Доц. Петко Маринов, токсиколог: Около 20% от пациентите, които консумират фалоидни гъби, загиват, въпреки усилията на лекарите

Доц. д-р Петко Маринов, токсиколог от Клиниката по интензивно лечение на остри отравяния и токсикоалергии към МБАЛ – Варна ВМА, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Доц. Маринов, започва сезонът на отравянията с диворастящи гъби. Какво трябва да знаят хората, които обичат да консумират гъби?

Доц. Петко Маринов: Желателно е хората, които обичат гъби, да консумират само култивирани гъби, а не диворастящи. За любителите гъбари винаги съществува риск да попаднат на отровна гъба. Колкото и опитен да е човек, практиката показва, че съвсем нерядко стават грешки и хора, които мислят, че са опитни, попадат на отровни гъби и част от тях вече не са между живите. По отношение на диворастящите гъби е известно, че най-опасни са т. нар фалоидни гъби, които са двойници на печурките. От диворастящите гъби с добри вкусови качества е и манатарката, която е по-безопасна, тъй като нейният двойник – дяволска гъба, не причинява животозастрашаващи отравяния. Но ако се попадне на двойник на печурката, има голям риск отравянето да завърши със смърт. Около 20% от пациентите, които консумират фалоидни гъби, загиват, въпреки усилията на лекарите по отношение на опити за тяхното спасение и лечение.

Фокус: Какви са симптомите, които се наблюдават при отравяне с гъби?

Доц. Петко Маринов: Симптомите, независимо от вида на отровната гъба, са едни и същи. Обикновено започват с прояви от страна на стомашно-чревния тракт – гадене, повръщане, болки в корем,а понякога и диария. Разликата по отношение на симптоматиката е не във вида на симптомите, а във времето на тяхната поява. За по-безопасните гъби е характерно, че тези прояви започват обикновено твърде скоро след консумацията на гъби. Пациенти, които консумират отровни гъби, които не са животозастрашаващи, получават първите симптоми около 30 минути до 2 часа след консумация. Докато при отравяне с фалоидни гъби, които са най-опасни за живота на консумиралите ги, симптомите се появяват по-късно – между 6-8 часа до 48 часа след консумация, най-често до 10-12 часа. Тук имаме една отдалечена от консумацията изява на отправянето, първите симптоми се появяват твърде късно, което обяснява защо лечението започва късно. Обикновено тези хора постъпват в болнично заведение към края на първото денонощие след консумацията на отровни гъби. Една значителна част от тези хора си мислят, че познават гъбите и тези симптоми се дължат на друго, а не на консумацията на гъби. На тях им трябва време да осъзнаят, че е им е необходима медицинска помощ. При всяко съмнение за отравяне с гъби или при поява на  симптоми след консумация на гъби е необходимо незабавно да се потърси медицинска помощ. След консумация на гъби, дори на ядливи гъби, е възможно да се развият симптоми, които да наподобяват отравяне. Това обикновено се случва при хора, които имат придружаващи заболявания на стомаха или червата. При тях консумацията на гъби, богати на целулоза, се явява грешка в диетата. Симптомите са подобни като на тези при отравяне, но е по-скоро обостряне на хронично съществуващо заболяване.

Фокус: Има ли вече регистрирани случаи на отравяния?

Доц. Петко Маринов: Няколко случая на отваряния с гъби вече са регистрирани в токсикологията във Варна. Не може да се очертаят тенденции по отношение на отравянията с диворастящи гъби, тъй като година с година не си приличат. Разпространението на гъбите зависи преди всичко от климатични фактори, трябва да е топло и влажно. Нерядко максимумът на тези отравяния е обикновено в есените месеци, когато е топло и има повече влага. Различно е през различните години, имали сме по 20 – 30 фалоидни отравяния, другите отравяния са стигали до 100 годишно. Определено има значение и разяснителната работа на медиите за намаляване броя на отравянията. Апелът е хората, които обичат вкуса на гъбите, да използват култивираните гъби, които да купуват от регламентирани производители. Култивираните гъби са безопасни от гледна точка на отравяне, докато консумацията на диворастящи гъби носи риск за попадане на силно отровни гъби. През миналата година в токсикологията във Варна са регистрирани малко случаи на отравяния с гъби, като фалоидни отравяния не е имало.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА