Доц. Стойчо Стойчев: С ареста на Нено Димов прокуратурата демонстрира, че всички са равни пред закона

Политологът доц. Стойчо Стойчев, в интервю за информационния блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“

Разговорът е проведен преди прокуратурата да повдигне обвинения на министър Нено Димов и преди официалната му оставка

 

Водещ: Вчера следобед фокусът беше рязко изместен от ситуацията в Близкия Изток със събития, които се случиха у нас в следобедните часове, а именно спецакцията на прокуратурата и задържането на действащ министър за 24 часа, обиските и разпитите на бившия областен управител на Перник Ирена Соколова, както и бившия шеф на ВиК-Перник. Това тема политическа или тема криминална е, или и двете? Очакваме в следващите минути анализа на политолога доцент Стойчо Стойчев. Здравейте.

Стойчо Стойчев: Добър ден.

Водещ: Според вас можем ли да кажем, че това е една криминална тема, след акцията на спецпрокуратурата заради водата, без да намесваме политически елементи в цялата ситуация?

Стойчо Стойчев: В случая става въпрос по-скоро за неупражнен контрол, отколкото за провалена политика. И в този смисъл не може да се търси политическа отговорност, защото политическа отговорност се търси, когато има провал на политиката в дадена област или нещо такова. Според мен големият проблем в България и в този сектор, както и в много други, е липсата на контрол. А контролните органи, когато не го осъществяват, носят съответната административно-наказателна отговорност по законите, които действат. В този смисъл аз приветствам действията на прокуратурата. Кризата е много голяма и е необходимо не просто да се разбере чия е вината, за да се стигне до това положение в момента, персонално по административната верига, и да се изпрати ясен сигнал към обществото и към гражданите, че все повече ще се затягат мерките по упражняване на контрол от държавната администрация и правораздавателните институции, за да не се стига до такива кризи, каквито наблюдаваме с водата в Перник. И още по-важно дори, ако щете, изгарянето на нерегламентирани отпадъци в производствени мощности.

Водещ: Самият министър Нено Димов беше задържан, при това положение каква е неговата отговорност в качеството му все пак на министър на околната среда и водите?

Стойчо Стойчев: В българската административна практика отговорността е много централизирана.

Водещ: Неупражняването на контрол не е ли също вид отговорност, това имам предвид?

Стойчо Стойчев: Разбира се. Защото в крайна сметка разрешителни, лицензи, подписи на министъра в някакъв момент. Такава е българската административна традиция – много са йерархизирани нашите структури. Разбира се, преди да се стигне до подпис на един министър, един документ се подписва от много други лица, които го уверяват в това, че действието е законосъобразно. Наша работа не е в момента да установяваме законосъобразно ли е или не. Но като цяло към момента няма и без друго дебат дали българската политика в областта на околната среда и водите е правилна или не. Според мен от гледна точка на нормативната база ние имаме достатъчно механизми, гарантиращи както водоснабдяването, така и недопускането на отпадъци на територията на България, тяхното нерегламентирано изгаряне. Въпросът действително е в прилагането на това законодателство и на тази правна рамка е осъществяването на контрол. Защото по документи едно нещо, което постъпва като безопасен отпадък или като суровина за рециклиране, след това се оказва нещо друго, което трябва да се изгори. Някой е удостоверил при влизането на българска територия тези неща. И това не е министърът. Нали си давате сметка, че министърът не стои по границите на България. Но в крайна сметка пък контролните органи, които са под негово пряко ръководство и тяхната работа трябва да бъдат следени от него. И тук винаги става едно размиване между отговорността на политическото ръководство на едно министерство и на професионалното ръководство, на администрацията. През годините тази реформа, която Иван Костов навремето направи, с цел да се гарантира професионализация на публичната администрация, като глава на, да кажем, професионалната администрация главният секретар, а пък на политическото ръководство – министърът, се размиха през годините и стана така, че се сляха. В такива ситуации като днешната, може би, политиците ще си вземат някаква поука и ще оставят малко повече отговорност на професионалната администрация в Министерството, защото в такива ситуации тя трябва да носи отговорност, особено когато става въпрос за контрол. Така че, пряка отговорност аз не знам дали има министър Нено Димов, вероятно няма, но като принципиал на това ведомство, като ръководител на всички процеси, които са свързани с него. Предполагам, че в това му качество ще бъде ангажиран с това разследване. От тук насетне ще чакаме да видим прокуратурата какви данни е събрала, какво ще реши да оповести. Ако не заявката към настоящият момент и тези неща се правят публично и за пред хората да има достатъчно информация, ние да разберем какво се е случвало и какво предстои от тук нататък да се търси като отговорност.

Водещ: Силна заявка на новия главен прокурор Иван Гешев, и виждаме тези първи действия. Поправете ме ако бъркам, но мисля, че това е първият арест на действащ министър в България?

Стойчо Стойчев: Ами така беше окачествен, аз не си спомням за друг такъв арест през последните години на действащ министър, бивши са арестувани много, но аз и очаквах подобен тип активност от страна на новият главен прокурор, а вярвам, че това няма да бъде изолиран случай. Това ще бъде маниерът му на работа, поне през първите 1-2 години от настоящият му 7-годишен мандат. Очаквам да има подобни акции на прокуратурата и на специализираната прокуратура и в следващите месеци. Още повече, че сега предстои вече до лятото така активен сезон работен, както политически, така и всякакъв – смятам, че до лятото ще има още такива случаи, в които ще се търси отговорност на висшестоящи органи на властта. В крайна сметка това беше и очакването, не само на Европейската комисия, но и на българските граждани – да се търси отговорност, независимо от това дали човекът е действащ министър, президент, премиер и каквото там друго. Демонстрация това е, че всички са равни пред закона, което е добре.

Водещ: Така е. Това е министър от по-малкия коалиционен партньор и в този ред на мисли, това ще се отрази ли на стабилността на коалицията?

Стойчо Стойчев: Аз съм по-склонен да изчакам да видя какво ще стане на коалиционният съвет, защото в крайна сметка, вие знаете имаше „турболенции“ в малкия коалиционен партньор – „Обединените патриоти“. Една от формациите „Атака“ вече не е там, сега с тези нови развития нека да видим какво ще се случи, защото всичко е възможно. Възможно е субектът „Обединени патриоти“ просто да изчезне и да се търсят някакви други формули за гарантиране на парламентарно мнозинство. Така че, по-скоро бих изчакал да видя какво ще се реши на коалиционен съвет преди да дам някакъв твърд коментар по този въпрос.

Водещ: Да, тепърва предстои да се развиват тези събития.

Стойчо Стойчев: Да.

 

Евелина БРАНИМИРОВА