Доц. Стефчо Стойнев: Новото активизиране на срутището край Тикале, няма да попречи на дейностите по укрепването му, които се извършват

Снимка: Радио "Фокус" - Смолян

Заради новите проявления на срутището край село Тикале се наложи да направим нов оглед на терен. Това заяви доц. Стефчо Стойнов, който е от екипа експерти, отговарящи за укрепване на срутището и стабилизиране на процеса, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. „Онова, което възникна през март в този участък, който предстои да бъде интензивно укрепен, за да може да бъде разчистен се намира в спокойно състояние. Основната пукнатина , която днес прегледахме и обходихме не показва процес на активизация. Това показва, че обрушването е това, която е характерно и за много други места в Смолянска област. Хубавото е, че изградената отгоре покривка на пукнатината не е дала възможност и инфилтрира значително количество вода. Това е разбира се една от причините въпреки проливните дъждове да нямаме активизация на този процес“, поясни доц. Стойнев.

Той допълни, че данните от геодезичните наблюдения, които продължават да извършват показват една съвсем минимална деформация, която е в рамките на точността или в един нормален порядък, който показва, че имаме такъв процес, но нямаме процес на активизация. „Това е от изключително важно значение, защото ще позволи да се извършват укрепителните дейности. Имаше опасения, дали новото срутище няма да повлияе на укрепителните дейности и се установи, че то не влияе и от утре те могат да стартират всички предвидени в това проекторешение за аварийно стабилизиране на този участък укрепване. Участъкът се нуждае от трайно укрепване от разклона за Тикале до този срутищен участък, където е необходимо да бъде изградено укрепително съоръжение“, отбеляза доц. Стойнев. Той допълни, че имат идейни решения, които са свързани с изграждане на една подпорна стена, която ще има ролята да укрепи откоса, тъй като ще бъде анкерирана и ще може да улавя такива отделни скални блокове върху пътното платно, които биха застрашили сигурността на преминаващите. „Първите проби, които вчера са направени са добри и скалата позволява да се работи интензивно и бързо и до 15 септември трябва да се завърши участъкът и това да ни позволи да разчистим свлачището в долния участък, за а осигурим проходимостта на този път“, посочи доц. Стойнев.  Той подчерта, че за стабилизирането на процеса важна роля е изиграла и  мембраната, която спира водите. „В окончателното проекторешение предвиждаме и отгоре да бъде изградена и отводнителна канавка, което ще даде възможност с по-малко усилия трайно да се реши укрепването на участъка. Ако водата, която се стича отгоре беше филтрирана в тази пукнатина според мен и новото свлачище допълнително щеше да усложни ситуацията, но това не се случи“, каза още доц. Стойнев.

Нели ГЕРГЬОВСКА