с данните събрани при експедицията в Таманския полуостров.

Учените са изследвали и друг интересен обект, а именно нос Калиакра, където са били открити  данни в потвърждение на вече установени земетресения.

Учените са направили изследвания и в Римските терми във Варна, така също и на раннохристиянската базилика на ул. „Хан Крум”.

Доц. Орлин Димитров добави, че има различни хипотези, по които различни учени работят относно взаимовръзката между природните бедствия и войните. Като предположение той даде гибелта на полския крал Владислав по време на битката с османските нашественици край Варна, която съвпада с данните за станалото голямо земетресение през същата 1444 година. „Има предположение, че тогава край Варна е станало силно земетресение със магнитуд 7 по Рихтер. Възможно е това земетресение да е уплашило рицарите и да са изпаднали в паника, че това е Божие наказание. Разбира се, нямаме категорични данни, които да потвърдят хипотезата, но не е изключено да е станало точно така“, добави доц. Димитров. Той допълни, че има и други подобни съвпадение, които обаче са все още в процес на проучване от учените.

Друго любопитно предложения на учените е това,  че изчезването на траките като общност от нашите земи има връзка с големи природни бедствия, за които можело да се съди само по следите, останали по руините и артефактите.

Десислава ВАСИЛЕВА