Доц. Пресиян Бургов, психолог: По-високата физическа активност, повече часове навън и правилното хранене могат да помогнат за бързото излизане от леките депресии

Намаляването на слънчевата светлина и по-късите дни са основните причини за есенната депресия. Това каза в интервю за  Радио „Фокус“ – Велико Търново психологът Пресиян Бургов. Той уточни, че проблемът с т.нар, есенна депресия или сезонно адаптивно разстройство, е доста спорен.  Някои специалисти изобщо отричат съществуването им, въпреки това, то е факт. Прочетете повече по темата в пълния текст на интервюто.

 

Фокус: Доц. Бургов, първо, да определим какво всъщност е есенната депресия и колко сериозен проблем може да се окаже тя?

Доц. Пресиян Бургов: Проблемът с есенната депресия или т.нар. сезонни адаптивни разстройства е доста спорен в диагностичен план, тъй като много хора твърдят, че понятия като есенна депресия или сезонно адаптивно разстройство, не съществуват. Но да кажем,че това не е доказано. По-скоро става въпрос за това, че през есента и пролетта зачестява депресивната симптоматика и депресиите, като цяло. Мисля, че това е по-удачното обяснение. Като сериозност на проблема – тя зависи от това колко дълго продължава състоянието. Обикновено депресивната симптоматика или „нормалната депресия“, да кажем, варира не повече от две седмици. Проблемът идва тогава, когато симптомите се усложнят и станат по –тежки. Появяват се проблеми с храненето, например или усилване на чувството за отчаяние и безнадеждност. Тогава проблемът става по-сериозен и се доближава до клиничните депресии, които са по-тежки. Но за т.нар. сезонни депресии не можем да твърдим нещо подобно. Те са по-скоро по-леки депресивни състояния и са свързани с това, че намалява слънчевата светлина, денят става по-къс.

Фокус: Кои са първите симптоми, по които можем да познаем, че имаме сезонна депресия?

Доц. Пресиян Бургов: Първите симптоми, ако приемем, че понятието сезонна депресия съществува, това са потиснато настроение, загуба на интереси, загуба и намаляване на способността да се преживяват радост и удоволствие. Като цяло  – повишена умореност, спад на активността, намаление на енергия. Общо взето, това са основните симптоми, които се появяват.

Фокус: Отново да приемем, че това състояние съществува. Има ли някаква закономерност за това кои са по-уязвимите групи – жени, мъже, по-млади, по-възрастни хора?

Доц. Пресиян Бургов: По-скоро е трудно да се направи подобно обобщение, тъй като самите депресивни състояния са много нееднородни. Има цял спектър от психо-биологични дисфункции, които варират много. Но, по принцип, изследователите, които са хората, занимаващи се с тази проблематика, обобщават, че по-често срещана е сезонната депресия при жените. Мъжете много по-рядко страдат от подобни състояния. Като възрастова група отново не може да се направи точен анализ, но да речем, че се среща при хора в средна и доста по-зряла възраст. Поставям условието и, че тя може да се прояви всеки, няма група, която да е застрахована.

Фокус: Има ли някакви съвети, които можете да дадете на хората, за да излязат по-бързо от подобни състояния и да се справят по-лесно с тях? И задължително ли е винаги да се търси специализирана помощ?

Доц. Пресиян Бургов: Ще започна от зад напред. Ако наистина състоянието продължи по-дълго и се засилят симптомите, които споменах, и се появят други,  като например нарушена концентрация, чувство за безполезност и такива, които са по-тежки, според мен е задължително да се потърси консултация с психолог. Състоянието, в такива случаи, може да се развие до по-тежки клинични депресии, при които консултацията с психиатър е задължителна. Тъй като, депресивното състояние и като цяло депресиите, нарушават социалните функции на хората, тоест, в един момент, когато състоянието е много тежко, те много трудно изпълняват социалните и професионалните си задължения. И това вече става проблем. В този случаи е задължително да се потърси консултация, дори и преди да се стигне до това състояние. Що се отнася до това какви са начините, за да се излезе от това състояние или то да премине по-леко, те са свързани с по-обикновени неща като да се правят повече разходки на слънце. Хубаво е, макар и с усилие на волята, да се проявява някаква физическа активност, тоест човек да не се застоява вкъщи. Другото, което  е – да се направи някаква структура, горе – долу, за деня, тоест на дейностите, които предстои да бъдат свършени. Обобщено – да се повиши активността, да се стои повече навън – на свеж и чист въздух.

Фокус: Има ли някакъв вид храна, който може да помогне?

Доц. Пресиян Бургов: Тук можем да споменем плодовете и зеленчуците, които винаги имат положителен ефект за човешкия организъм. Хубаво е да се изготви някакъв хранителен режим, който включва повече плодове и зеленчуци, но е важно той да е балансиран, за да не се лишава човек от даден вид храна.

Фокус: Вие определихте условно, че сезонната депресия продължава около две седмици, това ли е периодът, след който трябва да се притесняваме?

Доц. Пресиян Бургов: Не, аз говоря  за т.нар. „нормални депресии“, през които преминава всеки един човек, в даден етап от живота си. Това е свързано с различни външни фактори – загуба на близък човек, раздяла,  загуба на работа. Това са универсални състояния, през които, ние така или иначе преминаваме и няма как да ги избегнем. А за сезонната депресия – тя също не продължава много дълго във времето. Обикновено хората сами излизат от нея, не са необходими специални консултации. Тоест, не се стига до по-тежко състояние.

Фокус: Нека се прехвърлим и на един друг много коментиран напоследък въпрос – смяната на часовото време, която се очаква да бъде отменена. Дали тези промени, които се правят два пъти в годината, влияят негативно на хората и ако бъдат премахнати дали това ще доведе по някакъв начин за „ободряване“ на населението?

Доц. Пресиян Бургов: Не знам дали това точно ще помогне за ободряване, но като всяка промяна във външните условия влияе върху психиката на хората. Въпросът е до колко е добре да има такава смяна на часовото време, тъй като един път, когато човек се адаптира към нещо и след това то не се променя, негативният ефект ще е много по-малък.  Хората ще свикнат с това и няма да е проблем да няма смяна на часовото време. А сега, тъй като времето беше сменено вчера, не можем да избегнем леките смущения в съня, леката тревожност. Те са съвсем нормални.  Хората не трябва да се притесняват от тях.

Фокус: Тук някакви съвети към хората?

Доц. Пресиян Бургов: Конкретни съвети за това няма. Те са същите както при сезонното и адаптивно разстройство или депресията. Организмът сам се нагажда след определено време. Сънят се регулира, сам по себе си организмът се справя. Това не води до някакви по-тежки психични проблеми. Възможно е да се появи някакъв вид стрес, умора , защото има цялостна промяна в организма. Според мен, ако няма някакви външни фактори, това се случва за няколко дни – 3-4 до седмица. Тогава нещата се нормализират.

Луиза ТРАНЧЕВА