Доц. Петя Георгиева, археолог: Започна археологическият сезон на Козарева могила край Каблешково, досега са намерени много любопитни неща

По повод началото на новия археологически сезон на Козарева могила край Каблешково Радио „Фокус“ – Бургас разговаря с археологът доц. Петя Георгиева, ръководител на разкопките.

Фокус: Доц. Георгиева, кога започнаха археологическия сезон на Козарева могила и какви са вашите очакванията?

Петя Георгиева:  Започнахме с разкопките тази седмица. Ще се проучва един пласт от разкопките, който е от края на енеолита и прехода към бронзовата епоха. Той много рядко се намира на селищни могили. Ние сме го хванали по-рано . На Некропола ще продължаваме да търсим гробове.

Фокус: Какво се знае за това място?

Петя Георгиева:  Козарева могила е много отдавна проучва като повечето пластове са от каменно-медната епоха. В горната част на могилата  се достига до един горял хоризонт, който бележи края на късния енеолит. Това е времето, когато културата по тези земи е най-висока е технологично отношение в света – първата най-ранна металургия,  най-ранния обработен метал, най-ранно обработеното злато. Правели са се и и обработени полускъпоценни камъни като накити. Въобще тук е бил центърът на културата, затова ги наричат несъстоялата се цивилизация или първата европейска цивилизация. В този пласт, на който сме в момента е имало керамична работилница. Вече намерихме няколко пещи, които са използвани за печене на керамиката. Селото е изгоряло, вероятно се е запалила едната от пещите, защото я намерихме пълна със съдове.

Намерихме и готови парчета глина, готови за печене, виждат се пръстите  на граничарите, как са откъсвали парчета от глината. Открихме и страшно много керамични съдове, метални фрагменти.

Те са интересни и като находки от една страна, и от друга, че за първи път се намира такава голяма работилница и се поставя въпроса за това кого обслужва тази работилница, защото по това време всяко селище си я е произвеждало само, не е било занаятчийско, за нещо сезонно. Тези пещи, които открихме са за многократна употреба и предполага специализирано производство и означава, че е имало специализация и в много други производства. Това е доказателство, че обществото е било  на пътя на преминаване нов етап в развитието си, който се доближава по характеристики до държавата.

Продължаваме проучванията и на Некропола. Той е от всичките етапи – има по-богати гробове, други са по-малко богати.

Много интересна находка има от ранния енеолит, първата половина на петото хилядолетие пр. Хр. Гроб на възрастна жена с кован меден пръстен, може да се каже, че е най-ранният такъв пръстен, който е намиран въобще.

Друго интересно нещо е, че тук има разсипно находище на различни полускъпоценни камъни, които  са били ценни минерали по това време.

Има и едни по-страшни находки, в буквалния смисъл на думата, направена от човешки черепна кост. Имаме седем такива черепни рондери – изрязани кръгчета. Различни интерпретации за това съществуват. Намирани са на различни места, наричат ги амулети. Има  аналогии, че от тях са правени дрънкалки. Аналогични има при индианците и в Тибет.

За какво са се използвали, не знаем. За две от тях знаем, че са на хора, които са били със заболяване, което се отразява на черепа. Така че явно са ги взимали от специални хора, може би от болни, но не е много ясно.

Фокус: Колко човека участват в проучванията тази година?

Петя Георгиева:  20 човека са, освен мен. Като 11 от тях са първокурсници по арехеология и са тук на лятна археологическа практика. Някои от тях са бакалаври, други са завършили, но идват да помагат, защото и преди са били тук и им е интересно.

Фокус: Дъждовното време отразява ли се на работата ви?

Петя Георгиева:   На този етап времето е на наша страна.  Вали след обяд, когато ние не сме на обекта и толкова, че да не е прашно.

 

Веселина НИКОЛОВА