Доц. Соня Пенкова, НВИМ: За първи път ще представим изложба с всички спасени бойни знамена на Българската армия

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

София. За първи път ще представим изложба с всички спасени бойни знамена на Българската армия. Това каза директорът на Националния военноисторически музей доц. Соня Пенкова в интервю за Агенция „Фокус“във връзка с изложбата „Спасените бойни знамена на България“, която ще бъде представена в музея от 18 юли до 19 август.
Доц. Пенкова посочи, че с тази изложба Националният военноисторически музей отбелязва както края на честванията по повод Първата световна война, така и 140-ата годишнина от създаването на Българската армия. „Това всъщност е първата проява и първата изложба, с която ние ще започнем отбелязването на тази годишнина, което ще продължим и през следващата година“, обясни тя.
Директорът на Националния военноисторически музей обясни, че част от експозицията ще бъдат всички спасени знамена. „Този път, за разлика от друг път, когато показваме по едно или две от тези знамена, сега за месец ще бъдат показани знамената на 1-ви, 3-ти, 6-и, 8-и, 9-и, 15-и, 19-и, 25-и, 27-и, 35-и, 36-и, 42-ри, 51-ви и 52-ри полк. Всички тези 14 знамена ще бъдат част от изложбата. Те са оригинали и заедно с тях ще бъдат показани и техните наградни ленти и част от приборите на знамето. Разбира се, знамената са без дръжка и по тази причина ще покажем само две от възпоменателните гривни за спасяване на знаме, защото другите гривни са прикачени трайно към дръжките. Но има две, които са пристигнали при нас във времето, и те ще бъдат показани, за да могат посетителите да се запознаят и с отличията, които през 20-те години са създадени с цел да отличат тази достойна постъпка на командирите на полковете и на командите, които те създават, за спасяване на българските бойни знамена от заложничество. Така че по тази причина ние ще покажем и знаци за спасяване на някои от спасителите, които музеят притежава, както и лични вещи на някои от тези офицери и подофицери, които съставляват командите, получили задачата да изнесат бойните знамена до българска територия, преминавайки в определени случаи и през вражеска територия“, каза още доц. Пенкова.
Тя изрази надежда, че всичко това ще предизвика сериозен интерес от страна на любителите на военната история, тъй като за първи път тези знамена се представят всички заедно. „Също така част от изложбата ще бъде и печатът на щаба на действащата армия, с който са подпечатвани всички документи, излизащи от щаба на армията по времето на Първата световна война“, каза още доц. Пенкова.
Цветилена СИМЕОНОВА