Доц. Румен Бостанджиев, психолог: Когато в най-малката човешка общност, която е семейството, има разбирателство, подкрепа и загриженост, това е една от предпоставките човек да се свързва през любовта с хората около себе си

Снимка: pixabay.com

БургасОтношенията между хората са изоморфни, тоест повтарят един и същи модел независимо на какво ниво на организация са. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас психологът доц. Румен Бостанджиев по повод Международния ден на световното семейство. „В този смисъл, когато в най-малката човешка общност, която е семейството, има разбирателство, подкрепа и загриженост, това е една от предпоставките човек да се свързва през любовта с хората около себе си“, добави Бостанджиев.

По думите му когато по този начин са заложени човешките отношения, те се мултиплицират и на ниво съседски отношения, отношения в града, в който живеем, в държавата, в която сме и в крайна сметка спрямо цялото човечество, като допълни, че днес се говори, че ние сме част от една още по-голяма семейна общност, която включва цялата природа и цялата жива планета. Когато човек се опита в най-непосредствен план в отношенията в семейството да се свързва чрез любов, това създава предпоставки, подобно отношение да може да се разпростре върху всички останали неща, с които сме свързани.

„Това е процес, който върви от столетия, макар и драматично, макар и с пикове на възходи и падения. Но този процес е неизбежен, ако следваме логиката на естествената еволюция, която се стреми към все по-голяма подреденост и интеграция на елементите в една система. Независимо, че в ежедневието не може да виждаме непрекъснатото проявление на този процес, като исторически факт той съществува и има много доказателства за това. Един от авторите, който пише в тази посока е Джеръми Рифкин в неговата книга „Цивилизация на емпатията““, каза още доц. Бостанджиев.

Той уточни, че се изследва процеса, как в развитието на цивилизацията, хората са се чувствали свързани във все по-голяма общност. Като се започне от първичното племе, мине се през хората, които изповядват една и съща религия или които възприемаме като част от нашата национална общност до това съзнание за принадлежност към глобалното семейство, към глобалното дело.
Мария КУРТЕВА